USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

В Україні зможуть попереджати про землетрус за дві доби

16 Березня 2011 12:05
В Україні розроблено проект, який дозволить попереджати про коливання земної кори не за три хвилини, як є зараз, а мінімум за дві доби, – для цього необхідно запустити супутник для відстеження змін в іоносфері.
Про те, що іоносфера реагує на земні коливання, ще на початку 90-х років минулого сторіччя дізналася група українських дослідників на чолі з академіком Віктором Барьяхтаром. На реалізацію проекту потрібно було 50 мільйонів доларів. Тоді через недофінансування космічної галузі проект закрили, – інформує ТСН.
«Ми з космічної програми на ці дослідження нічого не отримуємо. З бюджету академії наук ми отримуємо на фундаментальні дослідження тільки 7 мільйонів гривень на рік», – зазначив директор головної астрономічної обсерваторії НАН України Ярослав Яцків.
За його словами, нині проект коштує вже 300 мільйонів долларів. При цьому фінансову допомогу готовий надати Євросоюз, але за умови кооперації міжнародних вчених.
«Разом з Європою планується запустити три супутники в іоносферу і, крім пошуків передвісників землетрусів, вивчати саму іоносферу, бо від неї залежить все біологічне життя на землі», – розповів Яцків.
Він також відзначив, що один із супутників збере Росія, також до проекту доручиться Польща.
У той же час провідний науковий співробітник відділу сейсмічної небезпеки Інституту геофізики НАН України Тетяна Цвєткова зазначила, що в Україні неможливо повторення японського сценарію із землетрусом в 9 балів. Максимальна сейсмічна активність на території країни може досягти 6 балів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
небайдужа Показати IP 16 Березня 2011 12:10
і це, знаєте, вже НЕ смішно...В Японії та Росії підтвердили, що передбачити ОСТАТОЧНО землетрус ПРОСТО НЕМОЖЛИВО!
Семен Показати IP 16 Березня 2011 12:34
Владельцу, изменившему свои статки за год из5,2 до 16 миллиардов долларов землетрясения не страшны.Спутник он запускать не будет.
Лучанин Показати IP 16 Березня 2011 22:17
В Японії теж думали що вони все можуть краще за всіх інших, а вийшло що не застраховані. І дуже шкода, бо це, мабуть, самий найкультурніший і розумний народ. В нас же на це все, як завжди, грошей не вистачить. Тому заголовок треба читати як "В Україні зможуть попереджати про землетрус за дві доби після цого появи". Нажаль це не смішно.
Ден Показати IP 19 Березня 2011 01:54
я думаю що нам кришка !!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus