USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вчені створили найточніший атомний годинник

11 Березня 2012 13:20
Вчені з Університету Нового Південного Уельсу запропонували схему атомних годинників, які перевершують за точністю сучасні аналоги на кілька порядків.
Про це повідомляє ТСН.
В якості основного об'єкта для виміру часу вчені пропонують використовувати позитивний іон торію-229. Вчені встановили, що магнітно-дипольний перехід в ядрі (тобто періодичну зміну магнітного стану, пов'язану з магнітним моментом) в такому іоні можна використовувати для відліку часу.
«В атомних годинниках як маятник використовується електрон, який літає навколо атомного ядра. Але нам вдалося показати, що за допомогою лазерів ми можемо орієнтувати електрони навколо ядра так, що маятником буде служити нейтрон в ядрі», - заявив один з авторів дослідження Віктор Фламбаум.
За його словами, саме завдяки подібній схемі вченим вдається досягти високої точності годин. Зокрема, це пов'язано з тим, що нейтрони менш схильні до зовнішніх впливів, ніж електрони.
Дослідники передбачають, що створений за їх схемою годинник зможе забезпечити точність відліку часу до 19 знака після коми. Схема в теорії дає похибку близько однієї десятої секунди за 14 мільярдів років. Для порівняння, час існування Всесвіту - 13,6 мільярда років.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Exaboto Показати IP 11 Березня 2012 16:19
А Новий Південний Уельс це де? Не в Великій Британії здається :)). P.S. Приємно бачити на годиннику символ етеїзму :))
ПРОХОЖИЙ Показати IP 11 Березня 2012 19:16
Отличная новость для ВН ! Снова эти английские ученые !!! Еще бы мобильник атомный придумали и застежку для бюстгальтеров ... Маладца !
Exaboto до ПРОХОЖИЙ Показати IP 11 Березня 2012 19:23
вчені може й англійські, але Новий Південний Уельс це в Австралії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus