USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Урожай картоплі ушестеро перевищує потребу. ВІДЕО

5 Вересня 2011 15:46
Цьогоріч погодні умови Волині сприяли хорошому врожаю картоплі, однак фермери у розпачі: через дешевизну вони змушені шукати покупців і погоджуватися на їхні умови.
Про це йдеться у сюжеті ICTV.
Оптова ціна подекуди сягає 80 копійок за кілограм. Це навіть менше за собівартість.
Фермери сподівалися продати продукт по 4 гривні, як торік, тому в рази збільшили площі.
Однією з причин низької вартості експерти називають добрий врожай на сході та півдні країни. Мешканці цих регіонів і є найбільшими споживачами «другого поліського хліба».
Волинські фермери кажуть: якщо вартість картоплі не зросте, площі наступних насаджень зменшать щонайменше на третину.
«Контракт з весни не змогли заключити, хоч і пропонували ціну 2 гривні, але це було дуже мало навпроти минулорічної ціни, контракт не уклали, і тепер в фермерстві 100 тонн картоплі і змушені шукати закупівельників», – розповідає директор Волинського інституту агропромислового виробництва, Віталій Пахольчук.
Виробнику не рентабельно, але споживач – задоволений. Адже купити найнеобхідніші запаси на зиму тепер може кожен, тішаться городяни.
Експерти ж наголошують: такий ціновий дисбаланс насправді шкодить усім, бо ринок найкраще почувається, коли є стабільність.
«Отакі стрибки цін – це в цілому погано для держави. Бо торік нарікали ті, хто хотів купити картоплю, знову ж таки нарікали на державу. В цьому році нарікають ті, хто хоче продати. А було б добре, якби сільгосппродукція кожен рік мала стабільні ціни», – каже начальник відділу головного управління агропромислового розвитку у Волинській області Олександр Ромашковець.
Цього року на Волині картоплею засадили приблизно 70 тисяч гектарів. Зібраний врожай майже вшестеро перевищив потребу споживачів.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus