USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Волинь – у зоні ризику розсіяного склерозу, – невролог з Луцька

27 Січня 2020 08:00
Розсіяний склероз – дуже серйозне захворювання, що часто вражає молодих людей працездатного віку. Про його симптоматику, діагностику, лікування та профілактику в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» розповіла невролог, кандидат медичних наук Наталія Бобрик.

То що ж це за захворювання? Як відомо, воно зараз набирає обертів у суспільстві.

Розсіяний склероз – це захворювання нервової системи, головним чином – головного та спинного мозку. В його основі лежить два механізми. Перший – це автоімунні порушення, другий – дегенерація нейронів, тобто їх відмирання. Автоімунне порушення – це коли імунна система, яка має захищати організм від мікробів, бактерій та вірусів, раптом починає розцінювати нервові клітини свого організму як чужі і працює на їхнє знищення. Здебільшого страждають відростки нервових клітин, тому розсіяний склероз належить до класу демієлінізуючих захворювань. Тобто коли мієлінова оболонка страждає – це процес демієлінізації. Унаслідок цих двох процесів у пацієнта виникають симптоми хвороби, а на МРТ ми бачимо бляшки, демієлінізуючі вогнища, то це ті вогнища, де мієлінова оболонка вже постраждала. Такі процеси, як автоімунні розлади, дегенерація нейронів, є у кожного пацієнта. І вже на початках хвороби ці два процеси паралельно існують, але залежно від того, який процес домінує, такий ми маємо і перебіг хвороби.

Якщо домінує автоімунне запалення, а для нього характерно те, що цей процес може виникати спонтанно і затухати сам по собі навіть без лікування, тоді ми маємо ремітуючий перебіг, коли симптоми з’являються і зникають подекуди навіть на десятиліття. Якщо домінує процес дегенерації нейронів, тоді симптоми, виникнувши одного разу, залишаються постійно і поступово прогресують, а також долучаються інші симптоми хвороби. Розсіяний склероз – це дуже актуальна тема, вона є однією з найдискутабельніших у сучасній неврології. Це пояснюється тим, що хворіють переважно молоді люди працездатного віку – 20-45 років.

Раніше вважалося, що хворіли переважно жінки такого ж віку, а як зараз?

Така тенденція зберігається і надалі. З роками різниця в захворюваності, в поширеності між жінками й чоловіками зростає, тобто жінки все ж таки хворіють частіше.

Із чим це пов’язано?

Чіткої відповіді на це питання немає, наука над цим працює. Але, зокрема, це пояснюють більшою генетичною схильністю саме жінок до розсіяного склерозу. Схильність до цієї хвороби залежна саме від материнського геному, також на більший ризик розвитку захворювання впливають жіночі гормони.

Ви говорили про те, що хвороба може пригаснути і не турбувати людину десятиліттями.

Важливим моментом є те, що хвороба нікуди не зникає, а входить у стан ремісії. В цей період людина почувається добре, але дегенеративний процес іде. Також у період ремісії людина може не відчувати явних симптомів хвороби, але автоімунні порушення, дегенерація все одно прогресують, просто цього не відчутно, оскільки інші нейрони беруть на себе функцію втрачених нейронів. Молодий організм компенсує цей дефіцит, але настає час, коли відбувається повторна атака. Загалом, з віком хвороба прогресує.

Тобто не зникає?

Вона не може зникнути. Коли одного разу це захворювання діагностували, воно залишається на все життя, тому що наразі немає ліків, які могли б його вилікувати, всі медикаменти спрямовані на те, щоб сповільнити прогресію захворювання. Тому до діагностики потрібно підходити дуже уважно. Треба добре подумати, чи це справі та хвороба, віддиференціювати від інших захворювань, оскільки є багато недуг, схожих на розсіяний склероз.

Отже, розсіяний склероз важливо діагностувати часто, оскільки не помітивши першої атаки, людина може навіть не звернутися до лікарні. На які симптоми потрібно звернути увагу, щоб прийти до лікаря?

Я хотіла б закликати: не шукайте в себе симптомів розсіяного склерозу, тому що це призведе до псевдодіагностики, а в результаті – до розвитку неврозу. Симптоми розсіяного склерозу є досить об’єктивними, вони не можуть минути без уваги, особливо, якщо говорити про симптоми, які виникають в молодих людей. Симптомами цього захворювання є втрата зору на одне око, двоїння в очах, виражене запаморочення, слабкість в одній з кінцівок. Одним із найпоширеніших перших симптомів є затерпання якоїсь частини тіла, яке має постійний характер, триває понад 24 години, охоплює велику ділянку тіла, наприклад, ноги і частину тулуба, також супроводжується порушенням чутливості. Тобто це не те звичне затерпання, коли людина залежала руку. Такі симптоми не минуть без уваги, вони приведуть пацієнта до лікаря, питання в тому, чи людина звернеться одразу до невролога. Але це не є проблемою, оскільки в нас дуже добре налагоджена співпраця з офтальмологами, коли вони обізнані про цю хворобу. Зараз в умовах реформи налагоджується тісна співпраця пацієнтів із сімейними лікарями, тому хотілось би, щоб сімейні лікарі акцентували увагу на неврологічних симптомах вияву хвороби і вчасно скеровували пацієнтів до невропатолога. На базі Волинської обласної клінічної лікарні є центр розсіяного склерозу, і фактично усі пацієнти в області, які мають таке захворювання, стоять у нас на диспансерному обліку.

Тобто після того, як людині встановили діагноз, вона постійно перебуває під контролем лікарів?

Так.

Чим небезпечна ця хвороба, якщо її не лікувати або вчасно не встановити діагноз?

Інколи стається так, що після першої атаки пацієнт не потрапляє до невропатолога, тому коли ми спілкуємося з людиною вперше після встановлення діагнозу, завжди запитуємо, чи не було в неї певних симптомів. Зазвичай пацієнти їх пригадують, оскільки симптоми дуже об’єктивні. Момент, коли пацієнт пригадує, чи були в нього такі симптоми, є дуже важливим діагностичним критерієм для того, щоб ми швидше змогли встановити діагноз розсіяного склерозу. Лікарі намагаються якомога швидше встановити діагноз, оскільки все лікування, яке наразі доступне для наших пацієнтів, спрямоване на те, щоб запобігти інвалідизації людини в майбутньому, тобто воно сповільнює перебіг хвороби. Найефективнішим є лікування на самих початках. Коли людина перебуває у стані ремісії, почувається задовільно, вона має приймати медичні препарати для того, щоб відстрочити момент інвалідизації, наразі йдеться про роки, а можливо, і десятиліття. Тому важливо починати лікування ще тоді, коли людина почувається добре.


Чи можуть бути симптомами розсіяного склерозу виражене порушення ходи, запаморочення?

При встановленні діагнозу все не так просто, тому що хвороба має дуже різноманітні симптоми. У самій назві розсіяного склерозу закладено основи діагностики і клініки, тому що розсіяність симптомів полягає у своєму вигляді, оскільки уражаються різні частини нервової системи, також розсіяність полягає у часі, коли симптоми з’являються і знову зникають. При встановленні діагнозу ми мусимо довести цю розсіяність в часі та просторі. Якщо в людини були такі чіткі симптоми і перед нею виникає таке питання, то, звісно, потрібно звернутися до невропатолога. Зараз завдяки технічному прогресу час до встановлення діагнозу розсіяного склерозу значно скоротився, тому що ми маємо дуже хороше забезпечення. Зокрема, у нас в лікарні є потужна МРТ-діагностика, у нас є лікарі з колосальним досвідом, які разом з невропатологами трактують ці знімки, у нас в місті є можливість здати аналізи на порушення імунної системи. Тому потрібно звернутись до лікаря, який збере анамнез , тобто визначить історію пацієнта, супутні захворювання, проведе неврологічний огляд, оцінить результати МРТ. Інколи цих даних буває недостатньо та доводиться використовувати такий метод обстеження, як динамічне спостереження, тобто дати людині кілька місяців, щоб подивитися, як буде розвиватися процес.

Які обстеження людині потрібно пройти для того, щоб встановити правильний діагноз, чи довгий це шлях, чи болісні аналізи?

До ери МРТ діагностика розсіяного склерозу іноді тривала й десятиліття. Якщо людина входила в ремісію, колись у неї був один моносимптом, звичайно, такий грізний діагноз не встановлювали. Лікар міг мати підозру на розсіяний склероз, але, оскільки довести це інструментально не було змоги, медики застосовували метод динамічного спостереження. Зараз, коли ми маємо нові технології, час до встановлення діагнозу значно скоротився. Коли пацієнт вперше звертається до лікаря, ми насамперед детально розпитуємо про скарги, потім збираємо анамнез хвороби, оглядаємо пацієнта і за допомогою неврологічного молоточка визначаємо, які саме порушення він має. Тоді зароджується підозра на розсіяний склероз і лікар скеровує пацієнта на МРТ голови, а іноді навіть спинного мозку шийного або грудного відділу залежно від симптоматики. Важливим моментом є те, що пацієнта скеровують на МРТ голови з контрастним підсиленням.

Це, звісно, додаткові витрати, але також це є важливим фактором для встановлення діагнозу, тому що оцінюючи знімок, ми можемо інколи одразу зробити висновок, що у пацієнта має місце розсіяний склероз. Якщо даних недостатньо, пропонуємо пацієнтам проведення люмбальної пункції, через яку вони дуже хвилюються, і це зрозуміло. Але загалом для нас ця процедура стала такою ж рутинною, як і загальний аналіз крові, вона є дуже інформативною і дешевою. Для пацієнта така процедура є ефективною та безболісною, але все ж психологічний момент присутній, наважитись на люмбальну пункцію важко. Також ми проводимо імунологічні аналізи, що допомагає при встановленні діагнозу. З метою виключення наявності в пацієнта захворювань, що можуть дати схожу симптоматику, проводимо такі супутні обстеження, як загальний аналіз крові, обстеження судин головного мозку, серця, перевіряємо пацієнта на наявність інших автоімунних захворювань, які також можуть залучати нервову систему. Тобто коли пацієнт потрапляє до нас вперше, йому потрібно запастися терпцем. Первинне обстеження є дорогим, тому що потрібно встановити правильний діагноз, який потягне за собою правильне лікування.

Які захворювання найчастіше дають схожу до розсіяного склерозу симптоматику?

Захворювання залежить від віку пацієнта. Наприклад, мігрень, тобто частий головний біль, інколи теж може давати на МРТ картинку, яка нагадує розсіяний склероз. Інфекційні захворювання головного мозку теж дають і подібну симптоматику, і схожий результат МРТ. Інші автоімунні порушення будь-якого ґенезу залучають судини головного мозку і так само на МРТ буде дуже схожа картина. Також кардіологічні захворювання, гіпертонія у старших людей на знімку дуже подібні до розсіяного склерозу. Тому з великим спектром ми проводимо диференціальну діагностику, в тому числі на ВІЛ-інфекцію. Ця діагностика потребує трохи більше часу, ніж нам і пацієнтам цього хотілось би, але ми мусимо пройти це коло для встановлення правильного діагнозу.

Які є фактори ризику?

Наразі в медичній спільноті дійшли такого консенсусу, що розсіяний склероз – це результат впливу багатьох зовнішніх факторів на генетично схильну людину. Як я вже казала, спадково передається не хвороба, а лише схильність до її розвитку. Якщо є такий збіг обставин, що на людину діють ще й інші зовнішні фактори, тоді розвивається хвороба.

Є фактори, на які ми хоча б частково можемо вплинути, один з них – це фактор географічної широти. Що далі країна від екватора, то вища у ній поширеність розсіяного склерозу. Цю закономірність помітили дуже давно, близько 30 років тому, умовно планету поділили на три зони розсіяного склерозу.

Волинська область належить до зони високого ризику розсіяного склерозу, хочу наголосити, не Україна, а саме Волинська область, тому що тут поширеність цього захворювання удвічі більша, ніж по Україні загалом. Поширеність у Волинській області розсіяного склерозу така ж, як у Канаді, США, країнах Північно-Західної Європи.

Як впливає фактор географічної широти на поширеність захворювання? Пояснюється це кількістю часу, проведеного на відкритому повітрі, часом інсоляції, тобто перебуванням під сонячним промінням не у сенсі засмаги, а в сенсі прогулянок на свіжому повітрі. Це дуже важливий момент, тому що сонячне проміння, впливаючи на нашу шкіру, сприяє виробленню вітаміну Д, який вважається імуномодулятором.

Звісно, ми не зможемо змінити місце проживання так легко, але можемо змінити час, який проводимо протягом дня на вулиці. Також має значення раціон, корисно споживати продукти, які сприяють виробленню вітаміну Д. Це морська риба, яйця, риб’ячий жир, оливкова олія, оскільки в ній містяться поліненасичені жирні кислоти. Проблема харчування і перебування на свіжому повітрі має великий вплив, ще коли людина перебуває в утробі.

Друга теорія високого ризику розсіяного склерозу – гігієнічна, яка полягає в тому, що сучасні побутові умови занадто ізолюють дітей у ранньому дитинстві від контакту з різними мікроорганізмами. В утробі дитина має материнські антитіла, після народження частково їх має, а частково отримує з грудним молоком. Після народження власна імунна система починає стикатися з мікроорганізмами і вчиться розрізняти, де своє, а де чуже, вчиться захищати організм від збудників і росте разом з дитиною. Тому контакт дітей одне з одним у ранньому віці дуже важливий, вони обмінюються між собою мікробами і таким чином тренують свою імунну систему. Серед хворих на розсіяний склероз менше людей, які мали молодших братів та сестер, і навіть встановлено цифру, що різниця у віці має сягати менш як шість років – це корисно. Не потрібно намагатися досягати стерильності для дітей.

Важливим фактором є куріння, яке сприяє розвитку розсіяного склерозу та переходу його в форму, що прогресує, а також екологічне забруднення. Раннє щеплення вакциною проти кашлюку, дифтерії, правця дітей згідно з календарем позитивно впливає на ризик розвитку розсіяного склерозу.

А щодо способу життя і харчування?

Спосіб життя – це перебування на свіжому повітрі у зимовий період хоча б дві години на день, у літній – вісім годин. Важливим моментом є те, що такі прогулянки мають бути з самого дитинства. Щодо харчування, то це обмеження споживання жирів, а також вживання морської риби, фруктів, ягід, тому що вітаміни шляхом різних біохімічних перетворень мають позитивний вплив на імунну систему, вживання риб’ячого жиру, яєць та всіх продуктів, які містять поліненасичені жирні кислоти.

Це буде також і профілактикою?

Так, і це профілактика не тільки розсіяного склерозу, а й атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, розвитку інсульту. Тому це корисно у всіх аспектах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus