USD 39.45 39.77
  • USD 39.45 39.77
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Військові зможуть самі визначити, хто отримає одноразову грошову допомогу у випадку їхньої загибелі

30 Грудня 2023 07:13
З квітня 2024 року військові зможуть визначати, кому та в яких відсотках виплачуватиметься одноразова грошова допомога у випадку їхньої смерті або загибелі.

Відповідний закон під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги» № 3515-IX підписав президент України 28 грудня 2023 року, повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Отже, право скласти особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату одноразової грошової допомоги надається таким категоріям громадян:

– особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту;

Читати ще: Пенсії сім'ям загиблих військових: хто з родичів має право отримати та в якому розмірі

– військовослужбовцям, військовозобов’язаним або резервістам (призваним на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві);

– працівникам об’єктів критичної інфраструктури;

– державним службовцям;

– посадовим особам місцевого самоврядування;

– поліцейським.

Водночас, незалежно від змісту особистого розпорядження, пріоритетне право на одноразову грошову допомогу мають малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки загиблої (померлої) особи.

Однак у разі відсутності особистого розпорядження на відповідну частку одноразової грошової допомоги мають право:

– діти, зокрема усиновлені, зачаті за життя загиблої (померлої) особи та народжені після її смерті;

– діти, щодо яких загиблу (померлу) особу за її життя позбавили батьківських прав;

– один із подружжя, який пережив загиблу (померлу) особу;

Читати ще: Як військовому отримати виплати у разі поранення. Роз'яснення Міноборони

– батьки (усиновлювачі) загиблої (померлої) особи, якщо вони не були позбавлені стосовно неї батьківських прав або їхні батьківські права були поновлені на час її загибелі (смерті);

– внуки загиблої (померлої) особи, якщо на момент її загибелі (смерті) їхні батьки загинули (померли);

– жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла (померла) особа проживали однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі (за умови що цей факт встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили);

– утриманці загиблої (померлої) особи, визначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus