USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні спростили отримання виплат безробітними

11 Березня 2021 10:18
Кабінет міністрів удосконалив механізми надання послуг населенню Державною службою зайнятості під час карантину.

Відповідну постанову схвалено на сьогоднішньому засіданні уряду, передає Главком.

«Мінекономіки постійно працює над розширенням програм з безробіття та спрощення доступу до них, щоб люди могли швидко і просто отримувати кошти, а також знаходити нову гідно оплачувану роботу», – зазначив міністр економіки Ігор Петрашко.

Зокрема документ передбачає наступні зміни:

• підтвердження безробітним наміру перебувати в статусі безробітного на період карантину у дистанційному режимі без необхідності безпосереднього відвідування центру зайнятості;

• збільшення з 10 до 30 днів строку подання до центрів зайнятості документів, на підставі яких їм було надано статус в період карантину в режимі онлайн;

• впровадження дистанційного складання плану працевлаштування;

• отримання права на проходження професійної підготовки особами, звільненими з військової служби після участі у проведенні АТО до досягнення ними пенсійного віку;

• поширення права на отримання роботодавцями компенсації за сплату ЄСВ за працевлаштування непрацюючих працездатних осіб, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.

Торік кількість одержувачів допомоги з безробіття зросла на 40%. На 1 січня 2020 року їх чисельність становила 285 тис. осіб, а у січні 2021-го – уже 477 тис. осіб.

Уряд також виділяє додаткові 3,5 млрд грн на виплати з безробіття зі спецфонду держбюджету на 2021 рік. Згідно з документом, кошти будуть виділені Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зі спеціального фонду держбюджету на 2021 рік.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно якому допомога з часткового безробіття може надаватися не лише на період карантину, спричиненого коронавірусом, а й у разі інших захворювань чи надзвичайної ситуації.

У лютому уряд затвердив новий порядок надання допомоги по частковому безробіттю працівникам, у яких скорочення робочого часу становить 50%.

Наразі в Україні кількість зареєстрованих безробітних становить 477 тисяч осіб, а кількість запропонованих вакансій – всього 43 тисячі.

За даними Державної служби зайнятості, таким чином дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили залишається суттєвим.

Водночас протягом 2020 року було працевлаштовано 606 тисяч українців. За видами економічної діяльності найбільше громадян були працевлаштовані в сільському господарстві (28%), переробній промисловості (16%) та у сфері торгівлі (15%).

Середня заробітна плата у вакансіях, поданих до служби зайнятості роботодавцями, становить 7592 грн. Однак є пропозиції роботи зі значно вищим рівнем оплати праці (авіаційний транспорт, ІТ, фінансова та страхова діяльність, сфера телекомунікацій).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus