USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Відбувся спалах, якого ми не чекали»: лікар розповів, чому коронавірус розлютувався в Україні

28 Березня 2021 18:48
Коронавірус в Україні спалахнув з новою силою. До знайомого «китайського» додався новий «британський» штам, який вже зафіксували в Україні. Чи вплинув новий мутований коронавірус на сьогоднішню ситуацію і чи став причиною збільшення кількості хворих серед українців?

Про це ТСН розповів лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький.

Чому спалах коронавірусу в Україні стався саме зараз?

На це запитання ми на 100% наразі відповісти не можемо, але ймовірно через те, що все таки до нас потрапив новий штам коронавірусу з Великої Британії, і це офіційно підтверджено. Тобто він швидше передається, тому відбувся спалах, який ми не чекали, що він буде настільки потужним. Тому що, незважаючи на попередній штам і враховуючи, що були попередні свята і курорти працювали, – у нас не було такого спалаху. А зараз є ймовірність того, що саме таки новий штам став причиною. І це офіційно підтвердило керівництво нашої країни, Міністерство охорони здоров’я, що новий штам вже в Україні.

На вашу думку, скільки триватиме цей спалах коронавірусу і коли він закінчиться?

Цього разу, якщо чесно, сказати якісь прогнози важко. Враховуючи те, що коронавірус набирає оберти дуже швидко і захворюваність не падає, то в цій ситуації ми можемо розраховувати, що це все триватиме до місяця.

Читати ще: Інкубаційний період зменшився до 1-3 днів, – Степанов про британський штам коронавірусу

Чи загалом зникне коронавірус і коли саме?

Вірус зникне орієнтовно десь літом 2022 року. Знову ж таки, ті люди, які вже хворіли, вони другий раз практично не хворіють, вони не становлять такої статистики. Але якщо ми зараз уявляємо, що у нас 4 тисячі госпіталізацій – це мінімум 50-60 тисяч тих, хто інфіковані за день, і такими темпами ми в принципі за 2 роки з цим справимось, це гарантовано.

Що потрібно робити, аби зупинити хвилю?

Влада повинна розуміти, і вона розуміє, що потрібні ліжка й кисень – це найосновніше. А первинній ланці, сімейним лікарям, потрібно старатися не допускати пацієнтів до стаціонару. Наше завдання – стримати цю хвилю, щоб стаціонари не переповнялися надалі.

Читати ще: Лікар пояснив, чому українці важче переносять новий спалах COVID-19

Як зараз вберегтися від інфікування коронавірусом?

Рекомендації ті самі, вони незмінні. Потрібно старатися не з’являтися в місцях, де є дуже великі натовпи людей, плюс скасовувати усі великі події, де збирається 100 і більше людей. Стосовно дітей, ми розуміємо, що вони можуть бути розповсюджувачами вірусу, але для них це поки що не загрозливо. Давайте будемо говорити про свідомих людей, про дорослих, бо в кінцевому результаті дорослі – під загрозою, адже діти в стаціонар практично не потрапляють. Тому більше йдеться про дорослих, які можуть свідомо зробити вибір і не йти на великі концерти, весілля. Бо такий масовий захід може поставити лікарню в такий стан, що буде дуже важко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 28 Березня 2021 19:47
треба втюхати індійське фуфло, а вже й китайське на підході, а народ пручається - от і відбувся спалах
Москаль Показати IP 28 Березня 2021 20:22
Не удивительно
Юра Рабон Показати IP 29 Березня 2021 00:24
Усі активно агітують, всі спеціалісти стали, Юлька вилізла дурнички радити людям, безвладдя!
103 Показати IP 29 Березня 2021 17:53
Мені особисто дуже цікаво як поширився, звідкіля взявся та як потрапив до людини так називаємий цей новий мутований британський коронавірус. Півтора року тому, весь світ кричав, що китайці засранці випустили з лабораторії джина на волю, що цих китайців треба всіх зневажати, можливо навіть ізолювати від світового суспільства. А тепер виходить стали засранцями ЄС і британські лорди, які також дали маху і випустили свою заразу на свободу, а значить на сьогодні ніби як за їхні ненавмисні дії, необхідно зневажати британців, можливо навіть ізолювати від світового суспільства.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus