USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні введуть в обіг незвичайні монети у формі ромба. Фото

26 Грудня 2021 17:34
В Україні незабаром з’являться незвичайні монети, зроблені у формі ромба, номіналом у 10 гривень – з 30 грудня Нацбанк вводить їх в обіг.

Про це інформують на сайті регулятора.

Доступним для продажу стане набір з чотирьох монет «Козацькі клейноди», вироблених зі срібла. Їх продаватимуть у футлярі з флоковим покривом у сувенірній упаковці та у дерев`яному футлярі.

Монети присвячені атрибутам влади в козацьку добу – клейнодам.

«Історична традиція впродовж віків визначила перелік клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар тощо. Саме гетьманські печатки – невід’ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до присмерку й уособлюють потужні історичні пласти», – йдеться у повідомленні.
Який матимуть вигляд незвичайні монети:

На аверсі монет розмістили вгорі державний герб, під ним напис «Україна», на трьох монетах ліворуч, на одній праворуч буде позначено номінал, знизу – рік карбування, масу, позначення металу та його проби й логотип Банкнотно-монетного двору НБУ. У центрі кожної з монет можна побачити козака Мамая, козацькі клейноди та інші артефакти епохи.
На реверсі монет є гетьманські печатки (елемент оздоблення – локальна позолота), а також напис «Козацькі клейноди».

Загальний тираж монет у двох версіях футлярів – 2000 штук, маса дорогоцінного металу в чистоті – 124,4 г.
Скільки коштуватимуть нові монети та коли саме надійдуть у продаж – поки не повідомляється.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus