USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні з'явилася нова колекційна монета*

22 Липня 2022 12:07
Національний банк України випускає нові пам’ятні монети, присвячені запеклій боротьбі українського народу з російською агресією. НБУ нерідко підтримує важливі для країни події таким чином. Наприклад, у 2021 році вийшли пам’ятні монети та банкноти до 30-річчя Незалежності України.

А тепер – невеличка передісторія. Дизайн примірника обрали за допомогою творчого конкурсу, який тривав з 5 по 20 квітня. Українці мали змогу самостійно визначити найкращий варіант серед 80 робіт, створених 35 учасниками. До голосування долучилися майже 3 тисячі громадян. Отже, було обрано по 5 переможців у двох номінаціях: «Кращий ескіз» та «Краща творча робота».

Кращий ескіз: «Єдність – сила». Автор – Аліна Малюта (Україна). «Остров Зміїний». Автор – Віталій Шеварев (Україна). «Привид Києва». Автор – Марина Куц (Україна). «Слава Героям». Автор – Мирослав Грич (Словаччина/Чехія). «Україна – мати героїв». Автор – Марія Падій (Україна).

Краща творча робота: «Берегиня». Автор – Олексій Шекшуєв (Португалія). «Запрошуємо до Чорнобаївки». Автор – Андрій Єрмоленко (Україна). «Лелека». Автор – Катерина Продайвода (Україна); 2 роботи: «Слава Героям!» і «Героям Слава!». Автор – Андрій Єрмоленко (Україна).

Зрештою аверс нової монети «Єдність – сила» буде прикрашати ескіз Аліни Малюти. На ньому можна побачити малий Державний Герб України, навколо якого зображені руки людей, що тримають один одного. Доповнює композицію яскрава синьо-жовта стрічка. Малюнок символізує єдність незламного українського народу у своїй боротьбі. За межами зображення буде вказано номінал, країну та рік випуску.

Реверс монети буде вироблено за ескізом Сергія Топкіна. Він поділив площу монети на дві частини: в одній можна побачити напис «Військова допомога країн-партнерів», а в іншій (знизу) – прапори цих країн. Серед них – Польща, Канада, Велика Британія, США та інші. Наразі обидва ескізи остаточно допрацьовані, і в НБУ вже розпочали роботу над виготовленням перших примірників.

Заступник голови НБУ Олексій Шабан прокоментував вибір назви монети так:

«В умовах війни український народ демонструє абсолютну та незламну єдність. Саме тому наша монета матиме назву «В єдності – сила». Сила, яка відображатиме всенародне єднання українців у боротьбі проти російського агресора, а також міжнародну підтримку, яку надає Україні весь світ».

Згодом в НБУ планують випустити монету, присвячену українській пісні «Ой, у лузі червона калина», а також продовжити серію примірників, присвячених військам ЗСУ. Крім того, згодом з’явиться нова серія монет із зображенням міст та селищ, які героїчно протистояли та продовжують протистояти російській агресії.

Слід нагадати, що наразі інтернет-магазин нумізматичних товарів Нацбанку не працює. Реалізувати продукцію будуть через банки-дистриб’ютори та спеціальні онлайн-ресурси. Памятаємо, найбільший колекційний сайт України – Віоліті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus