USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Саме небо подає знаки про помилки», - Шкляр у Луцьку про довіру до Росії

3 Серпня 2015 18:29
Помилки очільників УНР повторює сучасна українська влада, намагаючись домовитися з Росією, - вважає письменник Василь Шкляр.

Про це йшлося під час гутірки з письменником у рамках фестивалю українського духу «Бандерштат» 2 серпня.

Письменник розповів про те, як повторюється історія в Україні. Так, він пригадав «Майдан 1919 року», коли Українська Галицька Армія взяла Київ, а кияни у величезній ейфорії їх зустрічали з квітами та прапорами, планували великий парад.

На жаль, у цей час з лівого берега Дніпра на Київ посунули денікінці, і УГА отримала досі ніким не зрозумілий наказ обсадити Київ, але в жодному разі не стріляти в «білих» москалів, тому що вони, мовляв, стануть союзниками українців у боротьбі проти більшовиків. На тому місці, де нещодавно вирував Майдан, тоді ходив поміж людей колоритний гуцул у крисані та кептарі з вороною на плечі та співав чудернацьку коломийку «не питайте в москаля, биться чи мириться, три струни на балалайці, а на кобзі - тридцять».

Втім, як тепер, так і тоді зверхники держави мало дослухалися до мудрих людей, та почали вести перемовини з денікінцями.



Тим часом курінний Осип Станімір оточив будівлю думи на Майдані, поставив у вікнах кулемети, але під вечір згори Інститутською денікінці рушили на Хрещатик. Осип Станімір вибіг назустріч їм, зупинивши їх серед вулиці та сказав: «далі ви не ступите ані кроку». Майор Вільгельм Льобковіц, начальник штабу генерала Антіна Кравса сказав йому «схаменіться, що Ви робите? Зараз йдуть перемовини, і Ви спровокуєте сутички». Рішучий Станімір був дуже дисциплінованим вояком, тож пропустив білих з артилерією на Хрещатик. У підсумку, денікінці роззброїли галичан, і після цього почався крах УГА та загалом української визвольної боротьби.



Василь Шкляр виявив, що саме на тому місці, де Осип Станімір зупинив денікінців, під час Революції Гідності виросла перша барикада, яку називали Львівською брамою.

Коли галицький генерал Антін Кравс приїхав на авто від думи на Печерськ до генерала Миколи Бредова на переговори, його авто підбили на вулиці Олександрівській, що зараз називається Грушевського, на місці де виросла друга велика барикада.

На думку письменника, саме небо подає знаки про помилки, які українці повторюють упродовж сторіч. Втім, Василь Шкляр вірить, що цього разу усе буде інакше.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
бандерiвка Показати IP 3 Серпня 2015 20:02
Iсторiя не повторюється, помилки нажаль повторюються... При владi люди, що використали iсторiю, прийшли керувати манiпулюючи костями героїв УПА та на кровi молодих, наївних хлопцiв сьогодення. Якi мотиви були в Українських повстанцiв минулого столiття, що спонукало їх дiяти так а не iнакше? Чи тi ж самi, що i в наших "вождiв сьогоднiшнього майдану"? Єдине позитивне сьогоднi - знищення пам'яток комунстичного режиму. ЄДИНЕ! Крапка.
Шкода до бандерiвка Показати IP 3 Серпня 2015 23:42
Шкода що ви так і не зрозуміли про що розповів цей письменник. А з цього що він сказав дуже багато вимальовується. Проте і він аналізувати це не здатний, нажаль.
бандерiвка до Шкода Показати IP 4 Серпня 2015 08:47
Ну роз'яснiть, що саме я не зрозумiла на вашу думку?
ЗУПИНІТЬ ВІЙНУ !!! Показати IP 3 Серпня 2015 20:34
Маємо знищення українського народу, молоді як ГОРЕ- ПОЛІТИКАМИ РосіЇ так І ГОРЕ-ПОЛІТИКАМИ УКРАЇНИ ! Навибирали 24 роки д*білів до влади , як в Росії так і Україні ...
Ситуація на Україні Показати IP 3 Серпня 2015 21:09
Що це таке ?! Патріотизм зашкалює і бардак зашкалює, свавілля і беззаконня... Всі хочуть правди, але ніхто її не любить !!! Одне говоримо, друге робимо, третє думаємо ( не пани ми свого слова) !!! Бути нормальною людиною нелегко !!! Забули про порядність, совість і культуру як при владі , так і в кожній хаті , в квартирі, на роботі ... Працювати не хочемо, а тільки відпочивати цілодобово без вихідних - щоу різні, танці, бари і турне ! всі хочуть бути депутатами різних рівнів,Президентами , начальниками, директорами і прорабами ! І робити фізично не вміємо і керувати, як державою, так і в сім'ї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus