USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Влада розпочала узурпацію землі

16 Травня 2011 10:04
Українська влада активно готується до відкриття ринку землі з початку 2012-го. За останні півтора року розмови у високих кабінетах на Банковій про зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення з вербальної площини нарешті переросли у конкретні дії.

У своєму щорічному посланні до Верховної Ради Президент Віктор Янукович заявив: «Заходи щодо запровадження регульованого ринку земель сільськогосподарського призначення слід розпочинати першочергово і невідкладно». Проте, для того аби зняти мораторій повинні набрати чинності закон про державний земельний кадастр та закон про ринок землі. Однак, наразі обидва законопроекти знаходяться в зародковому стані.

Нині ж центральна влада завзято працює над іншим стратегічним завданням — зосередженням усіх владних повноважень над основним, стратегічним ресурсом цих законопроектів — землею.

Перший крок у цьому напрямку уже зроблено. Відповідне офіційне доручення глави держави про розмежування земель державної та комунальної власності підписане 22 грудня 2011 року. Проте, тут є щонайменше два аспекти, на які слід звернути увагу. По-перше, цього доручення немає ані на офіційному сайті Президента, ані на сайті Державного агентства земельних ресурсів України. З якихось невідомих причин та всупереч Закону України «Про доступ до публічної інформації» воно утаємничене від засобів масової інформації та пересічних українців.

По-друге, зміст самого доручення не може не насторожувати. Як йдеться у документі, ґарант Конституції вимагає «розробити та подати до Адміністрації Президента України законопроект щодо внесення змін до пункту 12 Земельного кодексу України в частині передачі повноважень розпорядження землями в межах населених пунктів від органів місцевого самоврядування до відповідних органів виконавчої влади.» По суті — йдеться про передачу та одноосібне розпорядження глави держави усіма неприватизованими землями в Україні, а органи місцевого самоврядування позбавляються будь-яких повноважень, навіть щодо земель під забудову населених пунктів.
Зміст самого доручення, а тим більше його виконання місцевими державними адміністраціями суперечить Конституції України та Закону «Про місцеве самоврядування в Україні». Воно підриває основи місцевого самоврядування, базовані на праві самостійного розпорядження землями в межах населених пунктів.

Згідно статті 13 Основного Закону земля є об'єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією. У статті 13 Конституції конкретно вказано, що землею не можуть розпоряджатися виключно органи державної влади або виключно органи місцевого самоврядування. Права власника від імені Українського народу повинні здійснювати як перші, так і другі. Ніяких винятків з цієї норми, у тому числі на випадок відсутності розмежування земель державної та комунальної власності, Конституція України не передбачає.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, у тому числі земля та інші природні ресурси, що належать територіальній громаді. Своїм дорученням в частині передачі повноважень розпорядження землями в межах населених пунктів до органів виконавчої влади Президент України порушує не лише Конституцію України, а й Закон «Про місцеве самоврядування в Україні». Така ініціатива глави держави суперечить його офіційним заявам про децентралізацію влади, створення фундаменту для розвитку місцевого самоврядування і максимально повного забезпечення інтересів місцевих громад. Адже пропонується навпаки обмежити права територіальних громад та перетворити їх на фінансовозалежні від державних органів влади та особи Президента маріонеток.

На виконання зазначеного доручення та Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності» Луцька міська рада вже прийняла відповідне рішення про розмежування земель державної та комунальної власності. Однак, реалізація наступних пунктів доручення з подальшим прийняттям закону про ринок землі несе в собі ризики, що громадяни будуть обмежені в доступі до земельних ділянок, підвищиться рівень корупції та непрозорості ринку землі з боку органів державної влади, а місцеві ради будуть неспроможні наповнити свою казну.

Чимало міських рад уже звернулися до Президента з вимогою відкликати доручення від 22 грудня 2010 року в частині передачі повноважень розпоряджатися землями населених пунктів від органів місцевого самоврядування до відповідних органів державної виконавчої влади, а також до Верховної Ради України — не голосувати за відповідний законопроект, якщо такий буде внесено до парламенту, як такі, що суперечать Конституції і законам України та знищують основи місцевого самоврядування. Зробити такий крок має і Луцька міська рада аби захистити права та інтереси територіальної громади міста.

Андрій КОЗЮРА, депутат Луцької міської ради ( koziura.com.ua )
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Читач (малограмотний). Показати IP 16 Травня 2011 16:09
Пане Козюра! Якось трохи нескладно. Узурпація - це захоплення особою чи групою осіб чогось. Швидше за усе, це стосується захоплення влади ("узурпація влади"). І тут не проходить такий вислів. Якось не по-юридичному. Звучить, як у сатирика Марка Твена: "... по весне гусаки метали икру". В тисячний раз пересвідчився, що ВНУ готує не юристів, а вчителів права для Колківського і Любешівського ПТУ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus