USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Воля нації. Воля людині». Хто творив історію 90-х у Ковелі

9 Квітня 2015 15:45
25-річний ювілей з часу створення першої в новітній історії України масової громадсько-політичної організації – Народного Руху України за перебудову - урочисто відзначили у Ковелі.

З тими, хто творив історію національно-демократичних перетворень початку 90-х років спілкувалися журналісти «Телевізійного центру Ковель».

Чверть століття тому вони рухали колесо історії. І хотіли жити в новій, незалежній і демократичній Україні. Програмним гаслом “рухівців” були слова: “Воля нації. Воля людині”. На початках ці ідеї поділяли тисячі . Але їх енергії та переконань вистачило для того, щоб об'єднати мільйони людей по всій Україні.

“Рух формувався в три етапи. Перший етап — прийшли добровольці. Їх було мало. От перша міськрайонна організація — 108 осіб на цілу Ковельщину. На Волині таких було 1500... Другий етап формування Руху — це коли відбулися вибори і вже рухівці стали депутатами — обласних, районних та міських рад. І навіть у ВР було 125 осіб від Руху. Тоді Рух став масовою громадсько-політичною організацією. Тоді, до проголошення незалежності “рухівцями” вважали десь 5 мільйонів осіб. А потім почалося подрібнення на партії. Але це вже інше. Ми не хотіли влади. Ми казали: незалежна Україна. Демократія. Все. “Воля нації. Воля людині”. Оце наше гасло і наша програма була. Проголошення незалежності відбулося — наша програма виконана.”, - розповідає перший голова обласної організації НРУ, доцент СНУ ім. Лесі Українки Михайло Тиский.

У лютому 1990 року на установчих зборах у Ковелі створюють міськрайонну організацію НРУ за перебудову. Колишній її співголова Іван Сидорук пригадує: зміни, ініційовані “зверху”, швидко знайшли відгук серед народу. І дали благодатні плоди на ґрунті споконвічних прагнень українців до волі.

“Коли тодішня радянська верхівка, зрозумівши безвихідь, проголосила політику “перебудови”. І зрозуміло, що всі люди, які прагнули оновлення, вони були зацікавлені в тому, щоб свої ідеї доносити до людей. І відповідно у нас в Ковелі дуже легко єдналися люди, які мали спільні погляди та ідеї. Це коло однодумців — Володимир Осіюк, Андрій Мостиський, Ігор Лучко, Марія Хотинська... Вчителі — Сергій Бень, Ніна Горик. Це нас об'єднувало і спонукало до співпраці”, - каже заслужений працівник культури України Іван Сидорук.

В експозиції тематичної виставки “Шляхом волі. Шляхом демократії”, яка діє в залах міського історичного музею, чимало цікавих матеріалів та фото людей, які творили історію 90-х у Ковелі. Експозиція не лише відтворює історичну правду, а й спонукає задуматись над сучасністю.

“Сьогодні, напевно, можна провести паралелі між періодом 25-річної давності, коли “рухівці” відстоювали і відроджували нашу незалежність, і сьогоднішніми подіями, коли на сході нашої держави наші хлопці, наші патріоти і герої, так само, виборюють територіальну цілісність і суверенітет нашої держави у боротьбі проти російського агресора”, - каже головний зберігач фондів Ковельського історичного музею Мирослава Мороз.

З нагоди 25-річного ювілею з часу створення міськрайонної організації НРУ за перебудову в Ковелі відбулися урочисті збори за участю активістів Руху, представників влади та громадськості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus