USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.75 9.87

Волинян застерігають не нищити первоцвітів. Що загрожує в разі порушення

24 Лютого 2024 11:32
Із настанням весни активізується торгівля рідкісними видами ранньоквітучих рослин – первоцвітами. Ці рослини занесені до Червоної книги України та підлягають особливій охороні. Серед видів, які ростуть на Волині, найбільше страждають проліски, підсніжники, сон-трава та черемша (цибуля ведмежа).

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповів фахівець Державної екологічної служби у Волинській області Юрій Джам.

Як зазначив, щороку волинські екологи проводять в області операцію «Первоцвіт», у межах якої здійснюють низку попереджувальних заходів. Зокрема, надіслали звернення до органів місцевої влади, щоб ті посилили охорону червонокнижних рослин.

«Ранньоквітучі рослини – найбільш вразливі. Особливо напередодні свята 8 березня, коли їх використовують як подарунок», – наголосив спеціаліст.

За його словами, люди, вириваючи первоцвіти, нищать територію поширення таких рослин, що призводить до її зменшення.

Читати ще: «Хай у нас квіти ростуть, а не бур’яни, як на Росії»: історії бабусь-квітникарок з Луцька

Екологи спільно з правоохоронцями проводять рейди ринками та іншими можливими місцями продажу червонокнижних рослини Луцька, Ковеля та інших населених пунктів Волині. Таким чином вдалося запобігти багатьом випадкам порушень. Фахівці наголошують волинянам не знищувати первоцвітів, адже так руйнується природа краю.
Читати ще: «Доки вони є – Маріуполь житиме»: квітучі троянди у дворі луцького храму вражають красою. Фото

За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн із конфіскацією квітів.

За збір рідкісних квітів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду передбачено накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією рослин.

Якщо людина побачила порушення (наприклад, зривання, торгівлю чи придбання первоцвітів), вона може звертатися в правоохоронні органи чи держекоінспекцію. Екологи, як і поліція, мають право штрафувати громадян за вищевказані порушення.

Телефон Держекоінспекції у Волинській області: (0332) 72–33–96.

До слова, останнім часом громади Волині масово попереджають про заборону зривання та торгівлі ранньоквітучими рослинами.

У Луцькраді наголошують, що з лютого по червень у Луцьку на ринках міста будуть проводитися рейди з метою попередження та притягнення до адміністративної відповідальності порушників природоохоронного законодавства.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олексій Показати IP 24 Лютого 2024 13:09
Треба заборонити точити березовий сік, тільки в лісі можна. Берез і так мало залишилось

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus