USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Влада «розповість все про Волинську трагедію»

27 Березня 2013 15:00
Волинська влада готується до вшанування жертв Волинської трагедії. У цьому році мине 70 років з часу подій, унаслідок яких на Волині загинуло кілька тисяч осіб. Владці обіцяють ґрунтовно підготуватись та розповісти всю правду про трагедію.

Про це розповів під час засідання постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 27 березня начальник управління інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю облдержадміністрації Андрій Мельник.

За його словами, робота з підготовки до вшанування постраждалих Волинської трагедії має бути делікатно проведена, щоб не загострювалися настрої громадськості. «Ми дуже уважно намагаємося вибудовувати формат її відзначення», - наголосив Мельник.

Посадовець розповів, що узгодити проведення спільних заходів приїздив нещодавно на Волинь Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генрик Литвин. Під час зустрічі посла з представниками Волинської облдержадміністрації визначили спільні заходи, у який візьмуть участь українська та польська сторона.

Мельник зауважив, що вони готують «цікавинку» для польської сторони, тому не поспішають розголошувати плани. Однак розповів, що ОДА планує створити окремий сайт, присвячений історичним подіям 1943-ого року.

Готуватимуть з квітня тематичну телевізійну програму, в якій науковці у форматі дискусії обговорять причини і наслідки Волинської трагедії.

«У червні плануємо провести наукову конференцію - альтернативну тій, яка відбулась на початку року в Любліні. Там поляки однобоко оцінили події 70-річної давнини. Ми хочемо дати їм альтернативну думку. За результатами конференції буде звернення до влади від науковців щодо подій Волинської трагедії, на яку б вони теж зважали», - наголосив чиновник.

Він розповів, що в контексті української позиції готуватиметься науково-документальний фільм про Волинську трагедію, щоб громадськість краю була обізнана. Планують використати матеріали, які є в відеоархівах державного телебачення. «Це має бути ґрунтовний матеріал на перспективу», - наголосив представник влади.

За словами Мельника, Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генрик Литвин запропонував, своєю чергою, провести у липні спільні молебні, в яких взяли б участь духовенство всіх церков.

«Разом з цим вони планують відвідати Іваничівський район і провести молебень біля пам’ятника жертвам Волинської трагедії в селі Павлівка, який був відкритий в 2003 році за участі президентів Кучми та Кваснєвського», - резюмував посадовець.

Довідково:

Воли́нська траге́дія (пол. Rzeź wołyńska, «Волинська різанина») — обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

В традиційній польській історіографії тенденційно сприймається як етнічна чистка винятково польського населення; в українській — як «дія у відповідь» на звірства поляків щодо українських цивільних. За польськими підрахунками, під час цієї трагедії з польського боку загинуло щонайменше 35 тисяч осіб (головним чином польської цивільної сільської людності), з яких 18 тисяч — із встановленими прізвищами, з українського боку на Волині загинуло до кількох тисяч осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus