USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.85 9.95

В Україні закінчилися «бебі-бокси» – батькам дають довідки

8 Липня 2020 22:21
В Україні утворився дефіцит так званих «пакунків малюка», які мають видавати кожній породіллі ще в пологовому. Але в окремих областях замість «бебі-бокса» новоспеченим батькам дають довідку, яку слід нести в управління соціального захисту, а там обіцяють телефоном покликати за пакунками щойно вони з’являться. Та коли вони будуть у наявності не кажуть, про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ґанок управління соцзахисту обгороджений стрічкою через карантин. На стільці для батьків стоїть коробка з бланками заяв, а на стовпі наклеєні телефони, за якими слід викликати спеціаліста.

Фахівець управління соцзахисту обіцяє закликати батьків щойно з’являться «пакунки малюка». Каже, що телефонуватиме по черзі, адже назбиралося заяв за два місяці. Утім, коли вони з’являться, не знає.

«У тому бебі-бокси є речі на перші дні після народження. І потім актуальність втрачається», – зауважують батьки.
У пологовому Києва нині є 412 «пакунків малюка». Але на всіх липневих новонароджених дітей їх не вистачить.

«Минулого місяця було роздано 486, відповідно, якщо 412, то може не вистачити й на липень місяць», – каже акушерка Київського перинатального центру Інна Черняк.

«Пакунок малюка» цьогоріч став дефіцитом через проблеми з тендером. На придбання речей для немовлят з держбюджету виділяють мільярд 200 мільйонів гривень. Освоїти ці кошти викликалося 13 учасників. До тендеру допустили лишень чотирьох.

Ті, кому відмовили, пішли зі скаргою до Антимонопольного комітету і він узагалі скасував цю закупівлю.

«Ми минулого тижня уже подали листа Міністерству соціальної політики – поінформували про рішення АМКУ, і що ми будемо його виконувати, і одночасно зробили запит до них, що ми готові оголосити наступну закупівлю», – каже керівник ДУ «Професійні закупівлі» Андрій Кузьменко.

Процедура організації нового тендеру триває від 70 днів до трьох місяців. У Міністерстві соціальної політики запевняють, що так довго чекати не доведеться. Вони працюють над тим, щоб прискорити цей процес, а поки обіцяють, що замість «пакунків малюка» даватимуть породіллям гроші.

«Буде компенсація. Відповідно до вартості пакунку малюка і відсоток інфляції. Це у межах 5 тисяч гривень», – зазначає перший заступник міністра соціальної політики Євгеній Котик.

Коли та як даватимуть гроші, поки невідомо. Про це обіцяють повідомити згодом, оскільки це рішення ще має ухвалити уряд.

А от у Донецькій області «пакунків малюка» взагалі не давали. І тепер обіцяють також виплатити грошову компенсацію. Спочатку тим, хто народився від початку вересня 2018 року до кінця грудня 2019 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 8 Липня 2020 22:48
ми вас поцелуем. потом ...
Намьйок до скептик Показати IP 9 Липня 2020 08:22
Це якби натяк такий, - валіть в Польщу, на поля, бо "мама любіт скограсть" і 12 машин.
ан Показати IP 9 Липня 2020 09:11
а зарплати з преміями для влади не закінчились? тільки бебі бокси нема за що купити??
Анонім Показати IP 9 Липня 2020 12:14
Дадуть тоді, коли воно вже наф... не потрібно, речі стануть малі, діти дуже швидко ростуть...
СВІТЛАНА Показати IP 16 Серпня 2020 11:33
ЩРОБІТЬ ТАК ЩОБ ЗА ЦІ ГРОШІ БАТЬКИ МОГЛИ КУПИТИ ДІТЯМ НЕ ЛИШЕ ОДЯГ АЛЕ І ХАРЧУВАННЯ СУМІШ КАШІ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus