USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В укритті луцької музичної школи відбувся патріотичний перформанс

7 Листопада 2022 22:43
З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, Дня української писемності та мови в Луцькій музичній школі № 1 імені Фридерика Шопена пройшло оригінальне мистецьке дійство. З ініціативи департаменту культури міської ради в укритті цього закладу відбувся патріотичний музичний перформанс.

Про це повідомили у Луцькій міській раді.

Учасники перформансу – викладачі першої музичної школи – таким чином долучилися до благодійного марафону «Разом переможемо», який з початку російського вторгнення безперервно проводять мистецькі колективи Луцької громади.

«На жаль, події в Україні відбуваються важкі та небезпечні. І все ж ми навчилися жити навіть в умовах війни. Зустрічаючись із європейськими колегами, я часто читаю в їхніх очах запитання: «Як ви змогли пристосуватися до такого важкого життя? Як ви збираєтеся переживати цю зиму?» І мені хочеться на це відповісти словами: «Дійсно, ми вже навчилися виживати. Ми закутаємося і стоятимемо далі, бо будемо думати про наших дітей, про їхнє майбутнє. І ми вистоїмо. І точно відвоюємо нашу незалежність та збережемо Україну. Адже у нас така чудова країна, така сильні люди і така прекрасна культура, що по-іншому просто не можна», – сказала Ірина Чебелюк.

Ведуча перформансу, директорка музичної школи № 1 Ольга Чуріна наголосила, що в умовах російської агресії цінність і важливість культури відчувається як ніколи раніше гостро. Адже вона є маркером національної ідентичності. «Ми свідомі того, що українська культура належить до когорти європейських. Проте, на жаль, чимало українських виконавців та композиторів трактуються російською культурою як російські, а цінність нашої культури подається як меншовартісна. Тому нам потрібно працювати над рекламною кампанією української культури. Адже маємо такі неповторні інструменти і таку пісенну спадщину, якої не має ніхто. Це і є наша ідентичність у світі», – зазначила Ольга Чуріна.

На підтвердження цих слів в укритті прозвучала низка творів української та світової класики. Учасники перформансу згадали діячів вітчизняної культури, які постраждали і навіть загинули, відмовившись співпрацювати з ворогом. У пам’ять про них, а також про всіх героїчних захисників і захисниць України викладачі музичної школи виконали пісню-реквієм «Біля тополі». А легендарна «Мелодія» Мирослава Скорика, написана до фільму «Високий перевал» про випробування родини, розділеної комуністичним режимом, стала присвятою усім цивільним українцям, які потерпають від російської агресії та попри всі випробування вірять в Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus