USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

В Україні на 10-15% різко зросли ціни на деякі продукти: пояснення економіста

26 Лютого 2021 11:28
В Україні всього за кілька тижнів ціни на деякі продукти виросли на 10-15%. Такий стрибок пояснюється, в тому числі, подорожчанням газу для промислових виробників.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів глава Комітету економістів України Андрій Нова.

«Оскільки енергоносії є важливим елементом собівартості товарів і послуг, коли їх вартість істотно зростає, зростають і ціни на всі без винятку товари і послуги. В тому числі, на продукти харчування», – говорить Новак.

Особливо це відчутно для тих виробництв, де велику частку витрат займають енергоносії. Наприклад, виробництво яєць. «Для цього процесу потрібно використовувати багато електроенергії і газу. Ані виробник, ані продавець не будуть працювати в мінус. Вони будуть вкладати всі витрати в кінцеву ціну», – пояснює економіст.

Що цікаво, ціни на м’ясо і рибу піднялися незначно. Коли купівельна спроможність населення падає, люди віддають перевагу більш дешевим продуктам. Якщо ціна на м’ясо буде різко зростати – продажі впадуть.

Водночас, за словами Андрія Новака, курс гривні зараз досить стабільний і на зростання цін не впливає. Але якщо гривня почне падати – це спровокує додаткове подорожчання товарів. Нагадаємо, що за даними Держстату, ще в січні була помітна тенденція до зростання цін на деякі групи товарів. Наприклад, яйця подорожчали в середньому на 15,4%, а овочі на 6,5%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 26 Лютого 2021 11:33
И госдолг в январе вырос на 490 миллионов долларов. А продукты, да — важно
Анонім Показати IP 26 Лютого 2021 13:02
Пояснювати вже навчилися. Можливо, варто починати регулювати? Інакше соціальної напруги не уникнути.
Споживач Показати IP 26 Лютого 2021 21:15
Ага на 10-15%, на цілих 100%, наприклад олія! Місяць назад купувала по 33 грн, а вчора не повірила своїм очам - 60грн!!! Як людям виживати ??? Чому ж тут з Європи приклад не берете? Там продукти набагато дешевші!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus