USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вчені створили експериментальну вакцину від хвороби Альцгеймера

16 Листопада 2021 14:02
Вчені з Лестерського університету (Велика Британія) та Медичного центру Університету Геттінгена (Німеччина) заявили, що їм вдалося створити вакцину від хвороби Альцгеймера. За словами дослідників, терапія на основі антитіл та вакцина на основі білка, розроблена ними, змогли зменшити прояви хвороби Альцгеймера у мишей, повідомляє Independent.

Замість того, щоб «атакувати» бета-амілоїдні бляшки в мозку, які зазвичай асоціюються із захворюванням, обидва препарати націлені на іншу форму білка, яка вважається дуже токсичною. Бета-амілоїдний білок природно існує у вигляді гнучких ниткоподібних молекул, які можуть з'єднуватися разом. Більшість подібних молекул скорочується при хворобі Альцгеймера і деякі вчені вважають, що такі форми можуть бути причиною появи та розвитку захворювання.

За словами одного з авторів дослідження Томаса Байєра, під час клінічних досліджень жоден із препаратів, який розчиняв бета-амілоїдні бляшки в мозку, не показав великого успіху з точки зору лікування хвороби Альцгеймера. Деякі також супроводжувалися небезпечними побічними явищами, тому дослідники вирішили вибрати інший підхід.

Вони визначили у мишей антитіло, яке нейтралізувало усічені форми бета-амілоїду, але не зв'язувалося ні з нормальними формами білка, ні з бляшками. Дослідники трохи змінили форму цього антитіла, щоб організм людини не сприймав його як чужорідне.

Дослідники також змогли простежити, де і як антитіло, назване TAP01-04, пов'язується з укороченою формою бета-амілоїду. Білок згорнувся сам собою, утворивши форму, схожу на шпильку, чого раніше ніколи не помічали у бета-амілоїду. За словами вчених, така форма білка може потенційно використовуватися як вакцина, яка змусить імунну систему людини виробити антитіла, схожі на TAP01-04.

Коли модифікований білок ввели в тіло мишей, їхній організм почав виробляти подібні до TAP01-04 антитіла. Потім ці антитіла та вакцину, яка отримала назву TAPAS, випробували на двох різних моделях хвороби Альцгеймера у мишей.

За допомогою методів візуалізації, аналогічних тим, які використовуються для діагностики хвороби Альцгеймера у людей, дослідники виявили, що антитіло і вакцина допомогли відновити функцію нейронів. Вони також допомогли збільшити метаболізм глюкози в головному мозку, відновити втрату пам'яті, і, хоча вони не були безпосередньо націлені на це, навіть зменшили утворення бета-амілоїдних бляшок.

Вчені відзначають, що розроблена вакцина та антитіла принципово відрізняються від методів лікування хвороби Альцгеймера, які використовувалися на даний момент, оскільки орієнтовані на іншу форму білка. Це робить їх дуже перспективними в якості лікування захворювання. Результати випробувань на мишах називають «обнадійливими».

Якщо препарати підтвердять свою ефективність, вони можуть змінити життя багатьох людей, які страждають на хворобу Альцгеймера. Наразі вчені шукають комерційних партнерів, які допоможуть провести клінічні випробування антитіла та вакцини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus