USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Волиньгаз» не має боргів, що заважали б отримати ліміти, – Мирослав Коротя

12 Листопада 2008 11:09
На селекторній нараді з питань опалювального сезону та газопостачання, що відбулася 7 листопада, міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко зауважив про суперечності в інформації, яку декларує НАК «Нафтогаз України» та яка надходить із регіонів України. В ексклюзивному коментарі «Волинським Новинам» 12 листопада голова правління ВАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя розповів про суть проблеми із газопостачанням області.
Мирослав Коротя каже, що найперше його здивувало те, що на селекторі інші області включались в ефір згідно з попереднім планом. «Якби не прохання Василя Дмитрука (заступника губернатора – «ВН»), то нас так і не вислухали б», – обурювався голова правління ВАТ «Волиньгаз».
З приводу заяви заступника голови НАК «Нафтогаз» Володимира Тріколіча, що «Волиньгаз» отримав 89 мільйонів від населення і десь «подів гроші», пан Коротя зазначив, що насправді підприємство, яким він керує, не має доступу до розрахунків за використаний газ. «Споживачі розраховуються через банківські установи, а кошти централізовано зараховуються на поточні рахунки НАК «Нафтогаз України». Навпаки, потім ми маємо проблеми із поверненням коштів від них за послуги з транспортування газу промисловим підприємствам та ТКЕ», – ствердив він.
Стосовно ж теми боргів, то пан Коротя визнав, що за «Волиньгазом» рахується великий борг перед НАК «Нафтогаз України». Але він не має жодного відношення до отримання лімітів на газ для населення, а носить віртуальний характер і нарахований здебільшого за рішеннями судів. Сьогодні це, за інформацією керівника «Волиньгазу», приблизно 147 мільйонів гривень і борг тягнеться із 1998 року.
«Фактично, борг з’явився як курсова різниця між доларом і гривнею. Тоді у зв’язку із перерахунком вартості газу для населення одномоментно виникло 69 мільйонів боргу, який згодом мав компенсуватися підприємству. Питання тоді було лише за джерелами компенсації. Оскільки їх так і не знайшли, то згодом, за рішенням суду, підприємству ще й пеню в розмірі 32,5 мільйона гривень нарахували. Про походження боргу вже ніхто й не пам’ятає, проте несподівано стали вимагати його погашення, не дивлячись на те, що згідно із Законом № 2711 він підлягає реструктуризації», – уточнив керівник «Волиньгазу».
Решта ж боргів, розповів Мирослав Коротя, з’явилася зовсім недавно. «У 2008 році ми двічі робили перерахунок для населення вартості газу, диференційованого за обсягами споживання. Загалом додалося ще 20 з половиною мільйонів гривень. Справжній борг населення за спожитий газ на фоні таких цифр виглядає по-дитячому: близько десяти мільйонів», – наголосив він.
Однак, як одразу ж пояснив Мирослав Коротя, зі всіма цими боргами не пов’язана процедура видачі лімітів для населення. Це лише спроба дві проблеми об’єднати в одну. Він вважає неприпустимим пов’язувати в одне ціле борги господарюючих суб’єктів (тим більше – десятилітній борг) і забезпечення населення цілої області газом.
Що ж боргів, які виникають у ВАТ «Волиньгаз», то, наприклад, у поточному році товариство заборгувало перед «Нафтогаз» майже 18 мільйонів гривень. Проте чотирнадцять мільйонів із них – це кошти, перераховані із державного бюджету як субвенція на відшкодування пільг та субсидій за дев’ять місяців 2008 року. «Нафтогаз», у свою чергу, зарахував їх за борги минулих періодів.
«А такого боргу, який заважає отримати ліміт на газ для населення, сьогодні немає. Навпаки, пан Тріколіч стверджує, що готовий давати ліміт на населення за рівнем їх поточних розрахунків. А рівень поточних оплат волинянами за використаний газ можна звірити на сайті ДК – там він становить більш ніж 72 % по поточному році і 93% – із врахуванням оплат минулих років», – наголошує пан Коротя.
Разом із тим голова правління ВАТ «Волиньгаз» уточнив, що завдання очолюваного ним  підприємства – транспортувати та постачати газ, а на видачу лімітів підприємство не має жодного впливу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus