USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Війни за міські білборди завершилися нічиєю

16 Квітня 2010 10:37
На учорашньому засіданні виконком Луцької міської ради затверджував правила розміщення зовнішньої реклами, порядок здачі в експлуатацію та демонтажу конструкцій. Представляв проекти рішень новоявлений «глава рекламістів» - директор департаменту підприємництва Олександр Козлюк.

А вся справа у тому, що з 1 квітня практично усі функції комунального підприємства «Луцькреклама», створеного ще у 2004 році, перейшли до департаменту підприємництва Луцької міськради.

Переворот?

Рішенням Луцької міськради від КП «Луцькреклама» забрали функцію надання дозволів на оренду об’єктів для розміщення зовнішньої реклами операторам ринку, нагляду над станом конструкцій та контролю за платежами. Зі слів директора підприємства Юлії Кухарчук за підприємством залишилася лише одна функція у сфері зовнішньої реклами - виготовлення передпроектних пропозицій.

Депутати, ухвалюючи таке рішення, керувалися постановою Кабміну, згідно з якою ще з вересня 2009 року робочим органом для регулювання діяльності з розміщення зовнішньої реклами повинен бути лише орган місцевого самоврядування.

Окрім того, що розподіляються функції, змінюється і розподіл фінансових надходжень від послуг. Якщо раніше, за словами Юлії Кухарчук, 80 % прибутку підприємства йшло до місцевого бюджету, то тепер до казни міста надходитиме 100% платежів.

Керівник департаменту підприємництва Луцької міськради Олександр Козлюк повідомив, що нині відбувається процес підготовки нормативної документації та передачі необхідної технічної бази. Зокрема, згідно з новими правилами демонтаж конструкцій виконуватиме КП «Луцькспецкомунтрас», а приймати в експлуатацію щити буде спеціальна комісія.

Козлюк зазначає, якщо департаменту забракне людських ресурсів для контролю за станом носіїв зовнішньої реклами – до лав наглядачів залучать муніципальну поліцію Луцька. Адже однією з функцій останньої є наведення благоустрою в місті.

Нині в місті за словами Юлії Кухарчук знаходиться близько 400 конструкцій.

Піврічна затримка

Депутат Луцької міської ради, юрист Андрій Козюра зазначає, що де-юре усі рішення та дії КП «Луцькреклами» за період з вересня по квітень можна вважати незаконними, адже юридично з прийняттям постанови міська рада повинна була визначити новий робочий орган для регулювання ринку зовнішньої реклами.

«З суб’єктивної сторони вини директора «Луцькреклами» немає. Проте, саме підприємство не мало права отримувати гроші за послуги, які надавало. З цим має розібратися КРУ», - коментує депутат.

У мерії зазначають, що затягування рішення було спричинене судовими позовами з інших міст, які не погоджувалися з постановою Кабміну.

Юлія Кухарчук коментує, що в деяких містах, зокрема Києві, Полтаві, Львові функції контролю за платежами таки залишили за комунальними підприємствами.

Депутат Луцької міськради Юрій Довгун зазначає, що подібна схема розподілу функцій є доречною, аби забезпечити контроль за надходженням фінансів до міського бюджету.

Ліквідувати не можна залишити

Андрій Козюра каже, що доцільність існування КП «Луцькреклама» взагалі відпала після прийняття зазначеної постанови уряду. Адже, за словами депутата прибутки підприємства від нерекламної діяльності сягають лише близько 30 тисяч в рік, що дорівнює місячному зарплатному фонду підприємства.

На думку депутата Козюри, підприємство незабаром ризикує стати дотаційним, а тому вже в червні депутат ініціюватиме розгляд діяльності «Луцькреклами» і вважає, що ймовірно воно буде ліквідоване взагалі.

З огляду на зміну діяльності «комунальники» будуть оптимізовувати склад працівників. Декілька з них, на конкурсній основі, ймовірно, увійдуть до відділу розвитку підприємництва та реклами департаменту підприємництва. Нині на підприємстві, за словами Кухарчук, працює 14 осіб.

Юлія Кухарчук зазнає, що різка зміна функціональних обов’язків неодмінно відобразиться на діяльності та доходах підприємства. Проте, директор каже, що нині підприємство готує бізнес-план аби розширити функції «Луцькреклами», а тому з ринку йти не буде.

При чому тут політика?

Експерти «Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» припускають, що рішення про передачу функцій від КП «Луцькреклама» до департаменту підприємництва в майбутньому надасть конкурентної переваги у виборчій кампанії діючому міському голові Богданові Шибі.

Мовляв, так як департамент є безпосередньою структурою виконкому, то міськраді буде легше впливати на операторів ринку. І під час виборчої кампанії «не вигідним кандидатам» дозволи на рекламу не даватимуться.

Проте більшість учасників рекламного ринку зазначають, що тиснути на самих операторів ринку важко, а вплив міського голови рівнозначний як на комунальне підприємство так і на департамент підприємництва.

Рекламісти незадоволені


Голова громадської організації «Асоціація рекламістів Волині» Григорій Куніцин зазначає, що «покладати обов’язки реклами на департамент підприємництва та прирівнювати рекламу до торгівлі не зовсім правильно. Оскільки об’єкти зовнішньої реклами є об’єктами загальної міської інфраструктури логічніше, аби робочим органом став департамент архітектури міста, який володіє загальними картами міста, має спеціалістів, художників які має досвід планування та забудівель».

Один з найперших операторів зовнішньої реклами директор ТзОВ «Світ» Олексій Левченко погоджується, що опікуватися питаннями реклами в місті повинні не лише з економічної, а й з дизайнерської позиції аби не «захламити» Луцьк потворними рекламними конструкціями.

Куніцин каже, що при розгляді проекту рішення міськради щодо реклами не були проведення громадські слухання, а також не засідала експертна рада з естетики навколишнього середовища та зовнішньої реклами.

Рекламісти нарікають, що зі зміною функціональних обов’язків варто було переглянути та врегулювати всю нормативну документацію з правил благоустрою, контролю за рекламними носіями, прийому в експлуатації об’єктів. А процедуру отримання дозвільної документації зробити прозорою, «без чиновницького обличчя», аби унеможливити прояви корупції.

* * *

Несподіваним «фоном» до змін контролера носіїв зовнішньої реклами у місті став інцидент, що трапився на проспекті Соборності: минулої середи там відвалився шматок білборду. На щастя, нікому не на голову…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus