USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Відсіювання суддів: визначають, чи працюватимуть надалі служителі Феміди

30 Березня 2018 10:41
У процесі кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів після етапів складання тестів та виконання завдань перейшли до співбесід. Зокрема, перевіряють, чи може суддя пояснити походження свого майна, вказаного в декларації.

Про це йшлося під час форуму «100 днів роботи Верховного Суду» 29 березня у Києві.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков зазначив, що зараз проводять кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді. Є судді, які це оцінювання не пройшли, тому що мали вагомі недоліки.

«За останні декілька днів, коли ми проводимо кваліфікаційне оцінювання, є судді, щодо яких ми направили матеріали у Вищу раду правосуддя – ми бачимо, що можливо повинна бути дисциплінарна відповідальність. Цей процес треба проводити акуратно і швидко, як рекомендує Венеціанська комісія», - розповідає голова ВККС.

Окрім очищення судової системи, мовляв, потрібно, щоб здійснювалася конституційна функція держави – надання справедливого правосуддя. Сергій Козьяков не зміг назвати докладну кількість «відсіяних», але зазначив, що комісія негативно оцінює тих суддів, які не відповідають визначеним вимогам. Водночас, якогось плану з відсіювання певної чіткої кількості суддів немає.

Кваліфікаційне оцінювання, яке відбувається зараз для діючих суддів, має етапи: тест та письмове завдання. Тест містить 80-100 питань, на які потрібно відповісти протягом двох годин, результати перевіряє комп’ютер. Практичне завдання полягає в написанні проекту судового рішення відповідно до спеціалізації та інстанції. Результати перевіряють члени комісії. За результатами цих завдань серед першої тисячі суддів з місцевих і апеляційних судів відсіяли приблизно 4% конкурсантів.

На першому етапі конкурсу у новий Верховний Суд відсіяли 40% кандидатів. Втім, це був конкурс на визначення найкращих, а для суддів місцевих судів відбувається конкурс на відповідність займаній посаді, тобто, на те, чи може надалі суддя працювати на тій посаді, на якій працює, наприклад, вже 5-15 років. Відповідно, тести складали по-іншому.

Тепер відбувається останній етап - співбесіди, під час яких аналізують суддівські досьє (на 200-400 сторінок), у яких наведена вся інформація про професійну діяльність судді, декларації, матеріали НАБУ та інформація чи висновок Громадської ради доброчесності. З суддями спілкуються у режимі прямого ефіру. До декого з них немає зауважень від громадськості та НАЗК, у декларації зрозуміло походження майна, тож такий суддя успішно проходить кваліфікаційне оцінювання. Якщо ж до судді є питання, існують декілька варіантів рішень: можуть відкласти остаточне ухвалення рішення (наприклад, через питання щодо майна, коли суддя не може логічно пояснити походження своїх статків), або передати матеріали в Вищу раду правосуддя для можливого відкриття дисциплінарної справи.

Також Сергій Козьяков відзначив, що вже декілька суддів встигли подати в Вищу раду правосуддя заяви про відставку. Після завершення співбесід можна буде говорити про статистику щодо того, який відсоток діючих суддів відсіяли з посад.

Нагадаємо, під час форуму озвучили інформацію про те, що у судовій системі зараз існує 2400 вакансій суддів, а 1600 служителів Феміди звільнилися з посад за власним бажанням лише протягом кількох місяців у 2016 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Не Показати IP 30 Березня 2018 22:35
Ну їх всіх пора люструвати ну скільки народ має чекати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus