USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

В Україні продають ліки-підробки

15 Липня 2010 15:39

За висновками експертів, на рику України – до 50 % підроблених ліків

Підроблені ліки в Україну потрапляють різними способами. Частина з них ввозиться контрабандою, щось виробляється прямо тут на підпільних підприємствах. Експерти не можуть сказати точно, скільки на ринку підробок. Одні говорять, що всього 1-4%, інші називають цифри - до 50%, - пише УБР.

«У цьому році виявлено більше фальсифікатів, ніж у минулому, що пов'язано з посиленням контролю, - зазначив голова Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів України Олексій Соловйов. - У першому кварталі 2009 року було вилучено з обігу у зв'язку з виявленням фальсифікацій 26 серій 24 найменувань лікарських засобів, а за той же період 2010 року - 35 серій 12 найменувань»

За його словами, найчастіше фальсифікують дорогі препарати, а також найбільш рекламовані лікарські засоби – «Доларен», «Фестал», «Мезим», «Омез».

Зазвичай контрафакт приїжджає з-за кордону. Але ввезти фальшиві ліки - півсправи, їх потрібно ще й продати. Для цього частіше використовується така схема, як «розбавлення», коли нечисті на руку продавці закуповують партію справжніх ліків з усіма сертифікатами і зареєстрованими серіями. Потім з коробки дістаються кілька пачок ліків, а замість них підкладають підробки. Вилучені з коробок якісні препарати потім продають поштучно. Так найчастіше буває з дорогими ліками. І тому на запитання, що ви продаєте - якісний препарат або підробку, вам в аптеці при всьому бажанні відповісти не зможуть.

Небезпека підробок в тому, що їх виробники зазвичай закуповують дуже дешеві, а часто прострочені або погано очищені субстанції, порушують технології виробництва. Якщо врахувати, що найчастіше підробляються дорогі імпортні засоби, переважно антибіотики і кардіологічні препарати, то, заплативши за пігулки чималі гроші, людина ризикує серйозно зіпсувати здоров'я.

Три ознаки «фальшивки»: 1) Дуже низька ціна. Якщо ви постійно купуєте якісь ліки за однією ціною, а потім бачите, що воно стало набагато дешевшим, не поспішайте відкривати гаманець; 2) Зміна звичайних ознак. Наприклад, таблетки або настоянка, які ви зазвичай вживаєте, змінили колір, запах або смак. Якщо це властивість не описано в інструкції (звичайно вказуються допустимі градації кольору, щільності субстанції і т.д.), перед вами, швидше за все, фальсифікат.3) Змінилася упаковка. Заміна традиційної упаковки, нечіткі літери, зміна колірного оформлення, стилю маркування і так далі.

Якщо ви купили підроблені ліки – треба класти скаргу на ім'я керівника Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів або регіональної Держлікінспекції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Фармацевт Показати IP 16 Липня 2010 01:42
Забули ще про одну ознаку - якщо не помогло - значить підробка. Ну або якщо пацієнт помер. Тоді тоже не забудьте заяву в інспекцію написати )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus