USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні можуть заборонити пластикові пакети. ВІДЕО

22 Березня 2013 11:39
Законопроект, який забороняє використання поліетиленових пакетів, надійшов до Верховної Ради.

Про це йдеться у сюжеті «ТСН. 19:30».

Так, українська поліетиленова реальність - це 5 мільйонів торбинок на рік, що викидають у смітник.
«Треба це відміняти, забороняти використовувати, виготовляти і завозити в Україну», - заявив голова держпідприємництва України Михайло Бродський.

Відмовитися від полімерних торбинок пропонують вже з 1 липня. Але голова дежпідприємництва каже, що бізнес не встигне перелаштуватися. Перехідний період необхідно подовжити до 2016 року, адже спочатку треба запропонувати підприємствам щось на заміну целофану, наприклад, біологічні чи паперові пакети, - каже Бродський.

Чиновники сподіваються, що підприємці перейдуть на виробництво біопакетів. Екоторбинки, мовляв, під дією мікроорганізмів через 5 років не залишать по собі і сліду. Але спеціалісти кажуть, що втілити на практиці це неможливо.

«Їх (біопакети - примітка) треба якось всі зібрати до купи, бо вони можуть розкладатися в певних умовах, це повинні бути мікроорганізми, температура, волога, все інше», - пояснив кандидат хімічних наук Валерій Кривошей, зазначивши, що їх ще якось треба буде витягнути зі смітника.

Друга альтернатива - це паперове упакування. Але хіміки нагадують, що на виробництво паперового пакета йде ліс, втричі більше енергії, в 100 разів більше води і забруднення – відтак навантаження на екологію ще більше. До того ж, вони втричі дорожчі. Покупці не готові платити більше.

Світ теж бореться з поліетиленом, але не забороною, а його раціональною утилізацією - тобто розділенням сміття.

«Це вторинна сировина, з якої можна ті самі пакети виробляти», - каже Кривошей. У Європі нині мода користуватися багаторазовими пакетами. Те, що згадують, як анекдот з радянських часів, коли торбинки прали, - зараз можна побачити у Франції чи Данії - знаменита авоська. Тепер моду підхопили у Києві, де традиційні та гламурні авоськи коштують по 25 гривень. Похід у супермаркет зі своєю полотняною сумкою замість пакетів - заощаджує 200 гривень на рік. А це приблизно мінус 500 торбинок, що розкладаються понад 100 років.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ірина Показати IP 22 Березня 2013 12:28
давно пора
Юлія Показати IP 22 Березня 2013 15:34
Підтримую однозначно! У супермаркеті прошу продавців не давати мені п/е пакетів.
Корінний Лучанин до Юлія Показати IP 22 Березня 2013 18:34
Ваша принциповість тут НУЛЬОВА! Де продавці візьмуть інші, якщо їх не випускають в достаній кількості в Україні? Першість у цьому питанні лежить на екологічних організаціях ДЕРЖАВНИХ із підключенням ГРОМАДСЬКОСТІ та депутатів ВРУ!!! Україна постійно пасе задніх в таких питаннях, це утилізація, наприклад- батарейок, ел. лампочок, роздільне сміття і т.д. Без законодавчого вирішення цих питань на ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ не обійтись!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus