USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Острозі відкрили Центр стародруків ім. Івана Кардаша

23 Травня 2011 16:32
У Національному університеті «Острозька академія» відкрили Центр стародруків та рідкісних книг імені Івана Кардаша.

Цікаво, що Острозька академія – третя в Україні за кількістю стародруків. При тому з них 80% подаровані Іваном Кардашем – багатолітнім благодійником цього навчального закладу, офіцером запасу, генерал-полковником козацьких військ.

Іван Кардаш каже, що не рахує, скільки затратив коштів на придбання книг для академії. Хоч з академією він співпрацює десять років, зокрема,
привозить унікальні книги, які постійно поповнюють колекцію.

За десятиліття тут зібралася колекція, яка дала можливість створити центр, який носить тепер ім’я Івана Кардаша.

Стародруки нині знаходити непросто, проте, як розповідає Іван Кардаш, він має багато друзів у різних містах колишнього Радянського Союзу, з якими підтримує тісні зв’язки, й ті допомагають йому у пошуку стародруків.

Про Центр стародруків в Острозі мріяли давно

Ректор Національного університету «Острозька академія», Герой України Ігор Пасічник (на фото праворуч) розповів, що про такий центр вони мріяли дуже давно, накопичуючи стародруки.

«Тих хто каже, що в Україні немає патріотів, я запрошую приїхати в Острозьку академію, в кімнату наших стародруків», - сказав під час відкриття Центру стародруків ректор.

«В нас є один стародрук вартістю більше трьохсот тисяч доларів, є вартістю півмільйона доларів… Якби цю колекцію зараз продати, ми могли б побудувати заново Острозьку академію», - зауважив Ігор Пасічник.

Ректор додав, що більшість стародруків, не дивлячись на їх цінність, академії подарували безкоштовно.

«Якби Іван Кардаш продав ці стародруки, мав би не один котедж, машину, дорогий костюм, але він цього не зробив, а подарував книги «Острозькій академії», - сказав ректор.

«Ці скарби належатимуть тисячам студентів, їх дітям і онукам, правнукам, які прийдуть сюди вчитися. Адже це - надбання народу. Я пишаюся, що Острозька академія, завдяки цій колекції вийшла на третє місце в Україні за кількістю стародруків, після бібліотек Стефаника і Вернацького», - сказав ректор.

Він додав, що деякі стародруки, які є в академії – збереглися у єдиному екземплярі, і подібних за цінністю не мають і названі бібліотеки. До таких належить унікальна Острозька Біблія 1581 року, яка потрапила в Острозьку академію завдяки Івану Кардашу.

Професор Петро Кралюк під час відкриття відкрили Центру стародруків та рідкісних книг імені Івана Кардаша зауважив, що Волинь має давні традиції книгодрукування. «Багато говорять про Івана Федорова, який саме на Волині реалізував себе. Саме тут він надрукував Острозьку Біблію, інші книги», - сказав Кралюк.

«Була постійно діючою друкарня Острозької академії. Недалеко знаходилася Почаївська друкарня, яка була найпотужнішою у XVIII столітті. Виявляється ця традиція книжності продовжує жити», - додав профессор Кралюк.

Офіцерська честь на службі українського патріотизму

Іван Кардаш перші книги привіз до академії десять років тому. Тоді він подарував закладу колекцію рідкісних книг, а перед тим подарував ректору унікальний стародрук – Євангеліє 16 століття.

Іван Кардаш пояснює своє бажання допомагати академії, зокрема, тим, що «Острозька академія» – перший вищий навчальний заклад східних народів, заснований у 1576 році, тобто на сто років раніше навіть за Києво-Могилянську академію.

Окрім того, Кардаш – родом з Рівненщини. Народився він на станції Малинськ Березнівського району , закінчив місцеву восьмирічку, потім Рівненський автодорожній технікум, Рижське вище командно-інженерне училище ракетних військ (військ стратегічного призначення), воєнно-політичну академію в Москві.

Військову службу закінчив у 1992 році на посаді заступника командира полку ракетно-ядерних військ, у чині підполковника, потім зайнявся бізнесом і пішов у козаки.

Каже, що переконаний – офіцери завжди були серед тих, хто стояв на засадах патріотизму.

«Кожна людина має свій дух, власне ставлення до національної ідеї. Саме в козацтві найкраще історично збереглася національна ідея», - вважає Іван Кардаш.

Наразі Іван Кардаш – генеральний суддя Всеукраїнської організації «Велике козацьке коло», генерал-полковник козацьких військ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus