USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Вчені за допомогою ШІ розшифрували давньогрецький сувій, обвуглений під час виверження Везувію

7 Лютого 2024 00:29
Штучний інтелект допоміг вченим розшифрувати обвуглений сувій віком майже 2000 років. Він був пошкоджений під час виверження Везувію.

Як повідомляє The Guardian, сувій зберігався в бібліотеці вілли в місті Геркуланум. У 79 році нашої ери воно було спустошене через вулкан, який знищив сусідні Помпеї, пише Українська правда. Життя.

У XVIII столітті під час розкопок археологи знайшли понад тисячу сувоїв з особняка, який, як вважалося, належав тестю Юлія Цезаря. Однак чорнило на обвуглених папірусах було нечитабельним. Коли ж дослідники намагалися розкрити сувої, вони розсипалися на шматки.

У 2023 році був започаткований конкурс Vesuvius Challenge, який пропонував призи за розшифрування тексту з комп’ютерної томографії сувою.

Вдалося це зробити команді з трьох студентів. Юсеф Надер з Німеччини, Люк Фаррітор зі США та Юліан Шиллігер зі Швейцарії змогли прочитати понад 2 тисячі грецьких літер із сувою й виграли головний приз у розмірі 700 тисяч доларів.

У жовтні Фаррітор зміг розпізнати у сувої слово «фіолетовий», завдяки чому виграв приз за «перші літери» у розмірі 40 тисяч доларів.

У листопаді вони з Надером вирішили об’єднати свої зусилля. За кілька днів до дедлайну конкурсу до них приєднався Шиллігер, який розробив алгоритм для автоматичного розгортання КТ-зображень.

Читати ще: Штучний інтелект зазнає невдачі в граматиці, – дослідження

«Це була неймовірно корисна подорож. Приплив адреналіну – це те, що змушувало нас йти далі. Це було божевілля. Ми працювали по 20 з чимось годин на день. Я не знав, коли закінчується один день і починається наступний», – розповів Юсеф Надер.

Ймовірно, текст на сувої належить давньогрецькому філософу Філодему. В ньому йдеться про джерела людського задоволення, зокрема музику та їжу, а також від чого воно залежить.

«Я думаю, він ставить питання: що є джерелом задоволення в поєднанні речей? Домінантний елемент, дефіцитний елемент чи саме поєднання?» – каже Роберт Фаулер, почесний професор грецької мови в Брістольському університеті.

Засновник конкурсу Брент Сілз і його дослідницька група витратили роки на розробку алгоритмів для цифрового розшифрування сувоїв і виявлення чорнила за змінами, які воно спричинило у волокнах папірусу. Саме їх учасники могли використати у змаганні.
Папірологи, які вивчали відновлений текст, були приголомшені результатами.

«Це повністю змінює правила гри», – наголосив Роберт Фаулер.

Читати ще: Дослідники створили «сомельє» зі штучним інтелектом: відрізнятиме якісне вино від підробки

«Це початок революції в папірології Геркулануму і в грецькій філософії загалом. Це єдина бібліотека, яка дійшла до нас з давньоримських часів», – зазначила Федеріка Ніколарді, папірологиня з Неаполітанського університету Федеріко II.

За словами Сілза, він прагне створити портативний комп’ютерний томограф, який зможе сканувати сувої, не вилучаючи їх із колекції.

Цього року дослідники ставлять на меті прочитати 85% сувою і закласти основи для розшифрування інших. Вони мають повністю автоматизувати процес відстеження поверхні папірусу всередині кожного сувою і поліпшити виявлення чорнила на найбільш пошкоджених частинах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus