USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Волинь зустрічає 2019 рік з обласним бюджетом

31 Грудня 2018 09:00
Сесійним рішенням від 20.12.2018 №22/13 прийнято основний фінансовий документ Волині - обласний бюджет, інформує голова постійної комісії Волинської обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики Ірина Вахович.

Обласна державна адміністрація 26 листопада 2018 року подала проект рішення «Про обласний бюджет на 2019 рік» (лист № 8225/50/2-18).

Протягом грудня 2018 році постійною комісією з питань бюджету, фінансів та цінової політики, представниками інших профільних комісій Волинської обласної ради проводились бюджетні слухання з керівниками департаментів та управлінь обласної адміністрації, керівниками комунальних закладів обласного рівня.

За підсумками проведення бюджетних слухань систематизовано нагальні потреби Волині на загальну суму у 730 млн.грн.

Ця сума значно перевищує фінансові можливості обласного бюджету. Тому пошук пріоритетів фінансування буде актуальним протягом усього наступного року.

Однак, деякі проблемні питання за пропозиціями депутатів на засіданні бюджетної комісії обласної ради 19.12.2018 р. уже враховано у бюджеті на 2019 рік. Ці ж зміни були підтримані у сесійній залі.

Основні питання, які додатково внесені депутатами спрямовані на розв’язання важливих соціально-економічних проблем краю, зокрема:

- надання одноразової грошової матеріальної допомоги громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, за зверненнями до депутатів обласної ради;

- фінансова підтримка суб'єктів господарювання АПК на зворотній основі у вигляді пільгових кредитів на реалізацію бізнес-планів;

- фінансування навчально-тренувального процесу та участі дитячо-юнацьких футбольних команд, підтримки професійно-технічних навчальних закладів (Любешівський коледж ЛНТУ та Професійно-технічне училище №22 смт. Луків);

- придбання та ремонт медичного обладнання, придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів відповідно до програми "Волинькард";

- встановлення системи відеонагляду притулку для дітей, придбання спортивного інвентаря для центру соціально-психологічної реабілітації дітей;

- субвенції місцевим бюджетам на покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів, садочків, стадіонів, музеїв, амбулаторій, встановлення вуличного освітлення у населених пунктах, ремонти доріг тощо.

Загальний запропонований фінансовий ресурс внесених змін становить 25 млн.грн. (0,36 % доходів бюджету). Тимчасове зменшення видатків передбачене, в основному, з коштів на утримання Волинського обласного перинатального центру (у зв’язку з відтермінуванням відкриття) та заходів відділу з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації (у зв’язку зі значним резервом коштів). Поповнення коштів на ці цілі планується з вільних залишків протягом першого кварталу 2019 року.

До слова, вперше на Волині обласна державна адміністрація, як основний розробник, відмовилась доопрацьовувати проект рішення з врахуванням внесених сесійним рішенням змін.

Тому виконавчим апаратом Волинської обласної ради, постійною комісією з питань бюджету, фінансів та цінової політики підготовлено та відповідно до ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» вчасно оприлюднено прийняте радою рішення «Про обласний бюджет на 2019 рік», яке згідно ст.73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є обов’язковим для виконання Волинською обласною державною адміністрацією.

Загалом доходи обласного бюджету на 2019 рік передбачено у сумі 6,885 млрд.грн, видатки обласного бюджету у сумі 6,879 млрд.грн.

Здавалося можна зустрічати новий рік.

Однак постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики, як і протягом усього 2018 року, змушена оперативно скликати засідання і погоджувати ще низку розпоряджень ОДА щодо розподілу коштів на 2018 рік, щоб забезпечити ефективність їх витрачання. Так, на засіданні 26.12.2018 року комісія погодила внесені зміни департаментом фінансів ОДА до показників обласного бюджету, міжбюджетних трансфертів, додаткового обсягу медичної субвенції.

Одностайними члени комісії були також у питанні розподілу стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на 2018 рік, зокрема у частині виділення коштів Іваничівському районному бюджету

- 548,8 тис. грн на оплату праці працівників бюджетних установ району; бюджету Павлівської об’єднаної територіальної громади

- 500 тис. грн для реалізації проекту «Реконструкція школи та дитячого садка в с.Старосілля Іваничівського району Волинської області»; бюджету Устилузької об’єднаної територіальної громади

- 500 тис. грн на реконструкцію частини приміщень ЗОШ І-ІІ ст. під навчальний комплекс в с.П’ятидні. Залишок коштів стабілізаційної дотації у сумі 8,1 млн.грн. комісією запропоновано залишити нерозподіленим.

Однак запропоновані зміни у розподілі стабілізаційної дотації затверджені обласною державною адміністрацією не були.

Волинська обласна рада сподівається на плідну співпрацю в рамках чинного законодавства у 2019 році з Волинською обласною державною адміністрацією на засадах партнерства та взаємодії, у тому числі, у питаннях планування та виконання бюджету. Тільки разом, здійснюючи пошук компромісів, виважено підходячи до кожного рішення, відкидаючи амбіції та протистояння, можна забезпечити розвиток Волині та добробут волинян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus