USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні масово «блокують» рахунки: шахраї розсилають небезпечні смс

11 Червня 2020 23:38
Українці масово отримують смс із погрозами блокування карт, а коли передзвонюють на вказані в повідомленні номери, ризикують залишитися без грошей на рахунку.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

«Шановний клієнте, ПриватБанк із метою безпеки заблокував картку. Зверніться за номерами телефонів...» – повідомлення з таким текстом щодня отримують тисячі українців.

Картку банк не блокував, а такі повідомлення ніколи не розсилає. Ми звернулися до служби підтримки фінансової установи й передали всі зазначені в повідомленні номери телефонів. Незважаючи на це, вже наступного дня прийшло повторне повідомлення з таким самим змістом. Цього разу ми вирішили передзвонити шахраям.

– Центральне управління безпеки Національного банку України. Як до вас можна звертатися? – відповів молодик по телефону. На відміну від справжнього працівника кол-центру, наш співрозмовник має проблеми з дикцією і говорить російською.

– У вас є інші карти, крім ПриватБанку? Нікому не передавали карту? Помилочок не робили, коли вводили код авторизації? – продовжує бесіду співрозмовник.

Шахрай пояснив: гроші під загрозою, хтось намагається зламати картку і зняти всю готівку. Щоб урятуватися, треба терміново пройти до банкомату і передзвонити. Через деякий час ми знову передзвонили на вказаний номер, мовляв, уже дійшли до банкомату. Але цього разу нам відповів уже інший «працівник НБУ» і запропонував діяти за іншим сценарієм.

«Візьміть вашу карту в руки. Почастішали шахрайські схеми в Україні. Ми блокуємо картки з метою вашої безпеки», – заявив шахрай. Відрізнити псевдооператора від справжнього неважко. Замість «в Україні» він каже «на», використовує українізми, а на задньому фоні, якщо прислухатися, можна почути, як хтось голосно матюкається. Як виявилося, так вчинить і наш співрозмовник.

Потім, щоб підтвердити, що «картку не продали», треба назвати повний номер картки, термін придатності, ще й продиктувати СVV. Коли шахрай втомився повторювати прохання, перейшов на матюки й образи.

Експертка у сфері кібербезпеки Марина Кобейник розповідає: такі схеми вже давно відомі і працюють не перший рік. Шахраї купують банківські карти в українців і базу контактів в інтернеті. Розсилають повідомлення в пошуках наївного клієнта, а потім змушують переказати гроші зі своєї картки на куплену. Отриманий «прибуток» знімають у банкоматах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Беззахисний юзєр Показати IP 12 Червня 2020 07:17
Куди не плюнь, попадеш в якогось диванного експерда, а кіберполіція лише грає в онлайн ігри.
К. лучанин до Беззахисний юзєр Показати IP 12 Червня 2020 09:09
"Куди не плюнь, попадеш "... на Беззахисного юзера! Мені теж приходили подібні СМС про блокування картки і я їх видаляв бо знав що це лохотрон. В мене є контакт із БАНКОМ ПБ і Ощадбанком і я добре знав ,що крім них ніхто не має права надсилати мені щось подібне , мерзотне СМС. Таких мерзотників в Україні хоч греблю гати. Їм зараз лафа, бо майже всі люди оснащені смартфонами , айфонами сидять в інтернеті, у фейсбуці і інших соцмережах і вибрати звідти дані це діло техніки . А хакери теж осучаснились і роблять розводняк на лохах, які на жаль у нас дуже багато. А на цій масі ці хакери і заробляють і будують свою "роботу" на довірливих..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus