USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

В Антарктиді може утворитися найбільший на Землі айсберг

7 Січня 2017 09:00
Від останньої частини шельфового льодовика Ларсена протягом декількох тижнів або місяців може відколотися брила льоду площею близько п'яти тисяч квадратних кілометрів. Це може статися протягом наступних кількох місяців або навіть тижнів, - повідомляє BBC.

Льодовик Larson C - остання ціла частина шельфового льодовика, який раніше складався з трьох частин і мав загальну площу, яку можна порівняти з площею острова Ямайка. За останні десятиліття льодовики Larson A і Larson B відкололися і пішли під воду.
Так зруйнувався Larson B
Так зруйнувався Larson B


Дослідники припускають, що величезний льодовик зруйнувало глобальне потепління. Однак прямих доказів цьому наразі немає.

Зокрема Larson A відколовся від основного масиву в 1995 році. У 2002 році те ж саме неочікувано сталося з частиною Larson B площею 3250 квадратних кілометра і товщиною 220 метрів.

Тепер процес дезінтеграції дійшов до останньої частини льодовика Ларсена.

У грудні минулого року американське космічне агентство NASA опублікувало фотографії розламу, шириною в 100 метрів і глибиною в 500 метрів, що утворився на Larson C. Коли він дійде до океану, від льодовика відколеться крижина площею п'ять тисяч квадратних кілометрів.

Статися це може протягом місяців чи навіть тижнів. Зараз Larson C з'єднаний з рештою масиву Антарктиди лише 20 кілометрів цілої криги.
Розлам має лише 100 метрів ширини, але углиб він, як припускають вчені, сягає півкілометра
Розлам має лише 100 метрів ширини, але углиб він, як припускають вчені, сягає півкілометра


У грудні минулого року тріщина збільшилася на 18 кілометрів всього за кілька тижнів.

"Якщо через кілька місяців вона ще не відламається, я буду дуже здивований", - сказав BBC News професор Алан Лакмен, керівник проекту Midas. Мета цього проекту вчених з британського Університету Свонсі - спостереження за таненням полярних льодовиків.

Команда професора Лакмена не вважає руйнування льодовика прямим наслідком глобального потепління. Як відзначають вчені, розлом Larson C існував протягом десятиліть. Однак різко зростати він почав саме в останні роки.

Вчених більше турбує те, як відрив крижини позначиться на решті льодовика.
Льодовик Ларсена знаходиться біля узбережжя Антарктичного півострова і названий на честь норвезького полярника Карла Антона Ларсена
Льодовик Ларсена знаходиться біля узбережжя Антарктичного півострова і названий на честь норвезького полярника Карла Антона Ларсена


"Ми впевнені, хоча багато інших з цим і не згодні, що льодовик, який залишиться буде менш стабільним, ніж зараз", - говорить професор Лакмен.

Брила, яка відпаде від Larson C, стане одним з найбільших айсбергів в історії.

За деякими оцінками, якщо під воду піде зрештою весь льодовик Larson C, рівень моря може піднятися на 10 сантиметрів.

Однак це не станеться у найближчій перспективі, відзначають дослідники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus