USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Увага, фермере, рускій у курнику»: як у Варшаві пройшов протест аграріїв і чому спалахнули конфлікти

28 Лютого 2024 13:42
У Варшаві 27 лютого відбувся масовий марш аграріїв. Пішою ходою вони йшли до Сейму, а потім до Будинку уряду. Рух у польській столиці був паралізований. На кілька годин зупинили громадський транспорт – курсувало лиш метро. У марші взяли участь близько 10 тисяч людей. Фермери приїхали до столиці, щоб іще гучніше заявити про свої вимоги. Вони протестують проти «зеленого» курсу ЄС та проти імпорту сільгосппродукції з України.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки «Радіо Свобода» Наталки Волосацької, передає ТСН.

Чому протестують фермери у Польщі

Польські фермери провели у Варшаві багатотисячний марш. Попри заклики поліції не використовувати піротехніку, аграрії кидали петарди і палили фаєри. На марш фермери почали з’їжджалися від ранку з усієї Польщі. Це був організований процес, діставалися переважно автобусами.

Читати ще: Гній, вогнища та водомети: у Брюсселі фермери протестують проти політики ЄС

«Кажуть, приїхали до Варшави щоб їхній голос нарешті почули. Вимоги фермерів останнім часом не змінні – відмова від європейського зеленого курсу і заборона на неконтрольований, на їхню думку, ввіз аграрної продукції України. Крім фермерів, на марші були лісники, мисливці та шахтарі», – каже Наталка Волосацька.
Що кажуть пікетувальники

«Подивіться, які ціни на зерно, це гідне кари. Фермери просто підуть на зелену траву, будуть гризти. Це жах. Я сам фермери і моє минулорічне збіжжя все на складах, нема де продати, хіба за копійки, не знаю, що то буде далі», – каже фермер Марчик.

Читати ще: Польські перевізники планують знову заблокувати український кордон

«Я не фермер, я гірник, але ми підтримуємо протест. Ми проти того дурного зеленого ладу в цілому ЄС. Так що маймо надію, що будуть поступки і все це залагодиться. Ще не було такої влади, щоб перемогла народ», – каже шахтар Ришард Пшибильський.

Від середмістя Варшави фермери пішли до Cейму, аби передати спікеру свої вимоги. Також аграрії хотіли зустрітися з премʼєр міністром, але Дональд Туск був з візитом у Чехії.

Фермерам дуже не сподобалася заява Туска про внесення пунктів пропуску на кордоні з Україною до обʼєктів критичної інфраструктури. На думку протестувальників, це підготовка до силового вирішення проблеми.
Деякі поляки вважають, що росіяни підбурюють фермерів

Біля Сейму був і плакат з написом «Увага, фермере, рускій у курнику». Жінка, яка його тримала, до речі теж фермерка, пояснила зміст транспаранту.

«Ми – поляки, які підтримують фермерів, але також підтримуємо українців. Зараз ми мусимо єднатися у боротьбі з ворогом. Нас підбурює російська пропаганда, хочуть відвернути увагу від війни в Україні і зараз використовують для цього фермерів. Їх використовують для того, щоб переказувати антиукраїнську і антиєвропейську риторику. Ми є з Україною і будемо до перемоги!» – каже учасниця мітингу Агата.

Інші учасники акції вигукували «бандерівка, українка» і врешті відібрали у жінки плакат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ірина Показати IP 28 Лютого 2024 14:24
Вони настільки проти законів, які підписує Євросоюз, що як "велика нація" мали б мітингувати за вихід з нього.
Українка Показати IP 28 Лютого 2024 14:44
Надурили фермерів, це було легко, бо в їхніх атласах історії, не позначена Україна, в складі радянського союзу, а пише просто росія, яка межує з Польщею. До захоплення москалями української землі, територія західної України позначена як східні терени Польщі. Кирило і Мифодій, без національності. Тобто вони своїх дітей вчать, що України не було. Степан Бандера, Шухевич і УПА то для них бандити, бо боролися проти поневолення України в тому числі й Річчю Посполитою. Потрібно створювати фільми про Українську історію різними мовами, спростовувати брехню про Україну.
Клава Показати IP 29 Лютого 2024 05:11
заценті (затяті) рольнікі! то вам логічніше було б протестувати проти будь-якого імпорту, а не лише з України, в тч ввезеного через рб краденого українського зерна з рф..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus