USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вбити «Молодість»

12 Травня 2011 09:52
31 березня 2011 року прокуратура Луцька порушила кримінальну справу за ст. 364 ч. 2 ККУ за фактами зловживань на державному комунальному підприємстві «Молодість». Цьому передувала перевірка КРУ, яка встановила й суму збитків – близько 1,3 мільйона гривень.

Ще наприкінці 2010 року місцеві чиновники та тодішній директор підприємства Олег Павлось заявляли, що, коли не буде мирової угоди, підприємство може стати банкрутом. Що ж насправді криється за цією справою?

Ревізія перша

Уперше контрольно-ревізійне управління міста зацікавилося діяльністю ДКП «Молодість» ще у квітні 2008 року, коли ним керувала Світлана Мамосюк. Як розповів начальник управління КРУ в Луцьку Анатолій Карп’як, перевірка фінансово-господарської діяльності засвідчила: підприємство не перерахувало більш як 331 тисячу гривень до міського бюджету, що їх отримало за оренду нежитлових приміщень, які в них на балансі. Кошти, що фігурували у справі, мали б надходити до муніципальної скарбниці з вересня 2006-го по березень 2008 року. Однак тоді частину прибутку від оренди, всупереч рішенням Луцької міської ради, підприємство спрямовувало на власний розвиток.

Річ у тім, що в різні роки підприємство відраховувало до міського бюджету різні платежі від оренди. Згідно з рішенням сесії міськради 2006 року № 5/134 «Про врегулювання оренди нерухомого майна територіальної громади міста Луцька» – мало б переказувати 100 відсотків орендних ставок. Зміни від 17 жовтня 2007 року до цього рішення передбачали перерахування 10 відсотків від орендної плати до міської скарбниці, тоді як 90 мали би йти на розвиток підприємства. До слова, це рішення заветував тодішній міський голова Богдан Шиба.

На ту пору, коли проходила перша ревізія, в оренду здавали приміщення на вулиці Лесі Українки, 35, проспекті Соборності, 11-а, та на вулиці Червоного Хреста, 16, загальною площею близько 3,8 тисячі квадратних метрів. Приміщення орендувало 49 підприємців.

Однак, за словами Карп’яка, тоді, в 2009 році, кримінальну справу проти директора підприємства не порушили. Єдине, що вдалося зробити КРУ, – це ініціювати звернення з проханням звільнити з обійманої посади Світлану Мамосюк через неефективне управління. Пізніше прокуратура міста Луцька звернулася з позовом в інтересах держави та територіальної громади міста в особі Луцької міської ради до ДКП «Молодість» про стягнення понад 330 тисяч гривень. І 5 січня 2011 року рішенням Господарського суду Волинської області позов прокурора задовольнили.

Ревізія друга

Удруге КРУ завітало на підприємство в березні 2011-го. Перевіряли діяльність з ІІ кварталу 2008-го і до грудня 2010 року.

Виявилося, що, окрім порушень, пов’язаних з неповним перерахуванням коштів від оренди, за керівництва Світлани Мамосюк та Олега Павлося до місцевої скарбниці не було перераховано ні копійки зі сплаченого за оренду землі біля ТЦ «Гостинець» на квітковому ринку, де нині стоять контейнери.
Сума недоплати – 131 тисяча гривень. За словами Карп’яка, ДКП «Молодість» взагалі не мало підстав брати ці кошти за оренду землі. Для цього потрібно мати рішення органу місцевого самоврядування, а перерахунок має становити 100 відсотків.

У КРУ стверджують, що Мамосюк пояснити цей факт не з’явилася, а Олег Павлось просто продовжив попередні договори оренди землі. У поясненні він зазначив, ніби не знав, що треба мати рішення-дозвіл про здавання в оренду земельної ділянки. Тож, як з’ясували ревізори, з ІІ кварталу 2008-го і до грудня 2010 року підприємство лише від оренди майна недодало у міську скарбницю 1 мільйон 188 тисяч гривень. Тоді до листопада 2009 року підприємство мало сплачувати 100% орендної плати до бюджету, а після рішення сесії від 25 листопада 2009 року – 25%. За цими фактами прокуратура Луцька й порушила кримінальну справу.

Третій директор підприємства, який змінив Павлося, Олександр Ковальський, за словами Карп’яка, перерахунок орендних ставок налагодив відповідно до рішення сесії. Окрім факту, пов’язаного з землею біля «Гостинця». Однак, як виявилося, він також «не знав», що треба мати спеціальний дозвіл.

Гра з цифрами

Починаючи з 2007 року основним прибутком підприємства стали кошти від орендної плати і діяльності ательє фотопослуг та перукарні, що працювали в приміщені на вулиці Лесі Українки, 35. Однак обидва підприємства в березні 2010 року закрили.

За словами начальника управління економіки міськради Любові Ковпак, упродовж 2009 року фотоательє та перукарня принесли ДКП «Молодість» 98 тисяч гривень прибутку. Однак уже в 2010-му, на початку якого їх закрили, – 3,6 тисячі гривень.

Ковпак каже, що загальні прибутки самого підприємства у 2009-му становили 117,1 тисячі гривень, тоді як у 2010-му – лише 18,9 тисячі гривень. Чиновниця пояснює це збільшенням матеріальних та операційних витрат підприємства, тобто виділенням коштів на утримання приміщень, які здає. Адже ДКП «Молодість» є не лише організацією, що збирає кошти з орендарів, воно мусить й утримувати приміщення в належному стані.

Віталій Карп’як пропонує спростити схему утримання будинків, для обслуговування яких підприємство так чи інакше мусить залучати спеціалістів з інших організацій.

«Відділ комунального майна може бути балансоутримувачем, усі гроші йшли б до міського бюджету. Це ж підприємство ніяких благ не створює. Є штат, вони проїдають зарплату. Є видатки на канцелярію, комунальні послуги. Богдана Павловича Шибу я в цьому не переконав», – каже Карп’як.
Нині на ДКП «Молодість», за словами Карп’яка, дев’ять штатних одиниць, місячний зарплатний фонд становить 32 тисячі гривень. І лише частина коштів, які підприємство отримує від оренди, повертаються у вигляді прибуткового податку.

Юридична казуїстика

Згідно з рішенням Луцької міської ради 2006 року, всю отриману орендну плату комунальне підприємство має перераховувати до міського бюджету. Окрім цього, «Молодості» треба було щомісяця сплачувати 25% податку на прибуток, 25% дивідендів міській раді за користування комунальним майном, 20% ПДВ, податок на землю, патенти, комунальні послуги, а також зарплату та нарахування на неї.

Отож, підприємство, яке фактично всі доходи мало лише від оренди трьох Будинків побуту, мало два виходи: не платити в міський бюджет доходи від оренди майна або не платити податки і зарплати. Вочевидь, другий шлях привів би до значно серйозніших порушень.

Розуміючи це, і Мамосюк, і Павлось намагалися через сесію міської ради провести рішення, що дозволили б нормально працювати комунальному підприємству. Проте, з огляду на різні обставини, такі рішення або не ставали чинними, або ухвалювалися з деякою затримкою.
«Під час досудового слідства ми повинні вивести суму коштів, які підприєство понад міру використало на власний розсуд. Ніхто не каже, що виплата заробітної плати – це завдані збитки. Загалом кожну статтю витрат буде належно оцінено», – каже старший помічник прокурора Луцька Олександр Ляшук.

«Міська рада, а отже, і громада, є засновником ДКП «Молодість». І воно теж належить громаді. Виходить, що громада судиться… з собою. Це нагадує правову шизофренію», – каже юрист і депутат Андрій Осіпов, хоча й відзначає, що формальні підстави для порушення справи є.

Проте він зауважує, що порушення справи за фактом – це порушення з боку прокуратури. Адже закон гласить, що кримінальна справа має бути порушена проти особи. Якщо під час порушення кримінальної справи не вдалося встановити особу, яка скоїла злочин, справу порушують за фактом. І справу за фактом порушують як виняток.
«Як можна порушити справу щодо ДКП «Молодість» за фактом? Не відомо, хто розпоряджався грошима? Не відомо, хто відповідальний? Це просто глум із закону!» – дивується Осіпов.

Такі закиди Олександр Ляшук категорично відкидає. За його словами, все відбувається згідно з буквою закону.
«Якщо говорити мовою юриспруденції, то для порушення будь-якої кримінальної справи потрібні приводи і підстави. Приводи – це заяви чи повідомлення, факти, які виявив прокурор чи контролювальні органи.

Підстави – це фактичні дані, що вказують на наявність у діях певних осіб ознак злочину. Говорити на момент порушення кримінальної справи, що саме керівник, чи бухгалтер, чи інша службова особа вчинили злочин, ми не можемо. В цьому випадку приводи і підстави для порушення кримінальної справи є, але підстав звинуватити конкретну особу ще немає. У такому разі кримінальну справу порушують за фактом», – роз’яснює Олександр Ляшук.

Дещо про мотиви

Тим часом сама Світлана Мамосюк заявляє, що порушена кримінальна справа – це заказуха.

«5 серпня 2010 року я озвучила депутатський запит, через який на мене чинили шалений тиск. Цей запит стосувався того, що працівники прокуратури передусім лобіюють свої інтереси. Я на сесії озвучила прізвища людей, які працюють за «подяку». Ось тепер вони мені «дякують», – заявляє Мамосюк.

Та й деякі учасники справи в неофіційній розмові також припускали, що кримінальна справа, порушена проти ДКП «Молодість», – це помста Світлані Вікторівні за її депутатську діяльність. Адже вона неодноразово робила викривальні заяви стосовно представників прокуратури, навіть писала звернення в Генеральну прокуратуру. І тепер, коли увага громадськості до Мамосюк суттєво знизилася, з’явилася непогана нагода з нею поквитатися.

Проте старший помічник прокурора Луцька Олександр Ляшук наголошує, що «привід порушити цю кримінальну справу – встановлені факти завдання збитків громаді». «Можливо, у кіно таке й може бути. А в прокуратурі помста не може бути приводом для порушення кримінальної справи», – каже Ляшук.
Як зазначає одне з джерел, Мамосюк навряд чи могла стати мішенню для помсти, адже змінився прокурор Луцька, і йому байдуже до попередніх напружених взаємин між Мамосюк та прокуратурою. Проте джерело у міськраді припускає, що справжньою причиною порушення справи щодо «Молодості» може бути Будинок побуту на Лесі Українки, 35. Ним буцімто ще торік цікавився бізнесмен, який нині є членом Луцького міськвиконкому. І цей бізнесмен, до речі, має доволі тісні стосунки з одним із заступників прокурора Волинської області. Саме тому причину порушеної кримінальної справи варто шукати в економічній площині, вважає джерело.
Хоча цей об’єкт і належить міській громаді та може бути відчуженим лише за рішенням сесії Луцької міської ради, існують схеми, як можна обійти таку перепону. Те, що теоретично можливе використання такої схеми відчуження комунального майна, підтверджує й адвокат Андрій Осіпов: «Практика засвідчує, що провадження справи про банкрутство – це один із способів, коли можна шляхом судових процедур відчужити майно без згоди власника. Арбітражний керуючий, розпорядник майна, ліквідатор чи санатор діють самостійно, і їхні дії затверджує суд. Процедуру про банкрутство, як правило, використовують у рейдерських схемах».
Також надзвичайно підозрілою є непримиренна позиція прокуратури щодо укладання мирової угоди між «Молодістю» та Луцькою міською радою, про що відзначало не одне джерело.

* * *

На 10 травня 2011 року звинувачення конкретним особам у справі ДКП «Молодість» так і не було поставлено. Чи дадуть швидкий хід цій справі, чи відкладуть її в довгий ящик, тримаючи у напрузі колишніх керівників підприємства, – наразі невідомо. Проте очевидно, що крапку в цій справі поставить лише суд.

Андрій ЛУЧИК, Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 68
Свій-чужий Показати IP 12 Травня 2011 11:24
Пан Карп'як говорить не всю правду,а трішки бреше,бо кримінальна справа по Мамосюк була порушена,а потім закрита за відсутністю складу злочину,бо не було завдано громаді міста ніяких збитків. Якщо КРУ зробило все ,щоб звільнити її,то як через стільки часу КРУ хоче виставити якісь претензії?Адже ж вони зробили все,щоб керівника звільнили,щоб не було ніяких судів проти міської ради та міського голови.
знаючий Показати IP 12 Травня 2011 14:30
назвемо імена: прихватизувати Будинок Побуту хоче член міськвиконкому Мельник (ВО "Свобода")за допомогою заступника прокурора Веселухи. народ має знати імена своїх героїв
невістка,якої вже на посаді немає,а спідниця ще вісить Показати IP 12 Травня 2011 15:51
Пане Ляшук,а чи ви впевнені,що дійсно була завдана шкода громаді міста? Ви ,ознайомлюючись з фактичним,а не наклепницьким станом справ підприємства, не побачили суми сплачених податків до бюджетів всіх рівнів?Які суми податків були проплачені при останніх 4 керівниках: при Мамосюк ці податки були найбільші,бо в неї все проходило офіційно,на жаль,хабарів вона не носила нікому.
Стрийко Показати IP 12 Травня 2011 15:53
Гарна стаття, дякую авторам. У мене виникли питання: 1. Які мотиви були у депутатів міської ради щодо обов'язкового 100%-го перерахування коштів від оренди в міський бюджет? Чому ні у кого не виникло запитання щодо того, як буде функціонувати підприємство, якщо воно змушене віддавати усі доходи? (чи не можна було б підняти стенограму того засідання сесії)? 2. Я так розумію, що у Мамосюк було 2 варіанти розвитку подій: 1) залишати частину коштів для потреб підприємства; 2) перераховувати кошти в бюджет при цьому накопичуючи заборгованість по зарплаті, комунальних платежах та інших послугах. Якби вона обрала другий варіант розвитку подій, то чи не міг би бути застосований зазначений вже сценарій банкрутства та передачі майна КП іншій особі?
знаючий до Стрийко Показати IP 12 Травня 2011 16:00
1. депутати в більшості випадків голосують без глибокого вивчення питання. що підсунули за те і проголосували. 2. був би
Стрийко до знаючий Показати IP 12 Травня 2011 16:44
Тоді питання у тому - хто підсунув? Знайдемо об'єкт - зрозуміємо мотив...
знаючий до Стрийко Показати IP 12 Травня 2011 16:48
це рішення про 100% перерахування стосувалось всіх комунальних підприємств. а "молодість" попала...
Стрийко до знаючий Показати IP 12 Травня 2011 17:55
У будь-якому випадку - рішення дурне (навіть щодо інших КП). Я ще розумію, якби депутати наголошували на 100% перерахуванні прибутку. Але доходу?!
Андрій Лучик до Стрийко Показати IP 13 Травня 2011 00:01
Не тільки про Мамосюк йдеться. Павлось теж на 300 тис. "попав".
Дядечко до Андрій Лучик Показати IP 13 Травня 2011 10:38
Так отож. Ліс рубають - щіпки летять. І нікого не цікавить, що я відразу повідомив депутатів і міського голову про те, що необхідно для ДКП "Молодість" змінити це рішення. І що поки його міняли, минуло 4 місяця і я "винний" у тому, що не виконуав 4 місяця рішення, яке не міг фізично виконати.
Мамосюк Показати IP 12 Травня 2011 16:11
А знаєте,що болить найбільше,те ,що фахівець Романюк М.Я. навіть не захотів вислухати ні колектив,ні керівника.Справа була гучна та скандальна,невже фахівцю(якщо це дійсно фахівець) не цікавий був стан справ.Мене просто облили брудом при мовчазній згоді БЮТ та "нового" керівництва міської ради.Дякую вам ,Миколо Ярославовичу!
Стрийко до Мамосюк Показати IP 12 Травня 2011 16:39
Пані Світлано, мені здається я знаю чому так сталося. На думку багатьох, за час попередньої каденції міськради Ви набули репутації достатньо скандальної особи. А люди, які люблять гроші, як відомо, не люблять шуму. Тому на Ваш фаховий рівень та чесність ніхто і не зважав (тим паче, що Ви вже не депутат).
так і буде до Мамосюк Показати IP 12 Травня 2011 17:10
А хто ви така, щоб з вами зустрічатись? А не будете мовчати - так ще й посадять, справа то відкрита.
Стрийко до так і буде Показати IP 12 Травня 2011 17:57
От я шукаю мотиви Вашого допису - і не можу зрозуміти. У мене один варіант - Ви таким підкреслено хамським коментарем хотіли більше нашкодити Романюку, ніж Мамосюк.
Вася Показати IP 12 Травня 2011 18:01
Осіпов "The Best"............... «Практика засвідчує, що провадження справи про банкрутство – це один із способів, коли можна шляхом судових процедур відчужити майно без згоди власника. Арбітражний керуючий, розпорядник майна, ліквідатор чи санатор діють самостійно, і їхні дії затверджує суд. Процедуру про банкрутство, як правило, використовують у рейдерських схемах». Андрій молодей. Браво.....!!!
Потерпілий до Вася Показати IP 12 Травня 2011 19:50
Так ви праві, в питаннях рейдерства і схемах Осіпов Андрій майстер. Причому він консультує і рейдерів і антирейдерів. Ну має такі знання. Краще хай допомогає тим хто захищається від рейдерів (якщо вони зможуть йому заплатити). В усякому разі Осіпов послідовний - він не зраджує своїм клієнтам - якщо нападати то вперед, якщо захищатись то з усією силою. Небезпечний хлопець.
Мамосюк Показати IP 12 Травня 2011 18:54
До стрийка : а скільки вже можна солити Мамосюк? Всі прекрасно обізнані,що кошти я вкладала в підприємство,однак зі згоди перших осіб чиниться тиск і дальше. А про скандальність я вам так відповім: в тій ситуації,що складалася інакше поступити просто не можна було-тому й був плакат з написом і т.д. і т.п.Відносно мого мовчання ягнят:сядут все.
Мамосюк Показати IP 12 Травня 2011 20:20
Мовчати не можна:сядуть всі-хто готував рішення,затверджував і так далі. А що Романюк така велика цяця,що і в дописах треба "благолєпствовать"? Я з божою допомогою "подякую" всім-не розслаблюйтесь.
Дядечко до Мамосюк Показати IP 13 Травня 2011 10:47
Світлано Вікторівно, якщо хтось і сяде, то тільки ми з вами... цапи відбувайли.
ліберал Показати IP 12 Травня 2011 21:01
потрібно таке майно продавати з аукціону, ну не можуть чомусь комунальні підприємства у нас бути прибутковими..
CDG до ліберал Показати IP 13 Травня 2011 17:46
Чому ж не можуть? Молодість, здається, одне з небагатьох якраз прибуткових КП міста. Принаймні не збиткових - це точно.
Дядечко до CDG Показати IP 16 Травня 2011 09:13
Саме так. ДКП "Молодість" ніколи ніяких дотацій з бюджету не отримувало. І при цьому виплачувало всі податки, заробітну плату, комунальні послуги.
Прокурор для Мамосюк С.В. Показати IP 13 Травня 2011 02:24
Шановна, пані Мамосюк.За даним фактом в червні 2008 року прокуратурою м. Луцька проводилась перевірка в порядку ст. 97 КПК України і було прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи відносно Вас на підставі п.2 ст.6 за відсутністю підкреслюю на той час складу злочину , передбаченого ст.ст.364-365 ККУ. Поряд з тим, прокуратура звернулась в інтересах держави в Господарський суд, рішенням Господарського суду доведено, що пані Мамосюк С.В. заподіяла бюджету міста 331 грн. шкоди і суд постановив стягнути їх в користь бюджету з ДКП "Молодість". Тобто, рішенням суду доведено наявність складу злочину в Ваших діях і на цій підставі прокуратура порушила кримінальну справу. Отож, не потрібно вводити в оману мешканців міста, що це "заказуха" і ніби-то кримінальна справа була закрита. В порядку ст.97 КПКУ приймається рішення про відмову в порушенні к.с., про порушення к.с. чи про направлення за підслідністю - Ви були призначені на посаду начальника миуніципальної поліції, а отже зобовязані такі речі розуміти, адже ця посада потребує відповідної освіти.
КРУ Показати IP 13 Травня 2011 03:07
Закон є закон.Отож, якщо потрібно перераховувати 100% орендної плати до бюджету, то потрібно перераховувати, адже такі кошти є власністю всієї теритріальної громади, а не окремих її членів. Інша справа, що пані Мамосюк мала можливість розробити бізнес-план,економічно обгрунтувати суму, яку необхідно виділити з бюджету на утримання будівель, внести його у відповідному порядку на розгляд сесії, переконати депутатів - однопартійців з БЮТу (вони мали більшість) щодо необхідності передбачити в бюджеті щомісячні відповідні суми для фінансування ДКП "Молодість" (аналогічно як на утримання шкіл, медичних закладів) Якщо б в бюджеті міста депетати передбачили відповідне фінансування, то ДКП "Молодість" його отримувало б і витрачало б згідно з затвердженим міською раждою кошторисом, а не на власний розсуд пані Мамосюк. Це законний спосіб. Однак, для цього потрібно керівнику ДКП потрібно мати відповідний рівень знань. Ні Павлось, ні Мамосюк не могли бути призначені на керівну посаду в силу низького кваліфікаційного рівня. Це теж доведений факт. Отож, їм не слід було умовляти Б.Шибу призначати їх на посаду директора ДКП "Молодість". Не знаючи Закону, діяли "на хлопський розум". А стаття 19 Конституції України вимагає від службових осіб діяти у спосіб, визначений Законом. Не знання Закону згідно Конституції - не звільняє від кримінальної відповідальності. Окрім того, витрачати кошти, які потрібно перераховувати до бюджету на виплату премій до Паски, Трійці, 8 Березня - це дійсно злочин. Можливо Мамосюк С.В. знає інше підприємство,яке не отримує прибутків від господарської діяльності,а виплачує працівникам премії до Паски, Трійці і т.і. А пані Мамосюк свого чоловіка щедро преміювала до всіх свят і присвятків, це відображено в акті перевірки, який пані Мамоюк С.В. мала можливість оскаржити. Щодо юридичної казуїстики , про яку автор статті пише : ніякої казуїстики немає для того, хто хнає податвове і бюджетне законодавство, тобто, для фахівців. Досвідчений економіст ніякої казуїстики в описаній ситуації не бачить, просто пані Мамосюк, Павлосю і "спеціалістам подібного гатунку" слід усвідомити, що посада керівника не всім під силу, навіть якщо дуже цього хочеться.
Дядечко до КРУ Показати IP 13 Травня 2011 10:32
Я так і зробив: після мого признеачення відразу звернувся до депутатів та міського голови, і по ДКП "Молодість" було прийнято рішення про перерахунок 25% до міського бюджету. І це рішення я неухильно виконував. Але поки пройшла вся процедура прийняття рішення минуло майже 4 місяця. І КРУ мене звинувачує, що я не виконував 4 місяця рішення ради яке не міг виконати фізично. -- Павлось О.
Дядечко до КРУ Показати IP 13 Травня 2011 10:53
А чому при першій перевірці КРУ не встановило факт порушення щодо перерахування плати за оренду торгових точок по Соборності 11а? Якби КРУ встановило це ще за першої перевірки - певно ж тки зарах мова щлаб за значно менші суми. Чи може в КРУ також не можуть працювати всі, як би їм того не хотілось?
Фас до Дядечко Показати IP 13 Травня 2011 12:13
А тому що команди не було - знайти все і ще більше.
Дядечко до Фас Показати IP 13 Травня 2011 13:50
Отже висновок: ніяких порушень не було, а все це спланована акція
Депутат Показати IP 13 Травня 2011 08:48
Я завжди знав,що Ковпак "толкова" жінка,як не розрізняла чистий прибуток від доходу -так і не розрізняє. Браво ,Романюк, обложився пенсіонерами з ОДА та фахівцями із Задрищенська.Тому впевнено можна стверджувати,що Луцьк перетворюється в захолустний районний центр
Невістка Показати IP 13 Травня 2011 18:38
Так же ж і був ваш акт оскаржений,тому КРУ,не очікуючи результатів розгляду суду,швиденько порекомендували Шибі за замовленням звільнити ту кляту вами жінку,тому не брешіть,як Сірко на прив'язі,облудники,а премію давала всім працівникам згідно статуту,не порушуючи ніяких норм і кодексу про працю,тому й біснуєтесь. Суки ви -і "КРУ" і ТзОВ "прокуратура".
Мамосюк Показати IP 13 Травня 2011 20:14
До КРУ: якщо ви-фахівці,то маєте знати,що надання приміщень в оренду -один з видів діяльності,передбачених статутом,який в повній мірі обкладається податками,а не образами на рахунок моєї некомпетентності і нефаховості.Можливо (зауважую-можливо) я не ас в юриспруденції,та про те,які ви фахівці справи "шиття кримінальних справ" вже бачать всі. Всі виплати проводила згідно колективного договору,протоколу зборів трудового колективу та статуту підприємства.Не ховайтесь за назвою прокурор-зателефонуйте,бо щось мені здається ,що ви з нових та не зовсім обізнаних...
Богдан Павлович Ш. Показати IP 13 Травня 2011 23:13
Світлана Василівна - мужня жінка. Але крім мужності потрібно ще й думати про небезпеку мати справу з Шибою. Шиба витончено помстився Мамосюк за її незалежність. І пані Світлані світить сумна перспектива. Під ніком "КРУ" свою позицію виклав Богдан Павлович і з неї видно що Мамосюк і Павлосю нічого хорошого не світить.
Мамосюк Показати IP 14 Травня 2011 15:05
Невідомо мені ,хто є Світлана Василівна,однак під ніком Богдан Павлович Ш. зовсім не він,бо він дуже добре пам'ятає моє ім'я. А відносно перспектив - кожному своє:шакали рвуть падаль,а вовки -санітари лісу!
Леонід Показати IP 15 Травня 2011 11:45
Шиба порвав Мамосюк. Значить він санітар лісу? От Богдан-вовкулака.
Мамосюк Показати IP 15 Травня 2011 17:00
Пані Мамосюк. Що більше Ви дискутуєте, то стає зрозумілим, що Ви дійсно не розумієтесь в праві. Статут передбачає види діяльності підприємства.Але в Статуті мж не зазначено, що ДКП "Молодість" має право нгадавати в оренду саме приміщення по пр. Соборності,11а , Лесі Укранки тощо. Приміщення приміщенню рознь: одне є приватною власністю юр чи фіз особи, інше - комунальною чи державною. Приміщення, які Ви здавали в оренду, перебувають в комунальній власності всієї територіальної громади, а не у власності ДКП "Молодість". Право власності включає право володіння, користування і розпоряджання . Вам як керівнику ДКП "Молодість" міською радою було передано лише право оперативного управління приміщеннями, але не передано право володіння ним. Ось як би ДКП "Молодість" за рахунок отриманих від надання послуг перукарів та фотографів прибутків придбало б приміщення, тоді воно було б власністю юрособи ДКП "Молодість" і від надання такого приміщення в оренду ДКП "Молодість" отримані прибутки мало б право використовувати згідно колдоговору на власні потреби. Шановна пані Мамосюк!Вам дійсно не під силу зрозуміти, в чому суть протиправних діянь, які Ви допустили, пеербуваючи на посаді керівника ДКП, оскільки Ви, як вбачається із Ваших міркувань, н маєте достатнього квадліфікаційного рівні для посади керівника підприємства. І з тим потрібно погодитись,не знали Законів і допустили правопорушення, за яке передбачено кримінальну відповідальність. Як кажуть: не в свої сани - не сідай. А той факт, що при першій перевірці якісь факти КРУ не встановило, то перевірка , як Вм кажете, перша, то була перевірка з питань законності використання коштів, отриманих від надання в оренду майна комунальної власності.Тому, спеціалісти КРУ, які проводили перевірку, не мали підстав для перевірки інших питань. В звязку з виявленими порушеннями, згідно з чинним законодавством органами дізнання призначено комплексну перевірку фінансово-господарської діяльнсоті ДКП. В ході такої перевірки перевірряється поністю вся діяльність підприємства. В результаті - виявлено ряд інших правопорушщень. Все в рамках діючої нормативно- правової базияких України, якою на жаль, ні Мамосюк , ні Павлось не володіють, хоча в це передбачнено кваліфікаційними вимогами щодо керівника комунального підприємства.
Дядечко до Мамосюк Показати IP 16 Травня 2011 09:19
Ви так переймаєтесь нашою "некомпетентістю", що в мене виникає підозра чи не хотіли ви влаштувати директором ДКП "Молодість" свого зятя/свата/брата. І окрім юридичної казуїстики має бути і здоровий глузд. А ви хочете щоб було "закон як дишло". І тепер використовуючи далеко не досконале і заплутане законодавство намагаєтесь зробити з когось цапів відбувайлів.
економіст до пані Мамосюк Показати IP 15 Травня 2011 18:02
Пані Мамосюк, не вид діяльності в повній мірі обкладають податками. Оподатковується прибуток підприємства, а доходи від певного виду діяльності включаються в базу оподаткування. Пані Мамосюк, цікаво, яка у Вас освіта? А як Вам зателефонувати ?
прокурор Показати IP 15 Травня 2011 18:22
Ми з Вами спілкуємося часто. Оскільки я називаю дату прийняття постанови про відмову, номер статті КК України, за якою було відмовлено,інші факти, які не є таємницею слідства, то фахівець відразу зрозуміє, що я зі справою добре обізнаний. Тільки Вам цього не зрозуміти. Ви зверніться за консультацією до компетентного спеціаліста в галузі обліку і аудиту, краще з іншого міста, не заангажованого. Можливо він Вам роз"яснить, в чому суть Ваших протиправних діянь. Пані Світлано, Статутом надається право ДКП "Молодість" займатись таким видом діяльності як надання в оренду приміщень. Але у ДКП "Молодість" немає у власності приміщень, доходами від оренди яких трудовий колектив міг би розпоряджатись на власний розсуд. Приміщення, які Ви надавали в оренду є комнальною власністю і доходами від надання їх в оренду може розпоряджатись виключно міська рада, яка і прийняла рішення - 100 % доходів в бюджет міста, а вже при формувані бюджету міста, можливо передбачити дотації ДКП "Молодість", якщо за це проголосують депутати на сесії. Це ж так просто, як білий день, для того, хто орієнтується в податковому і бюджетному праві.
Дядечко до прокурор Показати IP 16 Травня 2011 09:21
А як же рішення міської ради, щодо перерахування лише 25%?
Дядечко до прокурор Показати IP 16 Травня 2011 10:37
На жаль для вас "білий день" тільки там, де треба сфабрикувати кримінальну справу. На жаль, для вас "темна ніч" що ніякої дотації з міського бюджету ніколи прийнято б не було. І підприємство було б паралізоване і збанкрутоване протягом місяця. Отримати кошти, віддати всі до бюджету (а ніших то і нема)і чека з моря погоди чи дадуть чи не дадуть хоть щось. А лічильник то йде... податки платити треба, протікаючі труби ремонтувати треба, дах латати треба, зарплату платити треба...
Пані Мамосюк Показати IP 15 Травня 2011 18:45
Пані Мамосюк, чого Ви матюкаєтесь під ніком "невістка". Матюкатись потрібно було раніше. Прийшла пора сушити сухарі. Через те, що Ви потягнете Шибу і інших, Вам менше не дадуть, бо це не є пом'якшуючою обставиною. А якщо Ви вирішили продовжувати шантажувати прокурорів, посадовців із КРУ і інших державних органів, то у Вас нічого з цього не вийде. Громадськість міста наполягає на притягненні до кримінальної відповідальності усіх, хто за роки незалежності України своїми діями чи бездіяльністю заподіяв шкоду державі і місту. Це - суть демократії. На допити викликають не лише Вас, а й Кривицького, і екс-Президента Кучму , і екс-Прем'єра Тимошенко. Просто розумні люди ідуть і дають показання. А Ви гарлапаните, тому що взялися керувати підприємством, давали згоду на включення вас в список депутатів від БЮТу, а знань і інтелекту для цього у Вас немає. Вам здається, що "хто як не Ви" може цю роботу виконувати, але Ви навіть не уявляєте наскільки низький рівень вашого інтелекту і знання права :господарського, бюджетного, податкового, кримінального, адміністративного і т.д. Що більше Ви пишите - то більше "Ваша дурь видна" .Ви проста персічна малоосвічена громадянка, а амбіції у Вас як в висококваліфікованого спеціаліста. Це Вас і погубило. А "за базар надо отвечать".
Дядечко до Пані Мамосюк Показати IP 16 Травня 2011 09:23
Кажете "менше не дадуть"..? Отже є вказівка посадити і то по максимуму?
Дяядечку Показати IP 16 Травня 2011 10:16
Є Закон. Якщо Ви, як посадова особа, використовуючи своє посадове становище своїми діями заподіяли істотну шкоду державі чи громадянину, то в залежності від суми такої шоди і визначена Кримінальним кодексом відповідальність. Якщо Ваша вина буде доведена в ході досудового слідства - то вказівка тут ні до чого, бо міру покарання встановлено статтею КК Укураїни, за якою Вам предявлять обвинувачення.Все залежить від суми заподіяної шкоди, а не від вказівки. Є звичайно помякшуючі обставини, які суд може врахувати. Це ж Ваші лідери Тимошенко і Луценко нагадали країні лозунг "вор должен сидеть". З Вашої вини міський бюджет недоотримав щонайменше 1,3 млн.грн. Ви точнісінько, як Ваш лідер Тимошенко брешете людям про свою невинність.Як сказано вище: сушіть сухарі або починайте голодувати, як Луценко
Дядечко до Дяядечку Показати IP 16 Травня 2011 15:33
Так так. В нас все залежить тільки від закону. Це всі добре знають і бачать на свої очі
Дядечко до Дяядечку Показати IP 16 Травня 2011 15:46
Це можна сприймати як погрозу? А можна дізнатись ваше прізвище та посаду в прокуратурі?
віктор Показати IP 16 Травня 2011 12:03
Перше.А хто такий Карп’як. Такого начальника КРУ немає. Друге. "Молодість" мала заробляти на перукарні і фотоателє, а вся орендна плата згідно чинного законодавства має надходити до бюджету. А вже депутати могли дати чи не дати "Молодості"частину цих коштів.Майже 4тисячі кв. метрів це великі гроші за оренду. І чому ними розпоряджалася на власний розсуд Мамосюк, а не громада міста? А не так
До дядечка Показати IP 16 Травня 2011 12:57
"Отримати кошти, віддати всі до бюджету (а ніших то і нема)і чека з моря погоди чи дадуть чи не дадуть хоть щось". Дядечку Павлось. Роясню Вам популярно: кошти від надання в оренду приміщень комунальної власності не впливають на суму податків ДКП. ДКП включає в базу оподаткування доходи від власної підприємницької діяльності. Ви не володієте подтковим законодавством, основами управління підприємством і менеджменту, то як же ви взялись керувати підприємством. Це налогічно, якби балерині запропонували посаду хірурга. Не думаю, що ви погодилися б оперуватися в такого хірурга. Ви вкрали в територіальної громади значну суму коштів і викроистали їх без письмового дозволу на це законного розпорядника , за це наступає кримінальна відповідальність.
Дядечко до До дядечка Показати IP 16 Травня 2011 15:39
1. Кошти від надання в оренду дууже впливають на податки. 2. Я виконував рішення міської ради про перерахування 25% від доходу. 3. Якби я якісь кошти поклав собі в кишеню, тоді б це називалось - вкрав. Всі кошти витрачались згідно законодавства для діяльності підприємства. Читайте фінансово-звітну документацію підприємства, адже вона є в справі яка лежить перед вами. Так що або ви не володієте повною інформацією або навмисно вводите громаду і слідчі органи в оману. А за це наступає кримінальна відповідальність.
Дядечко до До дядечка Показати IP 16 Травня 2011 15:44
Ви так добре поінформовані чим я володію і чим ні. Ми знайомі? Ви проводили тестування моїх знань? Чи все простіше - коли нема аргументів, то переходять на особистості? ))))))))))))))))))))))))
Я не матюкаюсь Показати IP 16 Травня 2011 16:26
Я не матюкаюся,а називаю вас так,як ви того заслуговуєте.За вихідні стільки коментаторів додалось,видно,що тема цікава,видно і хворих . Про які покази ви мелете,лучанко,добре знаючи ,що я не в БЮТі вже рік.Чим більше ви стверджуєте про те ,що я щось вкрала і некомпетентна-тим більше я певна,що діяла 100% згідно закону.Зауважте,що саме Згідно Закону України Про оренду державного та комунального майна,а не згідно рішення сесії Луцької міської ради,яка дозволила одним залишити кошти від оренди,а іншим все віддати.А якби ця ж рада прийняла рішення про те,що на даху підприємства в центрі треба залити каток для фігурного катання-то й це нам треба б було виконати.Саме тому,що ви такі "високоосвічені юристи",яких весь Луцьк знає- тому мені приходиться пояснити,що я ,окрім всього іншого,закінчила Академію МВС,вас влаштовує?
Глядач Показати IP 16 Травня 2011 16:42
Перш за все потрібно визнати, що керівництво Шиби гідне нулю. Як може кваліфікована особа зробити 100% відрахування до місцевого бюджету, а як же зобов"язання по ПДВ, податку на прибуток, по заробітній платі (навіть без премій), оплата комунальних послуг основним постачальникам. Хто за це буде платити?! Міська рада чи можливо сам Шиба. Потрібно визнати якби не ці 100%, то підприємство нормально функціонувало і не було б таких "фективних" боргів. Тому хай Шиба і оплачує ці борги. Кажуть що Мамосюк пагана скандальна нерозумна жіночка, загнала підприємство в борги, а хто ж її призначив, чи не Шиба?! Риба псується з голови. Такі проблеми на підприємстві із-за сварки (особистих проблем та амбіцій)Мамосюк і Шиби.Чи може він пояснити на підставі чого зробив 100%, чим він керувався при прийнятті такого рішення, напевно не професійними якостями, а його заступники, депутати, це ж все на сесії приймається, чи їм всеодно за що голосувати. Ех... там треба розігнати півміської ради, зробити так звану чистку, почати з рівня кваліфікації (освіта, стаж роботи). Набирати не "шонібуть", а нормальних людей, які дійсно хочуть працювати і хоть в чомусь розбираються. Як можуть бути заступники без освіти взагалі, дивно, хоча по закону є відповідні вимоги. Слухайте, то відкривайте справу щей проти екс-міського голову, його заступників, депутатів тощо.
Цікаво! роз"ясню тим, хто не знає дійсно податкового законодавства Показати IP 16 Травня 2011 16:50
Дядечку Павлось. Роясню Вам популярно: кошти від надання в оренду приміщень комунальної власності не впливають на суму податків ДКП. НЕПРАВДА! Кошти, які надходять від оренди впиливають безпосередньо і опосередковано на ПДВ і на всі інші податки. І при чому тут підприємницька діяльність до державно-комунального під-ва. Ви щось сплутали?! Можу розповісти як нараховується ПДВ і податок на прибуток, щоб довести Вам, що ці гроші впливають на податки (читайте Закон України про пдв і податок на прибуток). Ех писакі...спеціалісти :)весело таке читати
А де я писав про підприємницьку діяльність? Людино, ви взагалі притомні?))
Ви зловживаєте словом "популярно" пані Жукова.)))
Дядечко Показати IP 16 Травня 2011 17:21
Не дивно чому розгорнулась така потужна дискусія і чому вона йде тільки навколо "некомпетентних злодіїв-зловживальників" директорів. Мета одна: відвернути увагу від головного питання - КОМУ ВИГІДНО "вбити "Молодість""
знаючий2 Показати IP 16 Травня 2011 18:36
Знову назвемо імена: прихватизувати Будинок Побуту хоче член міськвиконкому Мельник (ВО "Свобода")за допомогою заступника прокурора Веселухи. народ має знати імена своїх героїв
Вікно Показати IP 16 Травня 2011 21:12
До прокурорських: звертаю вашу увагу,що пора вже закінчувати з послугами хворих на голову людей для розбірок з неугодними керівниками,бо команда фас може повернутися і на вас. Ще хочу зазначити,що навіть під статтею Олійника В.С.(нардепа) стільки немає коментарів,як під цією статтею.Іншими словами:добре когось зачіпає така ситуація,бо коментарів більше,як самої статті.І ще Віктору,а де таке вказано,що Молодість мала використовувати лише кошти від перукарні та фото?А чи відомо вам,Вікторе,про те що,коли підприємство сплачує дивіденди,а саме так і було,то ні про які ще 100% від оренди вже не йдеться.Це так на замітку для грамотних і печіночних.
Гуманістка Показати IP 16 Травня 2011 21:37
Головне не здавайте Шибу, бо його тоді реально потрусять і відберуть всю зелень. Вам там все-рівно буде, а йому що впроголодь жити прикажете?
CDG Показати IP 16 Травня 2011 23:21
Активність і зміст відписаних коментарів від КРУ (Карп"юк) та прокуратури свідчитьпро те, що питання давно перетнуло суто службову мету.
Міліціонер Показати IP 17 Травня 2011 11:24
Пані Мамосюк, якщо оприлюднити всі ті кляузи, що ви писали в прокуратуру і міліцію, то громада жахнеться від того, які у неї були депутати
Дядечко до Міліціонер Показати IP 17 Травня 2011 12:01
А громада не жахається від дутої справи про "зловживання" на ДКП "Молодість"?
До міліціонера Показати IP 17 Травня 2011 22:26
Не думаю,що міліція так вважає відносно кляуз. А розмістіть но копіїї "кляуз". Де вони? Можливо про наркоту,якою торгували на Замковій і хтось кришував? Можливо про дитячі садки,які прихопили міліціянти по вул.Ломоносова? Можливо про участки для високих чинів біля крематорію,що "будується"?То це кляузи??? Громаді від мене нічого жахатись,бо є від кого жахатися-від "правопохоронних"органів -від тих,які право хоронять від людей.То ви вже визначтеся,хто ви :КРУ,Прокуратура,Міліціонер? А то кожен раз ви інші-невже роздвоєння особистості чи просто шизофренія?
Прокурору Показати IP 17 Травня 2011 23:22
Щоб було зрозуміло: в статуті підприємства вказано:Підприємство володіє,користується та розпоряджається майном на власний розсуд.То якого ще рожна і кому потрібно,якого ще рішення ради? Такого несусвітенного,як про 100% коштів до бюджету,його ж виконати просто неможливо було.На кого працюєте,шановні,для кого стараєтесь? від оренди .Є документ -є його виконання.
Дядечко Показати IP 18 Травня 2011 09:58
Як можна взагалі говорити про якісь "збитки" бюджету більш ніж на мільйон гривень завданих протягом року? Якби це рішення (про 100% перерахування) хоч один раз виконав би хоч один директор - підприємство припинило б своє існування протягом місяця! І тоді бюджет взагалі б не отримав ні копійки дивідендів та податків, а майно (3 будинки побуту) пішли б з молотка.
Мамосюк Показати IP 20 Травня 2011 17:45
Дядечку,так цього ж від нас і хотіли б,а потім би звинуватили в неграмотності і тупості,а тут приходиться визнвти свою "недалекоглядність".
Прокурору Показати IP 29 Травня 2011 23:14
В Статуті записано: Підприємство володіє, розпоряджається і користується майном (тим, яке є власністю підприємства) на власний розсуд. А приміщення ДКП "Молодість", які воно здавало в оренду - це не майно підприємства, це комунальна власність всієї громади, а не окремих Мамосючок і Дядечків.
Глядач до Прокурору Показати IP 30 Травня 2011 11:54
Ну якщо це не майно під-ва, то чому воно стоїть на балансі під-ва, ааа??
до глядача Показати IP 30 Травня 2011 14:03
Тому що в КРУ просто затупили,було бажання навісити все на директорів,які не дали можливості реалізувати всі офігенні бажання БЮТу.Не буває так,що керівники відповідають за всі приміщення і в той же час,коли все руйнується,абсолютно не вкладають кошти в самі приміщення.Абсурд!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus