USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Василь Шкляр: «Донбас не вартий життів найкращих українців»

29 Квітня 2017 15:51
Письменник, інтелектуал, політичний діяч Василь Шкляр відомий широкому загалу як патріот-націоналіст. У своїх історичних романах автор часто змальовує протистояння України з Росією і вкотре нагадує читачам, що конфлікт між двома країнами аж ніяк не несподіванка, а процес із багаторічною історією. На Волинь Василь Шкляр приїхав зустрітися із читачами на запрошення народного депутата України Ірини Констанкевич.

– Російська «Вікіпедія» пише, що ви у своїх книгах розповідаєте про «вшиву кацапню», а ваша книга «Чорний Ворон» стала енциклопедією русофобії та антисемітизму. Чи бачили ви це?

– Не личить українському письменнику читати російські сайти. Бо це те саме, що балерині носити кирзові чоботи.

– До речі, про «Чорний Ворон». Ваш роман екранізують. Чи берете участь у створенні сценарію?

– Ні, не беру. Дуже тяжко розтинати себе по живому. Я завжди думав, що для екранізації роману треба мати багато грошей, виявилося, це не так. На це і держава виділила кошти, і студія «1+1». Уже, може, й відзняли б це кіно, але усе вперлося в режисера. Була дуже цікава історія з Єжи Гофманом. Із ним мали розмову Віктор Ющенко і ще частина нашої інтелігенції. Гофман сказав, що прочитає роман в оригіналі. Він справді читає українською мовою. «Чорного ворона» він прочитав за три тижні і сказав, що то буде добре кіно. На той час він мав фільмувати «Варшавську битву», тому знімати мав українець, а він хотів долучитися тільки як художній керівник. Це мене влаштовувало б найбільше, бо я знав би, що дух твору буде добре передано. Однак польський режисер відмовився від знімань фільму за романом «Чорний ворон». Сказав, що кіно антиросійське, а сам роман ксенофобський. Моя біда в тому, що «Чорний ворон» вийшов за межі літературного явища, він став аспектом політики. Це кіно буде, головне, щоб його не зіпсували.

Ніхто в Україні фільмів такого формату не знімав. Українське кіно було у величезному занепаді. Ми дивилися всіляке сміття по телевізії. І тільки зараз почали з’являтися перші стрічки. Кацапи відстежують все українське і намагаються зашкодити. От вийшов канадський фільм «Гіркі жнива» про голодомор. Я цей фільм не ідеалізую, але критика зарубіжної преси просто нищівна. Вона розгромила фільм. Вважаю, що все це проплачено кацапами.
– За останніми підрахунками, більшість українців вважають українську мову рідною, але двомовних теж залишається чимало. Чи є у цьому небезпека для держави?

– Коли дивлюся на тих виродків, які вік прожили в Україні, а так і не змогли вивчити української мови, то мені аж щось робиться. Я вірменську вивчив за два місяці. Навіть не в університеті, а під час гри у карти, в очко. Там, якщо пропустиш слово, то влетиш на гроші. Вірменська дуже складна мова, не схожа на жодну іншу. Якщо українську хтось не може вивчити, то він або несповна розуму, або має бар’єр, ненависть до всього українського. На жаль, так побудована наша держава, що без української мови можна обійтися. Доки так буде, доти житимемо у розхристаному напівчужому світі. Треба зробити так, щоб без державної мови притомний громадянин не міг обійтися. Хочеш здобути освіту, хочеш зробити кар’єру – знай державну мову.

Певні зрушення у свідомості українців відбулися під час останніх двох революцій, та потім знов усе пригасало. У вищих ешелонах влади люди побачили не повстанських провідників, а російськомовних чиновників. Чи є в цій двомовності небезпека для держави? Звісно, що є.
– То що ж для нації головне: мова чи територія?

– Мова. Без мови нації не існує, а території без нації є.

– У одному з інтерв’ю ви сказали, що «русский мир» тримається на двох китах: російській мові та російській церкві. Як із цим боротися?

– Зробити українізацію на конституційних основах. Туди, де є українська мова, ворог не йде. Він іде туди, де відчуває підтримку. З церквою тяжче. Це консервативна основа людської свідомості, мовляв, я йду не до московського попа, я йду до Бога. Це велика омана. Багатьох московських церковних служителів ловили на терористичних актах, на підтримці війни, на підтримці путінської політики. З тим теж треба діяти на основі закону. Наші політики кажуть: «Чекайте, хай завершиться війна, тоді ми все зробимо. Спочатку піднімемо економіку, а потім візьмемося за це». То велика брехня. Такі рішучі дії найкраще робити під час війни. Ми маємо моральне право зараз повестися з «русским миром» дуже жорстоко та радикально.

– Чи твориться в Україні нова нація?

– Єдине, чим ми можемо себе тішити, то прийняти формулу, що українська нація молода й перебуває на порі становлення. Нині формується нова українська людина. У тому наша найбільша надія. Бо якщо казати, що ми такі древні, а такі дурні, то буде дуже смішно. Найбільша наша біда в тому, що українське суспільство дуже неоднорідне. Наша бідна Україна не має єдності, етнічної солідарності, має тільки розпорошене суспільство. Упродовж віків Україна була під різними впливами. А бездержавна нація завжди дезорієнтована, немонолітна, неконсолідована. І звідси вся біда.

– Українсько-російська війна триває вже кілька століть. Чи варто нині деокупацію України починати з Києва? Адже столиця окупована в інформаційному сенсі.

– Україна інформаційно капітулювала. Щодо деокупації Криму, Донбасу, то спершу слід провести деокупацію Києва. Київ нині окупований, і це очевидно. Хіба ми не дивимося центральні канали, які є проросійськими? Вони несуть більшу загрозу, ніж Валуєвські циркуляри. Мають бути правила: українська мова державна, це мова спілкування та навчання. Слід зробити так, щоб без неї не могли обійтися. Як це в Ізраїлі чи у будь-якій іншій країні. Тоді все стане на свої місця. Люди солідаризуватимуться довкола своєї мови, культури та духовності. Солідарна нація – то зовсім не те розпорошене суспільство, яке ми маємо нині.
– Чи варто вживати термін «тимчасово окупований» щодо Криму? Чи все ж називати речі своїми іменами?

– Не варто. Багато наших політиків із телячим ентузіазмом на кожному кроці викрикують, що Крим наш, що ми його повернемо. Та він ніколи нашим не був і не буде. У 1954 році Хрущов його віддав. Тоді він хотів подарувати литовцям Калінінградську область. Така маленька Литва, а таку величезну область не захотіла. Вони кістьми лягли, щоб не взяти ту землю, яка стала б фактором русифікації, фактором чужого впливу. Вони залишилися на маленькій території, але самі там господарювали. А нам, українцям, треба все: від Сяну до Дону і до Північного полюса. Єдині, хто має моральне право сказати, що не віддасть жодного клаптика української землі, – то це наші вояки. Бо вони готові за це віддати життя. Не годиться сидіти на дивані й вигукувати: «Ми заберемо Кубань і Воронезьку область». Візьміть тоді всю Росію і приєднайте до України. Вона готова до приєднання. Навіть столицю перенесуть з Москви у Київ. Тільки нас тоді не буде. Політики взагалі не мають права дискутувати на тему територіальної цілісності. Для них ця тема табу, а я можу говорити, що схочу, бо в мене посада вища, ніж у президента.

– Чи зможе, на вашу думку, Україна відновити кордони 2014 року?

– Україна ніколи не поверне кордони 2014 року. Ті люди щасливі, що живуть у Росії. Не треба забирати в людей щастя. Донбас для нас – чужа чужина. На тему українсько-російської війни я висловлюю дуже непопулярні речі. Переконаний, що та територія не варта життів найкращих українців. Мені часто заявляють, що я ледве не сепаратист, бо готовий віддати ці землі. Але у мене є кращий план повернення: відрізати усю ту територію, ту нечисть від нас, збудувати свою сильну державу, а тоді вже приєднувати кого завгодно, але на своїх умовах. Бо виходить так, що хочемо не Донбас приєднати до України, а навпаки.

– Ви наважилися піти в політику, входите до політради УКРОПу. Не боїтеся розчаруватися?

– Я пішов в УКРОП у вирішальну годину для України. Коли рухалася навала до центру, до Дніпра. Я тоді зважував авторитет, силу, вплив партії тільки за одним – за внеском у відстоювання української землі проти «русского мира». Тоді найбільший внесок зробив УКРОП. Багато хлопців, військових, волонтерів попросили мене стати з ними поруч. І я став. І не розчарувався.

УКРОП не нав’язує своїм членам зашкарублої думки. Це політична сила, яка відкрита для всіх патріотів України. Я абсолютно вільно співпрацюю з багатьма іншими нашими патріотичними, націоналістичними партіями. Нікого не хвилює, що я укропівець.

– Що думаєте з приводу фільму «Волинь»? Як боротися з антиукраїнською пропагандою в Польщі? І що робити з цим в Україні?

– Я цього фільму не бачив. Знаю, що ворожнечу будуть розпалювати й надалі. У нас був певний період, коли налагодилися стосунки з поляками. Польща була навіть адвокатом України у Європі. Але раптом почали відбуватися різні провокації. Вони і зараз будуть системно продовжуватися. У час, коли багато європейців розчарувалися в ЄС, є різні альтернативні думки у серйозних середо­вищах, і одна з таких – ідея про унію, таку, як Балто-Чорноморська дуга, куди увійшли б Україна, Польща, країни Балтії і ще деякі країни колишньої Югославії. Це міг би бути цікавий союз. Щоб зруйнувати ці плани, Росія постійно розпалює поль­сько-українську ворожнечу. Зна­­ходить найбільш чутливі місця і з цього користається. І цей обстріл у Луцьку польського консульства – теж справа рук Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
Віталік Показати IP 29 Квітня 2017 16:46
Розумні речі говорить. Згідний з ним на 100%
Юрiй до Віталік Показати IP 29 Квітня 2017 21:18
сорри - что умного - политика изоляционизма? или - пипец ЕС - давай дугу... возраст наверна
Карта до Віталік Показати IP 29 Квітня 2017 23:04
Шкляр розкрив секрет швидкого вивчення української мови: "Я вірменську вивчив за два місяці. ...... під час гри у карти, в очко". поділився досвідом пись менник . Хороший приклад. У Луцьку треба відкрити картьожний діма по вивченню української мови за допомогою картежної гри у очко. А втілювати цей досвід треба з підготовчх груп у дитчих садках. У цьому ми будемо ПЕРШІ
Анонім Показати IP 29 Квітня 2017 18:24
А ці хто ставить мінус, неможу зрозуміти шо ви тут робите? Бігом в військомат
Юрiй до Анонім Показати IP 29 Квітня 2017 21:26
а шо поставил плюсик - получил освобождение?
Кость до Анонім Показати IP 30 Квітня 2017 04:02
Не обов'язково в воєнкомат - блокувати роботу московитських диппредставництв та установ Московського патріархату, які насправді є резидентурами ФСБ та ГРУ, підприємств та компаній з московитським капіталом - це не менш небезпечно, але дуже корисно для України. Не менш корисним було б зупинення московського транзиту через територію України та призупинення функціонування ЗМІ та діячів, зкуплених москвогебнявими. Чого б тільки варте було б призупинення діялькості облізлого кадебістського провокатора Медведчука та його прихвостнів!
Веник Показати IP 29 Квітня 2017 18:25
"...ДОНБАС НЕ ВАРТИЙ ЖИТТІВ НАЙКРАЩИХ УКРАЇНЦІВ", а з його слiв тодi виходить,що мирнi мешканцi Донбасу повиннi вмирати , бо то е "нечисть"(як вiн висловлюеться)?
123 до Веник Показати IP 29 Квітня 2017 19:23
Входить, що так... І це всім подобається... Якщо це - Добро, світ і і крітерії духовності людини...То що тоді Зло?
Юрiй до 123 Показати IP 29 Квітня 2017 21:21
Он шо - не понимает, что цель не отделение Донбасса а захват и уничтожение Украины как госсударства? в детство впал? деменция старческая?
sonder до Веник Показати IP 11 Січня 2018 09:46
В этом ваша сущность...до обеда воюете...после обеда - торгуете...рекомендую чаще заходить сюда http://www.ukrstat.gov.ua/ Торговый оборот с Россией растет как на дрожжах..Россия самый крупный поставщик угля в Украину (на вторм месте - США, на третьем -Канада)...да и нефтепродуктов (через Белоруссию)...Укрзалiзниця в прошлом году отчиталась, что самый большой пассажиропоток на поездах Львов - Москва, Ковель-Москва (оба поезда украинского формирования...из России ни один поезд не ходит в Украину). А как Вам подача Украиной иска в арбитраж ВТО ( 1)Россия отказывается покупать украинские вагоны и металлопрокат, 2) Россия ограничила транзит украинских товаров через свою территорию). Рубль - свободноконвертируемая валюта в Украине...4млн. заробитчан на территории России....
Анатоль_ Показати IP 29 Квітня 2017 18:26
Мудра людина! Правду каже! Хоча я всеодно в глибокому шоці!
Кость до Анатоль_ Показати IP 29 Квітня 2017 22:48
Де мудрість? Сцикливо дозволяти кацяпам брати все, що захочуть?
Хлоп Показати IP 29 Квітня 2017 18:55
В Ізраїлі дві державні мови! Іврит та арабська!!!! Тому що євреї знають, що держава повинна бути єдина!
Роман до Хлоп Показати IP 14 Червня 2020 18:38
Офіційною мовою є іврит; арабська має особливий статус. Без арабської там можна легко обійтися, без івриту - ні.
123 Показати IP 29 Квітня 2017 19:11
А я рахую, що Ви , пане Шкляр,і є та нечисть, що творить зло в Україні, бо добра у Вших словах я не бачу. ЖОДНОГО ДОБРОГО СЛОВА, одна ненавість! Як Ви побудуєте на невисті щось світле? Держава хвора, якщо ось такі особи є взірцем нації...
Роман до 123 Показати IP 14 Червня 2020 18:40
"Я вважаю", а "не я рахую". Рахувати можеш коханців своєї дружини.
Володимир Панченко Показати IP 29 Квітня 2017 19:21
Пане Василю! Річ, на жаль, не в тім, "наш" чи "не наш" Крим або Донбас (з Вашої точки зору). Річ в іншому. Якщо спокійно "віддати" Росії Крим або Донбас, завтра вона претендуватиме на "Новоросію" в Харкові, Одесі, Запоріжжі, Миколаєві... Сумно, що патріот Шкляр цього не розуміє. Не розуміє, що Кримом і Донбасом Росія не вдовольниться. Їй потрібні кордони хоча б 1913, а ще краще - 1977 року.
Юрiй до Володимир Панченко Показати IP 29 Квітня 2017 21:25
судя по антилайкам есть дураки которые не понимают... они наверна настока д%ильны что думают отсидеццо - типа до них не дойдет - моя хата з краю i а мене то за що?
Клим до Володимир Панченко Показати IP 4 Травня 2017 07:15
Да не придёт Россия никуда! Ни в Херсон,ни в Николаев,ни в Одессу...вообще никуда в Украину Россия не придёт. Могу предположить,что ещё пару лет и народ вышеозначенных вами территорий сам определит свою судьбу но без Киева и без Шкляра.
Юрiй Показати IP 29 Квітня 2017 21:39
Ми маємо моральне право зараз повестися з «русским миром» дуже жорстоко та радикально. - ну да и тогда у нас будет украинский мир - копия рашистского То що ж для нації головне: мова чи територія? - абзац дитина ти кого бiльше любиш тата чи маму?
читач. Показати IP 29 Квітня 2017 21:40
віддати? що наступне буде "не наше" і "не варте"? з'являються от такі "вершителі", що ллють воду на млин ворога...
Юрiй Показати IP 29 Квітня 2017 21:44
Зробити українізацію на конституційних основах. Туди, де є українська мова, ворог не йде. Він іде туди, де відчуває підтримку - аха 40 лет российская империя воевала Кавказ потому что тама была поддержка рускоязычных? а Казань? а Туркмения... вобщем я скажу - що воно верзе?!
Русский Показати IP 29 Квітня 2017 22:00
Схаменіться люди! Ненависть і злоба то є руйнуюча сила! Вона не можа нічого збудувати окрім зла, яке повертається до вас! Невже останні 3 роки вас нічому не навчили? Скілько ще людей повинно загинути, аби ви це зрозуміли!
Кость до Русский Показати IP 30 Квітня 2017 03:38
Окупанте, не на тих сайтах пишеш, і не тією мовою. Не ми полізли до кацяпів зі зброєю в руках, а вони, коли в глибині душі відчули свою ницість.
Кость Показати IP 29 Квітня 2017 22:45
"Ті люди щасливі, що живуть у Росії. Не треба забирати в людей щастя. Донбас для нас – чужа чужина" - не всі талановиті письменники є державними діячами, а то, навіть, філософами. На мою думку, не має бути так, що ворог захоплює твою землю, підступно виселяє, розстрілює, виморює голодом твій народ, а потім організовано заселяє свій, і все це під щебет про "братерство", а ти відмовляєшся на цій підставі від тієї частини своєї країни та ще й відмовляєш на цій підставі в праві на батьківську землю тим своїм соплемінникам, яких не виселили, не розстріляли, не вимороли голодом. А куда дівати півтора міліона біженців з Донбасу? Здається, пан Василь теж став жертвою рашистської пропаганди, згідно якої і Одеса "русскій гарад". А в далекому 2001 р., незважаючи на засилля в державному та місцевому керівництві московських прихвостнів, 69% одеситів назвали себе етнічними українцями. І це незважаючи на те, що майже всі церкви належали Московському патріархату, а кацяпські шовіністи біснувались вільно при потуранні місцевої міліції та СБУ та при майже відкритій фінансовій підтримці Московії. Те що одесити голосували за московських прихвостнів, то "альтернативна дійсність" створена масовими фальсифікаціями таких діячів як Кивалов, якого "самий український" президент Ющенко не посадив в буцигарню, а нагородив орденом. Де зараз Кивалов? Він навіть не втік в Московію. То може, пане Василю, через те, що практично всі одеські телеканали належать рашистським прихвостням, а кацяпскі шовіністи, які навіть не представляють всієї 20% кацяпської меншини, вільно біснуються в місті під захистом нових поліцаїв, треба віддати Московії і Одесу? Тим більше, що більшість одеських українців, завдяки сусловському етноциду та діям більш дрібних його послідовників аж до Саакашвілі, були позбавлені рідної мови? А може простіше і гуманніше буде прищемити грубо і нетолерантно сучасних русифікаторів на кшалт Кивалова і Авакова, випердолити з України Московький патріархат, московитські банки, московитських власників газо- і електророзподільчих компаній? Пора вже в Україні перестати називати кацяпів "росіянами", а Московію - "Росією". А тим кацяпам, які ненавидять державу Україна, та будуть щасливі в Московії є тільки одна дорога - чемодан-вокзал-Московія, причому за рахунок останньої, згідно всіх резолюцій ООН, організовано завезли кацяпів в рамках програми ентноциду - організовано вивезли.
читач Показати IP 30 Квітня 2017 00:14
а ще це інтерв'ю вже почало розбігатись по змі, в т.ч. ворожим.
Фд Показати IP 11 Січня 2018 11:20
Василь Шкляр -украинский писатель, политический деятель, этнический турок.В феврале 2011 высказался за отделение Крыма и Донбасса от Украины назвав свою позицию «философией отчаяния» Бл...,как можно?! Ну не верю я, до сих пор не верю, что таким "патриотом" можно быть не за деньги?! "... збудувати свою сильну державу, а тоді вже приєднувати кого завгодно, але на своїх умовах". Как можно нести такой бред! Кто же тебе даст побудуваты державу, США ?ХЫ-ГЫ!!!
Ва Показати IP 11 Січня 2018 13:27
Украинский писатель Андрей Курков призвал Киев сделать русский язык своей культурной ценностью и превратить в инструмент борьбы против самодержавия и русского мира. "Русский язык вне России является самостоятельным явлением. Но, как и в случае франкофонии 150 лет назад, Россия пытается использовать русскоязычие в своих интересах. Для ограничения возможности России защищать в Украине русский язык нужно признать украинское русскоязычие украинской "культурной собственностью" и взять украинский русский под свой филологический контроль",
Роман до Ва Показати IP 14 Червня 2020 18:42
Курков дуже помиляється. Якщо зробити так, як він хоче, то Путін аплодуватиме стоячи.
Читач Показати IP 8 Березня 2021 01:24
Чудові книжки пише пан Шуляр. Читаю-перечитую. З нетерпінням чекаю екранізацій його творів.
Читач Показати IP 8 Березня 2021 01:36
"Чорний ворон" - чудова книга. Мені сподобалася.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus