USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Про Героя, який захищав Волинську землю і в повітрі, і на суші

25 Липня 2015 19:00
Це були перші дні війни. З’єднання германського Вермахту з неймовірною швидкістю просувались вглиб Волинської області, змітаючи на своєму шляху зовсім неготові до оборони, і тому вщент дезорганізовані, радянські війська. В небі над Іваничами, місцевим райцентром, бомбардувальник Героя підбили у нерівному бою ворожі «мессери». Уродженець міста Ростов Ярославської області Росії, лейтенант Борис Дмитрович Єрьомін вистрибнув з парашутом, і вже на землі, оточений німецькими солдатами, продовжив нерівний бій з ворогом до останнього патрона. Про нього – наступна публікація рубрики «Волинь не забуває».



Після закінчення школи Борис Єрьомін працював сортувальником. У 1934 році його призвали до лав Червоної Армії. Він отримав кілька вищих військових освіт. Спочатку це було Костромське училище військ зв’язку, пізніше – найстаріший військовий виш Росії, Московське (Кремлівське) вище військове командне училище, де молодий курсант опановував навички застосування мотострілкових підрозділів піхоти.

Вже тоді швидко розвивалась радянська авіація. Партія кинула гасло «Комсомолец – на самолёт!». Командування помітило потяг парубка до неба і направило його на навчання в Україну, а саме – до Харківської військової авіаційної школи пілотів. Легендарний льотний виш молодий офіцер закінчив за фахом льотчика-спостерігача.

Потім була радянсько-фінська війна, на який Борис здійснив вісім бойових вильотів на бомбардування об’єктів у глибокому тилу противника. Командування відзначало його ювелірну точність у бомбардуванні та навігації при польотах на великі відстані. У міжвоєнний період Єрьомін опанував фах льотчика-бомбардувальника і штурмана. Продовжив службу на Волині в званні лейтенанта на посаді штурмана ланки 1-ої ескадрильї 21-го бомбардувального авіаполку дальньої дії 22-ої бомбардувальної авіадивізії 4-го авіаційного корпусу Дальньої бомбардувальної авіації.



В перші дні вторгнення німецько-нацистських загарбників на Волинь лейтенант Єрьомін виконав кілька бойових вильотів на дальньому бомбардувальнику ДБ-3 на бомбардування ворожих механізованих колон, які йшли вглиб радянської території.

Свій земний шлях лейтенант Борис Єрьомін героїчно завершив 27-го червня 1941 року під час вильоту на чергове бойове завдання по знищенню механізованої колони ворога, яка рухалась від кордону вглиб Волині. Його героїчний подвиг детально описали в своїй книзі «Золоті Зірки Волині» волинські краєзнавці Ігор Пасюк та Сергій Яровенко:

«27 червня 1941 року екіпаж отримав бойове завдання з бомбардування ворожих колон в районі Сокаль – Грубешів – Томашів-Любельський. На підході до району бомбардування (близько 90-100 кілометрів до вказаного району) група радянських бомбардувальників була перехоплена 11 винищувачами Люфтваффе Ме-109. В ході відбиття ворожих атак лейтенант Єрьомін вправно вів вогонь з кулемета по нападникам. Не припинив ведення вогню і після того, як був пошкоджений лівий двигун. Охоплений полум’ям літак, завдяки майстерності екіпажу, таки дістався до району призначення і скинув бомби. Тим часом полум’я охопило всю площину лівого крила літака і перекинулось на фюзеляж. Командир екіпажу літака лейтенант Тарасов наказав екіпажу стрибати з парашутами, а сам після розвороту направив обійняту полум’ям крилату машину на скупчення ворожих танків. Штурман Борис Єрьомін приземлився неподалік від шосе, відстрілювався до останнього патрона, убив декілька гітлерівців. Був розстріляний німецькими солдатами».

Так хоробрий захисник Волинського краю віддав перевагу смерті замість полону. Описані вище події відбувалися на околиці селища міського типу Іваничі Волинської області. Проте в книзі «Золоті Зірки Волині» автори подали неповний опис смерті лейтенанта Єрьоміна.

Як потім згадував повітряний стрілець з його екіпажу, який вижив, молодший сержант Сергій Ковальський і мешканці Іванич, він загинув значно жахливішою смертю, аніж розстріл.

Борис приземлився на парашуті серед «до зубів» озброєних ворожих солдат. Мав при собі лише табельний пістолет ТТ з дев’ятьма патронами.

Проте Герой не здався в полон. У відповідь на команду німців скласти зброю Єрьомін сховався за найближчий пагорб і відкрив по них вогонь. До останнього стріляв він з пістолета по ворожих солдатах, озброєних автоматами і кулеметами. Жодна з дев’яти куль не пройшла повз. Прицільним вогнем лейтенант Єрьомін вбив дев’ятьох гітлерівців. Цього озвірілі «арійці» не могли пробачити хоробрій «недолюдині», якими вони вважали слов’ян. Вони натовпом наскочили на вже беззахисного штурмана і важко поранили його. Потім зібрали жителів Іваничів і на їхніх очах показово відтяли голову стікаючому кров’ю, проте ще живому радянському офіцеру.

Після цього нацисти під страхом смерті заборонили ховати тіло Героя. Лише вночі, коли передові з’єднання Вермахту вже пішли далі, вглиб Волині, а «мертві голови» з зондеркоманд СС ще не прибули до Іваничів, хоробрі мешканці райцентру під покровом темряви поховали тіло Героя у себе в селі у братській могилі разом із тілом його героїчно загиблого командира, лейтенанта Дмитра Захаровича Тарасова.

До слова, про командира екіпажу Єрьоміна, лейтенанта Тарасова, який повторив подвиг легендарного Гастелло в небі Волині, читайте в наступній публікації.

За зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби із німецько-нацистськими загарбниками Указом Президіума Верховної Ради СРСР від 20-го червня 1942 року лейтенанта Єрьоміна Бориса Дмитровича посмертно нагородили найвищою державною нагородою – званням Героя Радянського Союзу і вручили родині загиблого Героя орден Леніна і медаль «Золота Зірка».

На фото – унікальні скани нагородних документів з Центрального Архіву Міністерства Оборони в місті Подольськ Московської області, в яких вказано про присвоєння лейтенанту Єрьоміну звання Героя Радянського Союзу.



Братську могилу, де спочиває Герой, на Меморіальному Комплексі Вічної Слави на вулиці Грушевського в Іваничах доглядають і сьогодні. Щороку 9-го травня на свято Великої Перемоги лягають до надгробної плити могили квіти вдячних мешканців Іваничів та навколишніх сіл.



Місцеві сповна віддали данину хороброму штурману, захиснику волинської землі лейтенанту Борису Єрьоміну. Ім’ям Героя назвали одну з вулиць в Іваничах та одну з середніх шкіл райцентру.

Данину Герою віддали також і на Харківщині, де він навчався. У 2009 році випускники легендарної Харківської військової авіаційної школи пілотів, де навчався Герой, і яка, до слова, існує і сьогодні, заклали в Чугуєві Харківської області, де знаходиться навчальний аеродром училища, Алею Героїв. На одній з меморіальних плит викарбували також ім’я хороброго захисника нашої рідної землі – лейтенанта Бориса Дмитровича Єрьоміна.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Штефан, Луцьк Показати IP 26 Липня 2015 09:51
Він не захищав і не визволяв мою Волинь. Він її вчергове окуповував, проганяючи із моєї землі німецького загарбника. Щоб поневолити мій народ. Зрусифікувати, як перед тим - онімечували і ополячували. Справжніми визволителями і захисниками були вояки УПА, Мельниківці, Бульбівці, а перед тим - петлюрівці, січові стрільці, УГА і махновці. Не дуріть народ "ВН". Тим більше, що прославляти російського окупанта і його зброю тепер заборонено законом. Чому ви завжди славите радянську добу - еру репресій, тюрем і голодоморів. Я розумію, що там Мартиняк, Єремєєв, Івахів та інші прокомуністичні олігархи із комсомольцем М. Романюком у тім числі, змушують до того. Дехто вже покійний... Я, взагалі-то вас поважаю. Але. Час не той, щоб прославляти колишні радянські порядки. Потрібно працювати на Україну. Адама Мартинюка пошліть куди подалі. Відпанував своє, наївся і напився. Хай тішиться у Ветлах тим, що має. Незабаром і того не буде. Не видаляйте коментар.
Анатоль до Штефан, Луцьк Показати IP 26 Липня 2015 12:44
Так, це дуже серйозний комплекс неповноцінності - молода гарна дівчина з глухої провінції Нововолинськ вступає і навчається в МГУ, є "отличником боевой и политической подготовки", а по закінченню найелітнішого вишу СРСР замість омріяної московської прописки отримує направлення на роботу в ту саму глуху провінцію Нововолинськ. Є за що ненавидіти москалів, правду я кажу, пані Наталко Семенівно? ;)
ас до Штефан, Луцьк Показати IP 26 Липня 2015 15:12
в прилуцьку є дві могили советських летчиків в 1941 два літаки взлетіли з аеродрому луцького німеький АС одного відрвзу збив а іншому дав шас висрілити в себе трохи політав і теж збив німці дозволили поховати їх. в Дубно теж саме тільки там бомбардувальник збив того івановава теж дозволили поховати. все брехня заитайте в місцевих як цього пілота збили і з ТТ в танк попасти не можна не то що ДЕВЯТЬ німців поцілити все було набагато гірше був хлопець відважний ну не повезло йому от і вся історія якби другий фронт не відкрили ніякої перемоги не було доведено експертами зря помер тільки безглузда смерть
Sieger до ас Показати IP 26 Липня 2015 18:39
Щось ти таке верзеш, жовчю так захлинаєшся, що аж крапки з комами розставити не можеш, щоб можна було б хоч трохи твою маячню зрозуміти. :)
ас до Sieger Показати IP 27 Липня 2015 13:10
в мене з головою все добре якщо німці в 1945 програли то зараз економічно виграють тоді були сильні воляки якщо луцьк в лютому 1944 звільнили а ковель в липні що 70км рус іван 5 місяців їхав зараз зруйнують всі комуністичні памятники а потім як в прибалтиці і советским окупантам а не визволителям козакам і воякам УПА поставлять вони справжні герої
Валерій, Ковель до Штефан, Луцьк Показати IP 7 Серпня 2015 00:03
І багато міст визволили УПА? Дійшли до Берліну і змусили нацистів підписати акт про капітуляцію? Я люблю читати цікаві статті про льотчиків, зокрема, про тих, хто захищав Волинь від нацистів. Однак серед УПА чомусь таких не знаходив. До речі, незрозуміло, чому мельниківці герої, якщо вони відкрито виступали за війну на боці нацистів. Взагалі-то про необхідність співпраці з нацистами заявляли і ОУН-Б, хоча цей факт часто замовчують. Тому, якщо весь світ засудив нацистський режим на Нюрнберзькому трибуналі, то чому у нас героїзують тих, хто співпрацював з нацистами. Логіки 0.
вася Показати IP 26 Липня 2015 13:36
цікаво, а що ж "повітряний стрілець з його екіпажу, який вижив, молодший сержант Сергій Ковальський". ЯК то він вижив, коли його товариша вбивали?
ас до вася Показати IP 26 Липня 2015 15:15
як в анекдоті я нікого не зрадив мене розстріляли::::: працював на вермахт його теж не судіть він вижити хотів і вижив
Анонім Показати IP 27 Липня 2015 17:13
Ви- всякі Штефани, аси, просто п... Раси, мелете про про другі фронти , хероів бандерівців, які за всю війну не приймали участі в жодному великому відкритому бою з німцями чи з Радянською армією а лише із за угла вбивали в спину, ставите пам'ятники а вірніше мелете про це, бо грошей і на це немає, а лише вмієте зносити і ламати пам'ятники справжнім героям. Прийде час і по всьому видно що незабаром і вам дадуть оцінку, а що дітям розкажете як скакали на майданах і трощили все.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus