USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Вартість виховання: у скільки обійдеться дитсадок в Україні та за кордоном

20 Вересня 2019 09:27
Яка ціна питання успішного дитячого садка, у скільки обійдеться садок за кордоном і в Україні, з’ясовували журналісти ТСН.

У державних дошкільних закладах п’яти країн, де побували журналісти, повністю безкоштовного довготривалого дитсадка немає. Майже всюди окремо батьки оплачують харчування.

Дитсадки у Польщі безкоштовно лише пів дня. Після першої години треба платити по злотому або шість гривень за годину. За харчування окремо: 45 гривень на день. Середній місячний заробіток у Польщі понад тисячу євро, тобто приблизно 30 тисяч гривень.

У Франції ясла з чотирьох місяців платні: приблизно від 300 до 900 євро на місяць. Оплата залежить від достатку родини, а середня зарплата – чотири тисячі євро. З трьох років дошкілля безкоштовне до 16.20. Приблизно у 150 євро у місяць обійдеться батькам їжа для дітей і додаткові платні години..

За садочки у Швеції, де середня зарплатня понад чотири тисячі євро за місяць, батьки платять 3% від своєї зарплати за першу дитину, 2% – за другу і 1 % – за третю. Максимальний рівень місячного внеску не може перевищувати суму в приблизно 4 тисячі гривень, а це майже 150 євро. Безробітним держава, гарантує безкоштовне місце в садку.

У Данії державні садки досить дорогі. У країні середня зарплатня шість тисяч євро. У середньому майже 9500 грн платять у комуну за садок. Це третина повної вартості, а решту сплачує держава.

Якщо в родини низький дохід або його немає, за садок повністю оплатить комуна. За другу і третю дитину існує знижки. При цьому, як витратити гроші, вирішують головним чином батьки. Додаткових коштів тут не збирають.

Найдоступніші дитячі садочки в Кореї: менше ніж півтори тисячі гривень на місяць у перерахунку на нашу валюту. Іноземцям за державний корейський садочок доведеться викласти в перерахунку на наші гроші – до 10 тисяч гривень на місяць.

У світі дедалі частіше відходять од системи повністю безкоштовних садків, констатує ситуацію доктор економічних наук в Україні.

В Українї державні садки безкоштовні до сьомої години вечора. Плата за харчування – приблизно 500 грн у місяць. Плюс додатково від тисячі до трьох батьківських зборів – це канцелярія, ремонт, подарунки, які водночас добровільні.

Хоча є проблеми переповненості дитсадків і застарілої системи виховання, експерти прогнозують, що в Україні розвиватимуться паралельно як безкоштовні державні, так і приватні заклади.

Приватні садки в Україні за цінами обійдуться як державні європейські – у середньому від п’яти до 20 тисяч гривень на місяць. При середній зарплатні у десять тисяч гривень для більшості українців приватні заклади залишаються недоступними.

Світлана Березівська
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ігор луцький Показати IP 20 Вересня 2019 09:52
То що,скоро в садочках і пісочниці будуть платні(10хв.-1грн.)?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus