USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

В Австралії вивели на чисту воду «офісного вбивцю»

3 Жовтня 2009 19:08
 
Австралійські дослідники на чолі з професором Лідією Моравською, директором Міжнародної лабораторії за якістю повітря і здоров’я, випадково виявили, що принтери випускають значну кількість крихітних часточок, які можуть негативно впливати на органи дихання, серцево-судинну систему і навіть викликати рак. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Часточки були зафіксовані, коли учені перевіряли ефективність вентиляції у великому офісі, що оточений дорогами. Вважали, що бруд потрапляє з вулиці: «Ми дійсно не чекали знайти щось із внутрішніх джерел забруднення, але незабаром виявили, що внутрішні джерела набагато небезпечніші за зовнішні чинники», — каже Моравська.
Коли з’ясувалося, що принтери випускають якісь часточки, лікарі обстежили 62 людей, які працюють на цьому пристрої, 17 з них було визнано «емітерами». Причому один принтер випускав часточки, що можна порівняти з «емісією» сигарети. Втім, 37 принтерів виявилися абсолютно безпечними.
Учені повідомляють, що найбільша кількість часточок випускається принтерами, коли в них заправлений новий картридж з чорнилом, і коли при друці використовується багато чорнил. Концентрація шкідливої речовини протягом робочого дня у п`ять разів вища, ніж вихідні.
За словами Моравської, часточки можуть потрапляти в дихальні шляхи і потім в кров, а ризик щодо здоров’я людей «вельми високий». У зв’язку з цим дослідники рекомендують працедавцям більше уваги приділяти системам вентиляції, – передає УНІАН-здоров’я.
Тим часом, необхідні подальші дослідження, оскільки вчені поки не знають хімічну будову часточок і не до кінця розуміють, як вони потрапляють у повітря.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus