USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вчені з’ясовують секрет довголіття найстарішої жінки в світі – 116-річної Марії Браньяс

26 Жовтня 2023 00:53
Вчені розпочали вивчати феномен найстарішої у світі жінки за версією Книги рекордів Гіннеса, 116-річної Марії Браньяс.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на abc.es.

Науковці сподіваються, що зразки, які вони взяли у неї, зможуть розкрити секрет довгого життя та допомогти їм розробити нові ліки проти захворювань, зокрема раку.

Марія Браньяс, яка народилася в Сан-Франциско 1907 року перед переїздом родини до Іспанії, є найстарішою з жінок, що нині живуть на Землі. Вона пережила землетрус у США, велику пожежу, громадянську війну в Іспанії і навіть Covid-19, яким заразилася 2020 року.

Попри свій вік, Марія зберегла гострий розум, і єдині проблеми зі здоров'ям, з якими вона бореться, – проблеми з рухливістю та слухом. Довгожителька, яка регулярно публікує новини про своє життя в X, раніше пояснювала своє довголіття тим, що веде «дуже приємне у соціальному плані» життя «без надмірностей».
Вона також вважає, що її добре здоров'я пов'язане зі щоденним вживанням натурального йогурту, але доктор Манель Естеллер, директор Науково-дослідного інституту лейкемії Хосепа Каррераса, вважає, що її довге життя має завдячувати чомусь більшому, ніж просто йогурт, і саме це він намагається з'ясувати.

Читати ще: Народилася ще до «Титаніка»: визначили найстарішу людину в світі

Вчений, який також є професором генетики в Університеті Барселони, взяв у Марії зразки ДНК, зокрема слину, сечу та кров, щоб з'ясувати, що відрізняє її від інших людей.

Відвідавши її в будинку для старих людей, у якому вона зараз живе в Олоті, Каталонія, на північному сході Іспанії, щоб взяти зразки, доктор Естеллер зазначив, наскільки «свідомою» була бабуся.

«У неї зовсім ясна голова. Вона з разючою ясністю пам'ятає епізоди, коли їй було всього чотири роки, і вона не має серцево-судинних захворювань, властивих старшим людям. Єдине, що вона має, – це проблеми з рухливістю і слухом. Це неймовірно», – поділився він.
Доктор Естеллер хоче з'ясувати, наскільки довголіття Марії залежить від її способу життя, а наскільки – від генетики. Він вказує на те, що її успіх з генами, очевидно, відіграє певну роль, пояснюючи: «Очевидно, що існує генетичний компонент, оскільки в її сім'ї є кілька членів віком від 90 років».

Марія мала трьох дітей, і її старша дочка, якій зараз 90 років, теж жива. Вона також має другу живу дочку, якій 79 років, але пережила сина, який загинув унаслідок нещасного випадку, коли йому було 77 років.

116-річна жінка народилася через рік після того, як її батьки-іспанці емігрували до США, де вона провела раннє дитинство. 1914 року сім'я повернулася до Іспанії, а Марія оселилася в Барселоні. Від 2000 року вона проживає в будинку для старих людей в Олоті.
Коли її запитали про секрет довгого життя, Марія написала у соцмережі: «Порядок, спокій, гарні зв'язки з сім'єю та друзями, контакт із природою, емоційна стабільність, багато позитиву та подалі від токсичних людей». Але вона також вважає, що це везіння, і доктор Естеллер планує перевірити, як гени захищають її від вікового погіршення стану в лабораторії.

Під час свого дослідження він проаналізує шість мільярдів сегментів її ДНК, зокрема 200 генів, які, як вважають, безпосередньо пов'язані зі старінням. Вчений сподівається, що результати дослідження допоможуть розробити ліки для лікування хвороб, зазвичай спричинених старістю.

«Ми сподіваємося, що дослідження клітин Марії дасть нам нові підказки про те, як боротися з нейродегенеративними або серцево-судинними захворюваннями, пов'язаними з віком, а також з раком», – сказав він.

Але, хоч доктор Естеллер ще не отримав результатів, в одному він упевнений.

«Очевидно, що вона – людина з надзвичайною здатністю до життєстійкості... Вона справді вміє виживати», – сказав учений.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus