USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Україні запроваджують «духовну опіку»: у лікарнях офіційно працюватимуть військові капелани

26 Жовтня 2022 06:22
В українських лікарнях відтепер офіційно працюватимуть капелани – військові священнослужителі.

Перших капеланів офіційно прийняли на роботу до медзакладів Івано-Франківщини, Київщини та Львівщини, повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Українська правда Життя.

У відомстві наголошують, що в умовах повномасштабної війни важливо запровадити цілісний підхід не лише до надання медичної допомоги постраждалим фізично, але й враховувати психосоціальні потреби кожного пацієнта.

"У багатьох провідних країнах світу посада капелана прирівняна до посади лікаря та психолога, і він є повноправним членом мультидисциплінарної команди лікарняного закладу", – наголошують у МОЗ.

Саме тому до Національного класифікатора медичних інтервенцій включено такий вид втручання з підтримки пацієнтів, як духовна опіка. Запровадження роботи капеланів у лікарнях є невіддільною складовою паліативної допомоги, зауважують у МОЗ.

Серед вимог до осіб, які обійматимуть посаду капелана у медзакладах, – вища богословська освіта, а також досвід проходження післядипломної клінічної підготовки.

"Передбачається, що до роботи на посаді "капелан в охороні здоров’я" допускаються особи, які здобули вищу освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю "Богослов’я" або вищу духовну освіту еквівалентного рівня, із умовою до 1 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом "Клінічне душпастирство", – резюмують у відомстві.

Як пояснюють у МОЗ, скористатися допомогою капелана зможуть не лише пацієнти, але й члени їхніх сімей, медпрацівники та інший лікарняний персонал.

"При цьому капеланські служби формуються із обов'язковим дотриманням принципу міжконфесійності, а капеланські послуги пропонуються виключно на добровільній основі", – зауважують у МОЗ.

Нагадаємо, на початку жовтня в Україні запустили Службу військового капеланства у складі Збройних Сил.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus