USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

В Луцьку експонують металевого Ющенка. ФОТО

10 Серпня 2010 08:54
Виставка, присвячена грошовим знакам незалежної України відкрилася в холі центрального відділення «Західінкомбанку» в Луцьку 9 серпня.

Серед експонатів виставки монети різного номіналу, купони та гривні. Організатор експозиції - керівник асоціації колекціонерів «Паритет» Анатолій Сєрков, каже, що експонати збирали протягом 19 років - з 1991-го.

За словами Сєркова, банкноти та монети ілюструють історію незалежної України, показують як змінювався дизайн, захист та оформлення грошей.

Серед експонатів - як звичайні монети, так і виготовлені на замовлення уряду й присвячені подіям, датам.

Є монети на спортивну тематику, присвячені містам, історичним діячам, політикам і навіть знакам Зодіаку.

Загалом на виставці представлено біля 600 експонатів.

Формувати виставку допомагали декілька нумізматів. Наприклад, Олександр Шевчук розповідає, що збирає монети, присвячені містам України. В його колекції немає золотих чи срібних екземплярів, проте кожна монета надзвичайно цінна для колекціонера.

Анатолій Сєрков каже, що на виставці - монети вагою від двох грам. Найважча монета зі срібла, присвячена дню хрещення Русі важить один кілограм. Її ціна близько 30 тисяч гривень.

Не менш цінна монета з білого золота та діамантами, присвячена Зимненському Святогірському Успенському монастирю номіналом у 20 гривень.

Чимало монет присвячені видатним історичним постатям - Лесі Українці, Михайлу Грушевському, Тарасу Шевченку. Такі монети, за словами Сєркова, випускали зазвичай тиражем в 5-8 тисяч.

За президентства Віктора Ющенка Нацбанк вилив також монету присвячену Романові Шухевичу. Проте, так як постать історії суперечлива і почалися протести проте випуску монети, довелося відлити лише три тисячі примірників.

До слова, на одній з монетна честь візиту в Україну вселенського патріарха Варфоломія зображений і сам Віктор Ющенко.

Скільки коштує колекція, Сєрков сказати вагається. Каже, що її цінність не у грошах, а у красі та унікальності екземплярів. Відвідати виставку можна безкоштовно у робочі дні.






















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus