USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Військовому льотчику Арцеулову відкриють пам’ятну дошку у Луцьку

22 Вересня 2016 08:00
Урочисте відкриття меморіальної дошки на стіні будинку № 1 на вулиці Арцеулова відбудеться 24-го вересня, в суботу, о 12:00 за участю представників авіаційних ветеранських організацій Луцька, військових авіаторів, представників Повітряного Командування "Захід", Організації Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ", Луцького Аероклубу "Крила Волині", Луцького авіамодельного гуртка та інших авіаційних та історико-краєзнавчих організацій Луцька.

Про це повідомили в "ОВАЛі".

Рівно 100 років тому, 24 вересня, вперше в історії світової авіації льотчик вивів літак зі штопора, що до цього вважалось неможливим.

Зробив це військовий льотчик, онук геніального російського художника-мариниста Івана Айвазовського Костянтин Арцеулов.

Ім'я Арцеулова тісно пов'язане з Луцьком, адже в серпні 1916 року він проходив службу в складі 8-го авіаційного загону винищувачів Царської Армії Російської Імперії, який на той час дислокувався в Луцьку. В небі над Луцьком Арцеулов збив 18 ворожих літаків.

Наприкінці 80-х років минулого століття на будинку № 1 на вулиці Арцеулова в Луцьку встановили меморіальну дошку славетному авіатору. На початку 90-х її зняли і до цього року її вважали зниклою. Проте в квітні цього року, завдяки ГО "Волинський щит" та її керівнику Ігорю Левчуку, цю дошку знайшли.

Після урочистої церемонії відкриття в актовому залі Волинського ліцею з підвищеною військово-фізичною підготовкою відбудеться показ документального фільму "Крила Арцеулова", знятого на аматорській кіностудії "Волинь" покійним Борисом Ревенком.

Запрошуються всі охочі.

На фото: Ньюпор-XXI. На ньому прапорщик Арцеулов вперше в світі виконав навмисний штопор. У хвості літака - внучка Айвазовського. 1916
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Андрій Показати IP 22 Вересня 2016 12:34
Москальська сволота, караще австрійському воїну котрий нас в Європу тягнув.
806 бап Показати IP 22 Вересня 2016 15:01
Арцеулов не був комуністом і під політику декомунізаціїї не підлягає. .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus