USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Вейпінг – не панацея, це – альтернатива: чому луцька вейп-компанія категорично забороняє вхід неповнолітнім

6 Лютого 2024 11:25
Андрій Соломін – співвласник вейп-компанії Cloud Castle з головним офісом та виробництвом у Луцьку. Сьогодні з ним відкрито говоримо про все, що стосується заборони використання вейпів для неповнолітніх, чому так важко позбуватися згубних звичок; про жорсткий контроль вейп-ринку і з боку держави, і з боку власників бізнесів такого спрямування, і чому потрібен саме такий підхід.

Отже, Андрію, якась парадоксальна історія виходить. Ви – співвласник вейп-компанії. І ви ж у своїх дописах в соцмережах пропагуєте жорсткий контроль вейп-ринку в Україні. Чому цей ринок необхідно регулювати?

Цей ринок працює не так давно, як, скажімо, тютюновий. Швидко з’являється багато нової продукції, потрібно серйозно контролювати її якість, можливу доступність для дітей, чітко для себе розуміти різницю між впливом на організм куріння й паріння. Бути певним, звідки береться те, що ти впускаєш у свій організм, якої воно якості і чи має відповідність стандартам тощо.

Ви сказали, що потрібно розуміти різницю між курінням і парінням, у чому ж вона полягає?

Коли людина курить звичайну цигарку, то підпалює тютюн, який згорає. Тобто відбувається хімічний процес згорання, внаслідок якого утворюються нові хімічні елементи, особливо канцерогени, і їх багато, понад 200. Але три з них – стовідсотково провокують зростання ракових клітин.

Щодо вейпа. На організм людини в процесі паріння мають вплив давно вивчені речовини. Такі як гліцерин, пропіленгліколь, харчові ароматизатори і нікотин в дуже малій кількості. Та найголовніше, коли рідина переходить з рідкого в стану в дисперсний, стає прозорою, безбарвною і легкою парою, у процесі не утворюються нові хімічні елементи. Рідина перетворюється на пару і її молекулярна структура не змінюється: ні хімічне ядро, на яке прикріплений нікотин, ні хімічний склад ароматизаторів.

Ніхто не каже, що це прекрасно, і давайте підсадимо на цю тему всіх, особливо підлітків. Суть вейпінгу в тому, що це – не новий спосіб куріння! Це – альтернатива старому. І ціль нашої компанії відповідна: допомогти нікотинозалежним людям зменшити вплив згубної звички на організм.
Ми не можемо відкидати відсоток людей, які колись мали необережність вхопитися за цигарку і стати залежними від неї. Ми даємо таким людям можливість перейти на менш шкідливу форму. В ідеалі – кинути і курити, і парити. А ще краще – не починати зовсім. І тут важливо, щоб діяла заборона на відповідну рекламу, щоб молоде покоління не споживало нікотин вза-га-лі.

Діяти слід виважено, тому що переламувати силоміць і тотальними заборонами, як це свого часу було з так званим сухим законом, – не варіант. Все піде в нелегальну площину, не будуть сплачені податки, а відсоток неконтрольованого і неякісного продукту зросте в рази.

Повторюю, вейп – це не панацея, це – альтернатива.
А тепер розкажіть батькам, які приходять у вейп-шопи, щоб купити девайс своєму підлітку, чому цього робити не варто.

У нас заборонено вхід неповнолітнім, не можна навіть просто заходити, щоб пороздивлятися. Це – наша позиція і жорстка політика компанії. Така ж позиція має бути і в батьків. І я не втомлюватимуся повторювати про те, що нікотин – це алкалоїд. Потрапляючи в організм, особливо у молодий і несформований, він запускає процеси звикання й подальшої залежності. Це – негативна властивість нікотину.

Відбувається звуження судин, починаються проблеми з серцево-судинною системою, серйозні проблеми зі шкірою, нікотин впливає на зір і травлення, особливо якщо парити на голодний шлунок: подразнюються рецептори, які, своєю чергою, провокують виділення кислоти в шлунку. Для молодого організму це – максимально критично, тому що тоді він неправильно формується. У результаті людина не проживе стільки років, скільки могла б.

Ще раз наголошую, наша ціль – зменшити вплив від споживання нікотину на організм. А діти – це не споживачі нікотину! Поки ростеш – ні, не можна. Коли виростеш і сильно захочеться, ти без залежності жити не зможеш, тоді, можливо, спробуєш. Але я не знаю жодного дорослого курця з 10-річним стажем, який сказав би: я курив, курю і я – щасливий. Ні, всі вони намагаються час до часу кинути. Тому краще ніколи не починати ні курити, ні парити.
А що робити дорослій людині? Ну от хоче вона – і край!

Тоді хай ця доросла людина поставить собі відверте запитання: а що вона від цього отримає? От є, наприклад, певна психологія куріння, яка чітко пояснює, чому людина це робить. Залежність як така їй насправді подобається. І тут кілька чинників: приналежність до якоїсь касти курців, певна ритуальність, милування процесом тощо.

Другий момент. Порівняно з цигарками, паріння – це смачно. А от порівняно з персиком – ні! Ну то висновок: хочеш, щоб було смачно, – з'їж персик. Ти відчуєш значно ширший спектр смаків, організм отримає більше задоволення й користі, ніж від паріння.

У крайньому разі, якщо організм бажає якогось суперконцентрованого смаку, – візьми продукт харчування, насичений харчовими ароматизаторами, і це все одно буде кращим варіантом, ніж парити.

Так, порівняно з курінням, ти будеш у більш виграшній позиції – зведеш до мінімуму ризик померти від раку легень, твої руки будуть приємно пахнути… Але в кінцевому результаті я все одно – за персик.
Чи можна з допомогою електронних девайсів позбутися залежності від нікотину?

Як я вже казав, нема людини, яка споживає нікотин тривалий час і не хоче покинути. Побутує думка, що з допомогою електронних девайсів можна кинути курити. Скажу, що парити кинути буде ще складніше, ніж курити. Тому що є психологія куріння, і тут просто за день взяти й кинути не вдасться. Але людина може, наприклад, почати зменшувати і зменшувати кількість нікотину, потім припинити використовувати його в рідині (на ринку існують рідини без нікотину), і коли організм звикне функціонувати без нікотину, людина позбудеться залежності назавжди.

Але тут запитання: чи важливим для неї був отой ритуал, тротхіт (дослівно перекладається як удар по горлу), короткочасний вплив нікотину на організм у вигляді посиленого серцебиття? Питання насправді ховається в психології: що для людини насправді важливе? Можливо, комплекс всіх цих моментів? То від чого вона залежна: від нікотину, який справді можна зменшити способом, про який я говорив вище? Чи від ритуальності?

Особисто знаю людей, які через зменшення доз нікотину кинули і цигарки, і вейп. А ще є думка, що вейп без нікотину – нешкідливий. Можливо. Але якщо той же підліток парить рідину без нікотину – то колись за відсутності такої рідини він попарить з нікотином. Тому, повторюю, краще не починати! У цьому питанні я дуже категоричний. У нас є принцип: якщо ти кажеш, що тобі потрібна рідина без нікотину, то, значить, рідина тобі насправді не потрібна взагалі. Йди пройдися, подихай свіжим повітрям. І ти отримаєш значно більше задоволення! Така концепція.
Як ви регулюєте свою діяльність?

Ми запустили власне виробництво, куди можемо впустити людину, попередньо перевдягнувши її в білий халат і відповідне взуття. Те, що вона побачить на нашому виробництві, дасть їй розуміння, наскільки жорстко контролюємо те, що потім потрапляє в організм людини. Це велика відповідальність!

Станом на сьогодні мені невідомо, де і хто виготовляє інші рідини, чи дотримуються при цьому стандартів, чи мають вони про свою діяльність відповідні документи. Мені не відомий жоден виробник в країні, хто спокійно показав би відео свого виробництва.

Ми ж готові запустити на наше виробництво в Луцьку журналістів будь-коли. У нас запроваджено ХАССП (система HACCP – Hazard Analysis Critical Control Point) – міжнародні норми контролю якості на харчовому (хоч в нас не зовсім харчове) виробництві. Але ми розуміємо, що хай і дозволені, компоненти потрапляють в організм людини, ми маємо жорстко контролювати їх якість.

Тож ми всі ці процеси для себе визначили як обов’язкові і йдемо з випередженням. Можливо, зовсім скоро законотворець встановить таку сертифікацію як обов’язкову, а в нас вона є вже зараз. Найближчим часом плануємо сертифікуватися за стандартом ISO. Ми хочемо отримати документ, який підтверджує те, що діяльність компанії, яка отримала його, не суперечить загальновизнаним міжнародним вимогам і правилам «Системи менеджменту якості». Тому що плануємо виходити також і на міжнародний ринок.
Ваша думка щодо одноразок?

Реалізація одноразок не потребує будь-якої експертності, тому її здійснює велике коло тих, хто хоче заробити. Дуже багато людей в телеграм-каналах продають щось із Китаю, щось тут перекуповують, не вдаючись до подробиць та детального розуміння, що це і про що, не контролюють вік покупця.

Ще один момент: конструктив одноразки відрізняється від класичної електронної сигарети, там використовується рідина з іншим співвідношенням гліцерину до пропіленгліколю, і з максимальною кількістю ароматизатора, що суттєво порушує чинні стандарти міксології. Через те, що вона максимально насичена смаком, це шкодить шлунку, це впливає на рецептори – вони пригальмовуються, відповідно, за якийсь час людина припинить якісь смаки відчувати.

Плюс в одноразках використовують сольовий нікотин китайського виробництва, про який скажу, що він доволі агресивний. І людина, звикаючи до цього ефекту, шукає таке ж саме в класичних електронних сигаретах. Не знаходить, відповідно, повертається до одноразки – і так утворюється замкнене коло.

Не відкидаймо й тему літієвих акумуляторів до одноразок, які не можна заряджати, як електронки, до тисячі разів. Отож, людина її використала і викинула. В Україні працює лише одне підприємство, яке утилізовує літій, але за це також потрібно заплатити. Тому їх просто викидають у смітник, щось-десь потрапляє в ґрунт, і це погано. Немає контролю розповсюдження, одноразки можуть реалізовувати не тільки там, де є експертність, тобто на спеціалізованих торгових точках.

Тож, підсумовуючи, зазначу: на сучасному ринку вейпінгу дуже важливо забезпечити збалансований підхід до регулювання, який враховує і безпеку споживачів, і їхню свободу вибору. Якщо вдумливо налагодити співпрацю між державою та вейперською спільнотою, можна створити ефективні правила, що враховують різноманітність цього ринку.

Важливо вести відкритий діалог та обмінюватися інформацією, гарантувати, що регулювання не обмежує інновації та відгукується реальним потребам споживачів. Маємо вголос говорити про безпеку та відповідальне використання вейпінгу, це дасть можливість уникнути багатьох ризиків.

Я – за безпеку, свободу вибору та інновації.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
А ми такі ! Показати IP 7 Лютого 2024 17:18
Як не в лоб - то по лобі !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus