USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Україні заборонять хачапурі

19 Вересня 2011 12:09
Через рік-два в Україні не можна буде випікати хачапурі, виготовляти чурчхелу і чачу – ці страви та напої запатентувала Грузія.
Національний центр інтелектуального майна Грузії «Сакпатент» запатентував назви 30 національних страв та продуктів, зокрема, популярні серед українців сирну випічку хачапурі, кисляк мацоні, сир сулугуні, ласощі чурчхела, алкогольний напій чачу. Надалі список буде розширюватися. Про це інформує Сегодня.
Це було зроблено, за словами керівника центру «Сакпатент» Іраклія Гваладзе, через спроби «крадіжки грузинських національних брендів у країнах Східної Європи й особливо в Росії, де було кілька спроб зареєструвати бренди «сулугуні» і «хачапурі».
Ще на початку 2011 року грузинська влада публічно обурювалися, що вірмени видають грузинську продукцію за свою власну: у Франції грузинське вино «Сапераві» продавалося як вірменське, а в США навіть мінеральну воду «Боржомі» просувають як вірменську.
Запатентувати національний бренд – швидше справа честі, каже юрист адвокатської контори Konnov & Sozanovsky Сергій Коннов, хоча після патентування країна отримує і юридичний інструмент, щоб покарати за використання їхніх брендів.
«Французи століттями відстоюють у судах право називати коньяком і шампанським тільки їх напої», – аргументує Коннов.
Як відомо, кампанію із затвердження брендів за географічним походженням розпочав Євросоюз у 2005 році, і відтоді багато країн почали патентувати продукти, виходячи з історії їх виробництва.
Великобританія записала на себе сир «Чеддер», Греція – сир «Фета», Португалія – портвейн, Італія – салямі, «Пармезан» і спагеті, Болгарія – йогурт. Але поки Україна не підписала угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, на її внутрішньому ринку спокійно можуть продаватися ці продукти під рідними назвами, але без права експорту.
Коли ж Україна вступить у ЗВТ, українським виробникам доведеться змінювати більше 2 тисячі найменувань продуктів, назви яких запатентували країни Європи. І, наприклад, до України зможуть завозити тільки французький коньяк, вірменський митниця не пропустить.
Хачапурі теж повинне зникнути. Тобто сама страва може бути, але називатися має по-іншому. Навіть ресторанам грузинської кухні загрожують штрафи.
Україна ж при бажанні знайшла б що запатентувати. Про це розповіла гендиректор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.
«Наприклад, узвар, борщ, вареники, крученики – таких страв більше ніде немає, навіть паляниця – особливий вид хліба», – каже Насонова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Spaceman Показати IP 19 Вересня 2011 15:23
Хачапурі - для хачіків, а українцям і чебурекі підійдуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus