USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Відповідальність та професіоналізм – понад усе», – керівник Волинського ЕТЦ

13 Вересня 2019 16:09
Охорона праці та промислова безпека – це вузький напрям роботи. Спеціалісти, які відповідають за збереження людського здоров’я та життя, повинні мати спеціальні кваліфікаційні навики, бути професіоналами своєї справи та розуміти відповідальність, яка покладена на їхні плечі державою.

На Волині за питання охорони праці відповідають інспектори Управління Держпраці, а от за належний технічний стан обладнання, на якому з дня у день працюють працівники різних підприємств, – експерти технічні ДП «Волинський експертно-технічний центр».

Чи можна «продовжити життя» зношеному ліфту чи крану? Якої кваліфікації спеціалісти виконують таку роботу? І чи відповідально до неї ставляться? Про це та інше поговоримо з директором державного підприємства «Волинський ЕТЦ» Андрієм Міцевським.

Андрію Петровичу, очоливши експертно-технічний центр, з якими першочерговими завданнями Ви зіткнулися?

На Волині, як і по всій Україні, експертний центр є потужною організацією, яка слугує своєрідним щитом виробничої безпеки для підприємств регіону.

Перед експертно-технічними центрами по всій Україні стоїть одне завдання – науково-технічна підтримка державного нагляду за промисловою безпекою та охороною праці. Протягом останніх років постійно зростають ризики виникнення техногенних аварій та катастроф внаслідок недосконалості техніки, зношеності механізмів та масових порушень експлуатації технічних засобів. Отож, роботи за цими напрямами вистачає.

Також неабияка увага приділяється формуванню превентивної культури охорони праці. Адже взагалі діяльність нашої системи спрямована на попередження виробничого травматизму, як смертельного, так і загального.

Тому очоливши експертно-технічний центр перш за все спрямовував роботу у цьому напрямі, розуміючи усю відповідальність та покладені на мене, як на керівника, обов’язки.

Важливе значення на шляху досягнення мети мають партнерські відносини, тобто командна робота задля збереження людського здоров’я та життя. Тому ми тісно співпрацюємо з Управлінням Держпраці у Волинській області, зокрема з його начальником Ростиславом Стаськом та головними державними інспекторами.

Розкажіть про себе. Адже, як відомо, ви зайняли посаду директора в 29 років, то ж чи не відчували, що брак життєвого й професійного досвіду стоїть на заваді керуванню колективом і виконанню поставлених завдань?

Можливо брак досвіду й став би на заваді, якби отримавши диплом, я відразу обійняв керівну посаду. Але у мене склалося так, що просування по професійній драбині відбувалося поступово, з одного щабля на інший.

Я закінчив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, здобувши професію інженера-технолога. А в листопаді 2008 року почав працювати у Волинському ЕТЦ на посаді дефектоскопістаВ обов’язки входило проведення неруйнівного контролю обладнання підвищеної небезпеки, а саме вантажопідіймальних кранів, котлів, посудин, що працюють під тиском, атракціонів та підйомників.

Пізніше був переведений на посаду провідного інженера, далі – на посаду експерта технічного з промислової безпеки, а вже згодом працював начальником відділу котлонагляду та підіймальних споруд.

В 2015 році виконував обов’язки директора Волинського ЕТЦ, а через три місяці взяв участь в конкурсі на посаду директора і переміг у ньому. Тоді мені дійсно було 29 років, але багаж знань допоміг зорієнтуватися, а професійні навики, які здобув за ці роки, згодилися.

Тому роботу знав зсередини, бачив проблеми, які необхідно вирішувати і розумів, як це робити.

Чи важко було молодому керівникові згуртувати колектив?

Як відомо, у кожному колективі працюють різні люди, з різними поглядами на життя, різними життєвими позиціями, баченнями та вподобаннями.

Втім, я б колективом назвав тих людей, котрі насправді об’єднані спільною метою, діяльністю й інтересами. В ідеалі, колектив – це сім’я і головне тут взаєморозуміння і повага один до одного. Але ще раз повторюся, це в ідеалі. А у житті відбувається по різному, тому перед собою, як перед керівником, поставив завдання згуртувати працівників.

Знаю, що між керівником і лідером проведена межа. Керівник, як правило, керує, а я намагаюся вести за собою працівників, показуючи власний приклад.

У колективі Волинського ЕТЦ фактично працюють люди, професії яких потрібно вдосконалювати. Приміром, професія експерта потребує постійного підвищення кваліфікації, аби йти в ногу із часом. Що думаєте з цього приводу?

Назва підприємства говорить сама за себе – експертно-технічний центр – тобто основний важіль роботи припадає на експертів, головних спеціалістів центру.

З латинської expertus значить досвідчений, володіє високим рівнем інтелекту, досвідом роботи, визнанням колег, науковою діяльністю та престижною освітою. Фактично майже всі експерти нашого центру підпадають під це визначення.

Сучасне виробництво неможливо уявити без якісної технічної експертизи, сертифікації, експертного обстеження та технічного діагностування об’єктів підвищеної небезпеки. Такий обсяг і таку специфіку роботи можуть виконати тільки технічні експерти, спеціально навчені та атестовані, робота яких має бути гарантом безпечного виробничого процесу.

Основний курс беремо на розвиток трудового потенціалу нашого центру, приміром підвищення технічного та наукового рівня фахівців ЕТЦ, залучення молодих спеціалістів.

Наша робота не така проста, як може видатися на перший погляд. Тут важливі не тільки професійні навики, а й особиста відповідальність кожного спеціаліста.

Поясню на прикладі. Якщо певне підприємство не має змоги придбати новий вантажопідіймальний кран, а старий потребує проведення експертних робіт, керівник того підприємства звертається до нас і ми свого роду «продовжуємо життя» тому чи іншому обладнанню. Тобто це вигідно для підприємства. А відповідальність роботи експерта в цьому питанні зводиться до того, що неналежне виконання робіт може мати трагічні наслідки. Тому й професіоналізм цінується нарівні з відповідальністю.

Ви працюєте чотири роки на посаді директора. Які ввели новації? Чим можете похвалитися?

Хвалитися я не буду, але про досягнення підприємства розповім. Тим паче, про досягнення, які є не стільки моєю особистою заслугою, скільки заслугою колективу.

Мабуть, слід почати з фінансових показників, які вказуватиму в порівнянні з 2015 роком, тобто з тим часом, коли очолив підприємство.

Отже, чистий дохід від реалізації продукції зріс на 207 %. Що стосується податків, то хотів би зазначити, що за ці 4 роки виплати на користь держави також зросли, зокрема, на 204%. Суттєвим показником є ріст заробітної плати, якщо конкретніше, то середньомісячна зарплата в ЕТЦ становить більше 16 тисяч, а якщо брати у відсотковому відношенні, то зросла на 271%.

Ми впровадили новітні підходи та методи роботи, аби збільшити рентабельність підприємства і одночасно зміцнити його статус, як експертної організації європейського рівня акредитації (звісно зі збереженням основних напрямів статутної діяльності).

Аби простіше зрозуміти моє бачення, дозвольте висловитись так: покращення рівня показників плюс модернізація відділів та лабораторій призвели до розвитку та очікуваного результату.

В першу чергу ми розробили та затвердили стратегічний план розвитку підприємства на 5 років (тобто до 2020 року), де зазначили збільшення обсягів робіт та прибутку. Визначили головні цілі та завдання економічного та соціального розвитку діяльності центру, з метою наближення якості послуг до європейського рівня шляхом акредитації за міжнародними стандартами та директивами.

Однак, без клопіткої роботи прибутки підприємства самі по собі не зростуть, тому ми визначили шляхи досягнення поставлених цілей.

Наприклад, намагаємося постійно оновлювати матеріально-технічну базу (закуповуємо обладнання та прилади), проходимо періодичне навчання та підвищуємо кваліфікацію, щоб йти в ногу з часом. Адже протягом останніх років законодавство та нормативно-правові акти дуже швидко змінюються до вимог європейських стандартів. Фахівці нашого ЕТЦ беруть активну участь у розробці нових нормативно-правових актів з охорони праці.

Далі – частково модернізували навчальні класи та поновили техніку для якісного та сучасного навчання з питань охорони праці.

Санітарна лабораторія нашого центру в листопаді 2018 року пройшла акредитацію згідно нових вимог. На сьогоднішній день такі акредитації мають тільки три лабораторії на Волині.

Чи розширено напрями діяльності підприємства?

Загалом, спеціалісти нашого ЕТЦ надають послуги з 21 виду робіт. До слова, коли я обійняв посаду директора, надавали послуги з 18 видів.

Отож, новими напрямами нашої роботи є рентгенографія зварних з’єднань згідно нових стандартів; випробування запобіжних поясів, драбин, стелажів; діагностування трансформаторних підстанцій, які вичерпали свій граничний термін експлуатації, на предмет технічного стану і можливості подальшої безпечної експлуатації.

Спеціалісти центру проходять навчання, оскільки ми плануємо

розвинути напрям діяльності з тепловізійного методу контролю, проведення енергоаудиту будівель та споруд, а також проведення експертизи проектної документації на будівництво.

Основна робота ЕТЦ напряму пов’язана з підприємствами-замовниками. Зрозуміло, що їх потрібно зацікавлювати, отож, яким чином Ви це робите?

Співпрацю з замовниками вдосконалюємо методом впровадження нової сервісної системи надання послуг, наближеної до європейського рівня.

Ми розширили номенклатуру надання експертних, консультаційних та виробничих послуг за умови підвищення рівня кваліфікації структурних підрозділів.

Триває робота з вдосконалення сайту нашого підприємства, де замовник може легко знайти бланки всіх необхідних документів, заяв, договорів, а також повністю всю нормативно-правову базу з охорони праці.

Також забезпечуємо замовників літературою, журналами, буклетами, плакатами, надаємо методичну допомогу щодо розробки інструкцій та положень з охорони праці на підприємстві, організовуємо та проводимо семінари, круглі столи з інженерами з охорони праці підприємств-замовників. Тобто працюємо над формуванням превентивної культури охорони праці та профілактики травматизму в області.

Приміром, спеціалісти центру беруть активну участь у щорічному відзначенні Всесвітнього дня охорони праці, долучаємося до проведення в області конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей».

Що зроблено для покращення роботи спеціалістів ЕТЦ?

У Волинському ЕТЦ працює 30 працівників, 17 з яких це освічені та атестовані спеціалісти.

Ми запровадили нову систему оплати праці, яка підвищує рівень відповідальності працівників за якість виконаних робіт і є стимулом виконувати виробничі плани по кожному підрозділу і по центру загалом. Кожен працівник повинен отримувати не тільки моральне задоволення від роботи, а й бути фінансово вмотивованим.

Для цього ми внесли зміни до колективного договору в частині оплати праці. Тобто кожен працівник вмотивований збільшенням обсягів робіт для отримання вищої заробітної плати.

Це що стосується фінансової сторони. А щодо згуртованості працівників, то хотілося б зазначити, що у вільний від роботи час ми подорожуємо Україною, а дозвілля і невимушена обстановка, як відомо, згуртовують колектив.

Певна річ, у роботі Ви стикаєтеся і з проблемами. Що турбує на сьогоднішній день?

Звісно проблеми є. На сьогоднішній день ми зіткнулися з питанням виходу нових вимог до експертних організації, в яких передбачено акредитацію в Національному агентстві акредитації України. Згідно цих вимог визначено перехідний час – 6 місяців, коли ж сама акредитація згідно процедури може тривати до 2 років.

Сподіваємось, що наступного місяця ми отримаємо атестат про акредитацію Органу з інспектування відповідно до вимог ДСТУ ENISO\IEC17020:2014.

Наостанок, розкажіть про плани.

Ми не збираємося зупинятися на досягнутому, нам є що вдосконалювати і впроваджувати. Особисто для мене важливим показником успішної роботи підприємства є результати, якими були б задоволені наші клієнти та партнери. Наразі такі результати є і ми будемо наполегливо працювати над тим, щоб вони були в майбутньому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus