USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

В Італії українського нацгвардійця засудили до 24 років тюрми

12 Липня 2019 17:17
В італійському місті Павія українського нацгвардійця Віталія Марківа в Італії засудили до 24 років ув’язнення.

Про це повідомила кореспондент «Радіо Свобода» Наталія Кудрик на сторінці у Facebook, інформує 112.ua.

«Віталія Марківа визнали винним і засудили до 24 років ув’язнення», – написала Кудрик.

Його звинувачують у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі внаслідок мінометного обстрілу поблизу міста Слов’янська у травні 2014 року.
Справа Марківа від її початку стала резонансною і вже понад рік є об’єктом досить пильної уваги як в Україні, так і в Італії.

Хто такий Віталій Марків?

Марків – учасник АТО. Народився 16 серпня 1989 року в Хоросткові Тернопільської області. У 2003 році разом з матір’ю і сестрою переїхав до Італії, де закінчив технічний коледж, отримав громадянство Італії.

До України повернувся у грудні 2013 року під час Майдану. З початку АТО на Донбасі став добровольцем у батальйоні ім. Кульчицького. Брав участь у боях під Слов’янськом.
У 2017 році він поїхав до Італії, щоб провідати мати. В аеропорту Болоньї його заарештували.

У чому звинувачують Марківа?

Марківа заарештували за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі внаслідок мінометного обстрілу поблизу міста Слов’янська у травні 2014 року.

Судовий процес над Віталієм Марківим офіційно розпочався 6 липня 2018 року в Павії, звідки родом Рокеллі.

Того ж дня було заявлено позов проти держави Україна, який було подано Федерацією італійської преси, Асоціацією журналістів Ломбардії та асоціацією фоторепортерів Cesura Lab, яку заснував Рокеллі.

Через те, що позов було оформлено некоректно, розглядати справу по суті почали тільки в листопаді.

Аргументи обвинувачення

Сторона обвинувачення стверджує, що Марків був командиром підрозділу, знав, що йдеться про журналістів, і цілився саме в них.

Зокрема, обвинувачення заявляло, що була велика кількість мінометних ударів (до 30) і їхня тривалість була значною.

Свідки обвинувачення – французький журналіст Вільям Роглон, який уцілів під час обстрілу, і два італійських журналісти, які нібито спілкувалися з Марківим по телефону.

При цьому, як уточнює Громадське, жоден з цих свідків не зміг надати прямих доказів вини Марківа або того, що Рокеллі загинув унаслідок обстрілу з боку української армії.

А у свідченнях італійських журналістів було багато протиріч – від різних дат і локацій, до різних мов, якими нібито йшло телефонне спілкування з Марківим. Роглон також суперечив власним свідченням на різних судових процесах.

Аргументи захисту
Адвокат Марківа, італійський юрист Раффаеле делла Валле заявляв, що його підзахисний на той час не був командиром, а був солдатом Нацгвардії. Тобто віддавати накази не міг.

Захист також надав суду документи, отримані з України. Зокрема, довів, що батальйон Марківа не мав у своєму розпорядженні мінометів, а місце знаходження було таким, що він не міг бачити підніжжя гори Карачун, де загинув італійський журналіст.

Сам Марків всі звинувачення відкидає.

Позиція України

Заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявляв, що Рокеллі відвідав так звану «сіру зону» без узгодження цього візиту з офіційною владою України.

Якраз у той час, у травні-червні 2014 року, тривали запеклі бої за Слов’янськ і гору Карачун.

Очільник МВС Арсен Аваков передав послу Італії в Україні офіційну заяву, в якій зазначив, що в матеріалах слідства використовуються такі поняття, як «проросійські повстанці-сепаратисти», «громадянський конфлікт», «агресія української армії» тощо.

Міністр, посилаючись на норми міжнародних конвенцій, зазначив, що йдеться про агресію Росії проти України, яка змушена захищати свій суверенітет.

Аваков також підкреслив, що Рокеллі попереджали про те, що гора Карачун на той момент був епіцентром бойових дій, проте журналіст без погодження самовільно вирушив у небезпечну подорож.

Що далі?

Власне, вердикт суду.

У червні на черговому засіданні адвокат родичів загиблого зажадала від суду присяжних призначити кілька мільйонів євро компенсації, які, в разі позитивного судового вердикту, повинна буде виплатити Україна.

Італійський прокурор зажадав засудити Марківа до 17 років ув’язнення.

Адвокати просять виправдувальний вирок, вказуючи, що:

– Точно не можна сказати, хто і звідки стріляв того дня.

– Ці люди стали жертвами війни.

– Дані експертів від обвинувачення та захисту збігаються, але чітко встановити, від якого типу зброї загинув Рокеллі, не можна.

Також адвокат звернула увагу на відсутність вхідних пострілів з автомата AK-74 на даху таксі, в якому їхали загиблі, а тільки на наявність вхідних бокових отворів.

А це, за її словами, свідчить про те, що Марків не міг стріляти по таксі зверху та ще й з відстані понад 1,5 км.

Адвокат також зазначила, що обов’язком Марківа було повідомляти керівництву про наближення підозрілих осіб. Тому солдат виконував армійський наказ і в його діях нічого незаконного не було.

«За військовим кримінальним кодексом Італії, не можна карати військовослужбовця за виконання наказу, тому що солдат на війні повинен його виконувати, а не обговорювати», – наголосила Рапетті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
valdis peish Показати IP 12 Липня 2019 18:17
макароннікі ср*ні - вам ще відаукнеться
Анатоль_ Показати IP 12 Липня 2019 18:19
Хлопець ще молодий, пів строку відсидить а там може амністія йому вийде
Хорошо но мало Показати IP 12 Липня 2019 18:28
Ганьба!
Корiнний лучанин до Хорошо но мало Показати IP 12 Липня 2019 19:15
Зллчинцям
Баста Показати IP 12 Липня 2019 19:36
Це було очікувано, бо італійці путінські сраколизи!
ще не зовсім свідоми до Баста Показати IP 12 Липня 2019 21:25
Правильно, нічого українцям в італію на зарібки іздити. Збирайте чорниці на Волині і не совайтесь по закордонах.
Мешканка Показати IP 12 Липня 2019 20:10
Італія чим Ви думали. ЖАЛЬ ХЛОПЦЯ.
51 -а незнаменита Показати IP 12 Липня 2019 21:04
А де активісти ,де учасники ато, де спілка ато,де організація *від серця до серця*,де Мудрики з Луцка, де Кравченко ну і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus