USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Дослідники навчилися передбачати хворобу Альцгеймера за 10 років до початку її розвитку

15 Квітня 2023 00:52
Дослідники знайшли молекулу цукру в крові пацієнтів з хворобою Альцгеймера, яка дозволяє безпечно й ефективно передбачити її появу. У поєднанні з простим тестом пам’яті та генетичним аналізом дослідницька група змогла передбачити настання захворювання на десятиліття наперед з точністю 80%. Невдовзі протокол може приєднатися до інших, щоб допомогти вченим виявити хворобу Альцгеймера завчасно і вжити заходів, щоб зупинити її прогресування.

Про це пише METА.

Вчені постійно працюють над розробкою простіших способів передбачення початку хвороби Альцгеймера: від пристроїв для відстеження моделей рухів, пов’язаних із захворюванням до аналізу 75 геномних регіонів, пов’язаних із захворюванням. Тестування рідин організму також є багатообіцяючим способом прогнозування, але, оскільки видалення спинномозкової рідини завжди є ризикованою пропозицією, дослідники намагаються знайти способи виявити хворобу за допомогою набагато простіших аналізів крові.

Раніше дослідники із Каролінського інституту у Швеції показали, що речовини на основі цукру, які називаються гліканами і містяться в спинномозковій рідині, можуть бути пов’язані з наявністю білків тау в організмі. Високий рівень аномального тау в мозку є одним ыз основних маркерів хвороби Альцгеймера, тому виявлення цього на ранній стадії в організмі може бути способом передбачити початок захворювання. Насправді команда виявила, що люди з однаковими рівнями тау та гліканів мали вдвічі більше шансів захворіти на хворобу Альцгеймера, ніж люди без маркерів.

У новому дослідженні команда виявила, що глікани, молекули на основі цукру, які покривають білки, також присутні в крові. Поєднавши цю інформацію з генетичним аналізом і тестом на пам’ять, вони змогли передбачити початок хвороби Альцгеймера з точністю до 80% за 10 років до появи симптомів втрати пам’яті.

Провідний автор дослідження Робін Чжоу зазначив: «Роль гліканів, структур, що складаються з молекул цукру, є відносно невивченою областю в дослідженнях деменції. У нашому дослідженні ми демонструємо, що рівень гліканів у крові змінюється на ранніх стадіях розвитку захворювання. Це може означати, що ми зможемо передбачити ризик хвороби Альцгеймера лише за допомогою аналізу крові та тесту на пам’ять».

Опрацьовуючи дані, дослідницька група вивчила зразки крові, зібрані між 2001 і 2004 роками у 233 людей, які брали участь у національному шведському дослідженні старіння. Моніторинг ознак деменції та втрати пам’яті проводився кожні три-шість років протягом 17 років, тому можна було легко встановити зв’язок між біохімічним аналізом крові та втратою пам’яті.

Наступним кроком дослідники будуть вивчати додаткові зразки крові, які беруть участь і в шведському дослідженні, і в дослідженнях старіння, проведених за межами країни. Команда також працює над застосуванням результатів на практиці в клінічних умовах.

Старший автор дослідження Шедін Вайс зазначив: «Ми співпрацюємо з дослідниками з первинної медичної допомоги у Швеції, щоб оцінити різні біомаркери деменції в центрах первинної медичної допомоги. Ми сподіваємося, що глікани в крові стануть цінним доповненням до сучасних методів скринінгу людей на хворобу Альцгеймера, які дозволять виявити її на ранніх стадіях».

Раніше професор Массачусетського технологічного інституту Лі-Хуей Цай, нейробіолог, яка займається такими хворобами, як-от хвороба Альцгеймера, і керує Інститутом навчання та пам’яті Пікавера заявила, що ключ до запобігання розвитку деменції у старшому віці не є секретом й полягає у простій дисципліні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus