USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

В історичному музеї Володимира презентували унікальну виставку

31 Січня 2022 07:20
26 січня в історичному музеї імені Омеляна Дверницького у Володимирі відбулося відкриття виставки предметів сакрального мистецтва XVIII-XIX століть.

В експозиції представлено ікони, скульптури та дерев’яний хрест із надписами. Це остання партія відреставрованих експонатів, яку нещодавно передали музею працівники Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, йдеться на офіційному сайті міста.

Як зазначив під час відкриття виставки директор історичного музею Володимир Стемковський, співпраця з львівськими реставраторами розпочалася понад десять років тому, і за цей час за кошти державного бюджету було відновлено понад пів сотні ікон та скульптур, які зберігаються у фондосховищах музею Володимира.
Серед них чимало унікальних та рідкісних експонатів. До музею вони потрапили в роки закриття храмів у Володимир-Волинському районі. Проте достеменно невідомо, з храму якого саме села кожна ікона. Крім цього, образи є і католицькі, і православні.

Володимир Стемковський наголосив, що нині гостро стоїть питання розширення експозиції за межами музею в окремому приміщенні, адже колекція сакрального мистецтва заслуговує на невеликий Музей ікони. Окрім цього, у фондосховищах зберігаються десятки картин відомих художників, які через брак місця у музеї поки що лишаються недоступними для відвідувачів.

Провідна наукова співробітниця музею Олена Черенюк детально розповіла про кожен з 11 предметів, над якими упродовж останніх років працювали львівські реставратори.

Присутні на презентації виставки, серед яких були заступник міського голови Андрій Гудим, начальниця управління з гуманітарних питань Оксана Бігун, викладачі та учні педколеджу, художньої школи й міської гімназії, мали нагоду побачити, якими саме були експонати іще до реставрації.
Науковий співробітник музею Богдан Янович цікаво розповів про історію іконописання як окремого виду сакрального мистецтва.

Серед останніх відреставрованих старожитностей є ікона початку ХІХ століття, написана на металі, на якій зображений пророк Мойсей, ікона «Преподобний Симеон» ХІХ століття, ікона «Давид та Соломон» ХVIII століття, ікона «Архістратиг Михаїл» ХVIII століття та ікона «Христос Спаситель», а також фрагмент царських воріт – голова ангела з шістьма крилами в круглій рамі – невідомого автора ХVIIIстоліття, голови ангелів ХVIIIстоліття (скульптур невідомий), дерев’яний хрест з написом ХІХ століття.
Виставка давніх волинських ікон експонуватиметься в історичному музеї імені Дверницького протягом лютого, тож усі охочі мають нагоду на власні очі побачити відреставровані витвори сакрального мистецтва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus