USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

В Україні вирішили заборонити пальмову олію: з яких продуктів вона зникне повністю

23 Вересня 2021 19:28
В Україні планують повністю заборонити використання пальмової олії в дитячому харчуванні, а також молочних продуктах і кондитерських виробах. Інші продукти з пальмовою олією пропонують маркувати так, щоб покупець одразу знав про наявність цього небезпечного інгредієнта.

Відповідний законопроект № 5148 схвалили в першому читанні депутати Верховної Ради. Як стало відомо з онлайн-трансляції засідання в YouTube, за документ проголосували 304 депутати, з них 221 – від «Слуги народу», 15 – від «Батьківщини», 19 – від «Довіри», 14 – «За майбутнє», 17 – «Голос», 10 – ОТЗЖ, 2 – «Європейська солідарність», 9 – позафракційні, пише Обозреватель.

Зокрема, пропонується заборонити пальмову олію в таких продуктах:

Традиційні молочні продукти. Згідно із законодавством, це масло, сири, а також кисломолочні продукти – ацидофілін, кисле молоко, ряжанка, сметана, сир, кефір. Тобто, наприклад, йогурт в цей список не входить.

Дитяче харчування і суміші.

Кондитерські вироби, проте не тільки печиво і тістечка, але також і шоколад, морозиво.

Чому забороняють пальмову олію?

Пальмова олія лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів по всьому світу. При цьому, як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, ВООЗ на підставі 48 досліджень заявляє про серйозну шкоду цього продукту для здоров’я.

Справа в тому, що пальмова олія стає твердою після спеціальної обробки – гідрогенізації. Це процес насичення сильно розігрітої олії атомами водню. Під час гідрогенізації атоми водню перетворюють рослинні жири в так звані трансжири.

За даними досліджень, вони заважають нормальній роботі організму і в результаті провокують розвиток раку, серцевих хвороб і діабету. За оцінками ВООЗ, 500 тис. осіб у всьому світі щорічно вмирають через серцево-судинні хвороби, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

Виробники ніколи не відмовляться від пальмової олії добровільно, адже це дуже вигідно. Пальмова олія дуже дешева. І ось за рахунок чого. Якщо з соняшнику з 1 га можна зробити 0,48 тонни олії, то з олійної пальми – аж 3,7 тонни. Крім того, пальмова олія довго зберігається.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ABC Показати IP 23 Вересня 2021 20:52
Лобі виробників соняшникової олії перемогло. Цим законом вони не стільки за здоров'я людей піклувалися, скільки про свої статки. Насправді ж пальмова олія не шкідливіша за соняшникову, але набагато дешевша, тому її і використовують скрізь де можна і не можна. Шкідлива саме гідрогенізована пальмова олія, тож цілком логічним було б заборонити саме її, а звичайну пальмову залишити. Але заборонили пальмову олію повністю. Неважко здогадатися, чому.
Анонім Показати IP 23 Вересня 2021 20:56
І буде у нас цікава гра "знайди НЕ промаркований продукт"
Покупець Показати IP 23 Вересня 2021 21:44
Нарешті, я маю право купувати те що я бажаю
12345 до Покупець Показати IP 24 Вересня 2021 08:23
++++ А то все силою змушували пальмову олію жерти...
Павло Показати IP 24 Вересня 2021 13:10
Який мрак! Пальмова олія настільки ж шкідлива, як і будь який інший жир!!! Ви хоч би поюзали інтернет перш ніж писати таку хрєнь!
Анонім Показати IP 27 Листопада 2023 12:33
Заберіть пальмову олію з фірми Рошен та з внших кондитерських фірм!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus