USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Зімбабве назріває державний переворот

15 Листопада 2017 08:32
Бронетехніка оточила зімбабвійську столицю Хараре, повідомляє Лентач з посиланням на Independent. Видання опублікувало відео руху машин.

Як повідомляють очевидці, бронетехніка перекрила кілька автомагістралей, що ведуть до міста. За деякими даними, озброєні люди в формі захопили офіс місцевої державної телевізійної компанії ZBC. Зараз її мовлення припинено.


Ситуація в Зімбабве погіршилася після того, як президент країни Роберт Мугабе минулого тижня відправив у відставку віце-президента Еммерсон Мнангагву.

Мнангагва вважався наступником Мугабе, також він є одним з ветеранів партизанської війни, входить в верхівку правлячої партії Zanu-PF (Зімбабвійський африканський національний союз - Патріотичний фронт) і є неформальним представником її «старої гвардії».

У жовтні Мнангагва публічно звинуватив дружину Мугабе - 52-річну Грейс Мугабе - в тому, що вона намагалася його отруїти і усунути як можливого наступника Роберта Мугабе. Після конфлікту Мнангагва був змушений покинути країну.

Слідом за ним переслідуванню піддалися близько ста чиновників, їх звинувачували в підтримці вигнанця. Це викликало резонанс, і зімбабвійський головнокомандувач Костянтино Чівенга звинуватив Мугабе в політичних чистках, пригрозивши втрутитися.

«Ми повинні нагадати тим, хто стоїть за нинішніми махінаціями, що коли мова заходить про захист революції, військові будуть готові втрутитися без коливань», - заявив Чівенга.

Чівенга пред'явив ультиматум, в якому озвучив чотири вимоги:

- припинити чистки в правлячої партії;
- відмовитися від «дурних висловів» на адресу керівництва армії;
- засудити «контрреволюційні елементи» в керівництві країни;
- надати всім членам ZANU-PF рівні можливості для участі у позачерговому з'їзді.

Відповіді від Мугабе не було, проте на ультиматум відреагувало молодіжне крило ZANU-PF. Вони заявили, що готові померти за Мугабе.

Нагадаємо, Мугабе наразі 93 роки, диктатор перебуває при владі 37 років (він керує країною з 1980 року). Основна критика на його адресу полягає у встановленні цензури, переслідування політичних противників і масові порушення прав людини. Мугабе навіть був позбавлений звання посла доброї волі Всесвітньої організації охорони здоров'я. Диктатор є найстаршим діючим главою держави в світі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus