USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Іваничівському районі створюється ще одна ОТГ

3 Лютого 2017 11:34
Делегація від Іваничівської селищної ради 2 лютого зустрілася із жителями Соснини та Менчич з пропозицією об’єднатися в одну громаду.

Селищний голова Федір Войтюк, його заступник Микола Пасєвич, секретар Володимир Сарабуна та директор комунального господарства селища Петро Крась побували у селах Соснинської сільської ради. Мета візиту – пропозиція об’єднатися в одну громаду, - пише БУГ.

В Соснині зібралися у будинку культури. Селищний голова Федір Войтюк повідомив, що він приїхав сюди із своїми працівниками, сказати жителям цих сіл, давайте об’єднуватися в одну потужну громаду. І ще з такою ж пропозицією він буде йти і до жителів Мишівської сільської ради. По кількості населення цих дві сільські ради і селищна- це майже 1/3 Іваничівського району. Щодо фінансової достатності такого об’єднання, Федір Васильович вважає, що з усіх громад, які об’єдналися у районі, Іваничівська громада в такому варіанті, як пропонується, буде найсильніша. Що це буде фінансово спроможна громада, таку думку селищному голові висловив начальник фінансового управління області Василь Гром, якому він довіряє. Центром громади пропонує селище Іваничі, де є інфраструктура. А також він повідомив, що планує йти на вибори на голову Іваничівської ОТГ.

Сільський голова села Соснина Марія Синюк зізналася, що вони хотіли були об’єднатися із Зимнем Володимир-Волинського району. Але, відповідно до чинного законодавства, об’єднання може відбутися тільки в межах одного району. Зимненська громада уже створена і працює. І результати роботи відчутні. Тому, вона вважає, що іншого не має, як об’єднатися з Іваничівською селищною радою і отримати від держави підтримку на розвиток, аніж нічого не робити і залишитися сам на сам із своїми проблемами.

—Ми не пропонуємо вам приєднатися до нас, ми пропонуємо об’єднатися. А це значить стати однією сім’єю. Всій громаді і Марії Іванівні я сьогодні кажу, підтримуєте мою кандидатуру на голову громади? Ви залишаєтесь старостою у селі. Вам відомі проблеми ваших сіл. І якщо люди сьогодні переживають, що треба буде їхати за довідкою до Іванич, то я вам кажу, не треба. Тут, на місці, у вас буде людина, яка цим буде займатися. Приміщення сільської ради вам залишиться слугувати. Як працювали, так і будемо працювати. Жодна людина не буде звільнена.

А тепер по установах. В якому вигляді вони є, в такому вигляді вони залишаться. І у кожному селі має бути садочок, і у кожному селі має бути початкова школа, така моя позиція, – сказав Федір Войтюк.

Проблему оплати праці кухарів у школі, – піднімав директор ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Соснина Олександр Козюк. На сьогодні вони поставлені перед фактом половину зарплати працівникам кухні мають оплачувати батьки, тому, що депутати районної ради виділили тільки 50% коштів до потреби на ці виплати. На що Федір Войтюк відповів, що в об’єднаній громаді, цю проблему буде вирішувати громада, а не батьки.

Багато людей у селі, які користуються землею, що знаходиться за межами населеного пункту, не знають, що буде з цією землею завтра. Вона є наче нашою і водночас

не нашою, так зазначалося у розмові, бо користуються люди, а розпоряджається нею обласна державна адміністрація. Цю проблему підняв житель Соснини Леонід Туз.

Сільський голова Соснини Марія Синюк пояснила, що був уже в першому читанні прийнятий закон, в якому йшлося про те, що при об’єднані громад, землі, які були поза межами сіл увійдуть в розпорядження громад, однак він так і не був прийнятий. І землями поза межами населених пунктів і надалі буде розпоряджатися область. Єдиним залишається – внести зміни до меж сіл. А це недешево.

І найболючіше питання-питання доріг. Як пояснила сільський голова Соснини, депутати районної ради проголосували за включення у ремонт дорогу від села Грибовиця до села Соснина, у співфінансуванні з районного і обласного бюджетів. Та чи буде відремонтована ця дорога і чи передадуть її на ОТГ сьогодні говорити ще рано. Федір Войтюк відповів, що в такому стані, в якому ця дорога є, ОТГ її на свій баланс не візьме.

Як в Соснині, так і в Менчичах, жителі цих сіл однозначно визнали, що проблемою №1 є проблема доріг. Тож найперше, що треба робити, це дороги. А ще дуже потрібен грейдер для розчищення доріг від заметів, аби могли доїхати швидка чи пожежна. З чим селищний голова Федір Войтюк погодився. Він зазначив,що це спільна проблема, яка зачіпає дві сільські і селищну ради і при об’єднані в одну громаду, ремонт доріг буде на першому плані.

Іваничівська селищна рада йде на співпрацю із містами партнерами у Європі на вирішення спільних проблем. Актуальними на сьогодні є екологія і дороги. Для Іваничівської селищної ради намітилося дві громади, одна у Польщі Консковоля, друга у Німеччині Ернцгаузер, завдяки співпраці з якими у вирішенні спільних проблем, Іваничівська громада розраховує на отримання коштів з Євросоюзу. Позитивним є те, що гроші на вирішення проблеми надійдуть адресно, у селищну раду. І їх використання теж буде контролюватись на місцях. Про це говорив на зустрічі заступник селищного голови Микола Пасєвич.

Про допомогу комунальної служби, порушила питання завідувач садочком Мирослава Цеголко. Їі цікавило просте питання, хто буде вкручувати лампочки у вуличні ліхтарі. Порушувалося питання обслуговування водопроводу, вивезення сміття.

Селищний голова Федір Войтюк сказав, що в селищі є комунальна служба і вона готова надавати комунальні послуги для інших сіл своєї громади. А ще вони і далі працюватимуть над придбанням потрібної техніки. На часі купівля сміттєвоза та грейдера.

Про які питання не йшла мова, Федір Войтюк наголошував, що будуть старости, будуть депутати від кожного села і будуть розглядатися усі проблеми, а вирішуватимуться в першу чергу найболючіші. Що є позитивним для ОТГ, що гроші з державного бюджету напряму будуть надходити у громаду. І громада сама вирішуватиме, куди їх в першу чергу спрямувати, а не хтось за них, як було до цього.

В обох селах присутні проголосували за те, що вони згідні об’єднатися в одну громаду і спільно вирішувати проблеми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 3 Лютого 2017 12:27
В одному селі живе 400 в іншому 600. І де хоч 5 % від тих хто проживає і має право голосу? Чому якась менша частина може вирішувати за більшість? Закон по ОТГ порушує права громадян. І дозволяє змінювати адміністративно-територіальний устрій виборному органу.
Сераховичі до Анонім Показати IP 3 Лютого 2017 17:50
В основному вирішують не голоси ! для цього є рай рада і зацікавлені депутати, які становлять далеко не "меншу частину" і для них думка"маленьких украінців " це -0!
123 Показати IP 3 Лютого 2017 14:53
А ким буде керувати Ліля Кревська?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus