USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Італії почалося виверження вулкану Етна. Відео

24 Грудня 2018 21:28
На італійському острові Сицилія в понеділок, 24 грудня, почалося виверження вулкана Етна. Про це повідомляє Reuters.

З найбільш високого і найактивнішого вулкану Європи почав виходити дим і величезна кількість попелу.

Національний інститут геофізики і вулканології Італії нарахував понад 130 сейсмічних поштовхів, при цьому найсильніший з них досяг магнітуди 4,0.

Через виверження довелося вимушено призупинити роботу аеропорту міста Катанія. Інформації про постраждалих поки немає.


За отриманою інформацією, висота викидів з вулкану досягає більше 500 метрів, дим піднявся до 3 км, а площа поширення лави перевищує багато тисяч квадратних метрів. Слід зазначити, що приблизно раз в 150 років виверження руйнує будь-яке селище, розташоване на небезпечне наближення до підніжжя Етни, однак стійких сицилійців даний факт не зупиняє, і вони безстрашно продовжують населяти схили вулкану.

На даний час немає інформації про постраждалих. Останнє велике виверження 3330-метрового вулкану відбулося в 1992 році.

Слід зазначити, що, незважаючи на небезпеку для жителів, які проживають в безпосередній близькості від вулкану, представники італійської влади прийняли рішення не поспішати з евакуацією і поки тільки попередили сицилійців, що їм слід бути напоготові.

Вчені з Відкритого університету (Велика Британія) з'ясували, що вулкан Етна на Сицилії не заповнений магмою: це знижує ймовірність серйозного виверження, але сильно підвищує небезпеку обвалів.

Етна «з'їжджає» в море з високою для таких процесів швидкістю - кілька сантиметрів на рік. Раніше вчені думали, що рух викликаний тиском магми в стовбурі вулкана (в середньому раз в 3-5 місяців з одного з численних кратерів Етни вивергається лава). Але останні спостереження доводять, що виною всьому гравітаційні сили, які впливають на підошву вулкану на відстані 12 кілометрів від берега і глибині 1,2 кілометра, зазначає Европульс.

Щоб зібрати дані, до підошви вулкана регулярно відправлялися дослідні безпілотні субмарини з квітня 2016 по липень 2017 року. Зібрані дані показали, що рух Етни не схожий на ті, які може викликати тектонічна активність. Наприклад, вчені засікли восьмиденний період, коли підошва вулкана змістилася на 4 сантиметри, але ніяких підземних поштовхів зафіксовано не було.

Це доводить, що вулкан поступово втрачає активність і ймовірність великих вивержень знижується. Але жителям Сицилії поки рано радіти: швидше за все на Етні почастішають обвали, причому вони будуть сильніші, ніж передбачалося раніше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Степан (Крымчанин) Показати IP 24 Грудня 2018 23:07
З нетерпінням чекаю виверження Йєлоустонського вулкану.
999 до Степан (Крымчанин) Показати IP 25 Грудня 2018 18:07
Не дочекаєшся кремлісте. А твоя раша, зникне з лиця землі без усяких катаклізмів. Як колись ординська тюрма Совєтський союз, зникла на віки вічні. А на тому місці з'являться 50 мирних держав різних народів, які зараз окуповані кремлістами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus