USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинянка Ірина Климець готується до Олімпіади-2020

15 Січня 2020 07:00
Відома волинська легкоатлетка Ірина Климець активно готується до Олімпіади−2020 у Токіо. Завдяки своїй наполегливості та цілеспрямованості дівчина вже здобула статус найсильнішої української метальниці та стала своєрідною візитівкою області.

Досить молода спортсменка здобула звання майстра спорту України міжнародного класу, стала переможницею низки міжнародних та українських змагань, а також взяла участь в Олімпіаді-2016 у Ріо-де-Жанейро. Дівчина розповіла відділу з питань фізичної культури та спорту ОДА про свої тренування, підготовку, відпочинок та найяскравіші спортивні моменти 2019 року.

Спортивна кар’єра передбачає деякі навантаження – стресові, емоційні. Як вистояти в такому режимі?

Потрібно бути вмотивованою, налаштовувати себе займатися, приходити на тренування які тривають від 2-х до 3-х годин, а таких тренувань може бути два за день. Легка атлетика − це вид спорту, який потребує занять на вулиці. А взимку особливо важко змусити себе вставати вранці, їхати метати. Адже, потрібно брати холодний снаряд, розчищати від снігу сектор. Мрія – це найкращий мотиватор, який спонукає вперто рухатися, не зважаючи ні на що. Ти згадуєш, скільки вже пройдено: емоції коли робиш нову спробу, а потім стоїш на п’єдесталі і лунають вітання. Це надзвичайно мотивує.

У 2016 році ви вже були на Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро. Чи викликає майбутня Олімпіада такі ж емоції? Чи відчуваєте себе сильнішою, впевненішою?

Олімпіада у Ріо – це щось надзвичайне. 2016 став для мене роком прориву, я тоді виконала олімпійський норматив. Зараз, звісно важко пригадати емоції, але дуже запам’яталося олімпійське містечко, стадіон, тамтешня атмосфера. З того моменту минає вже четвертий рік. Тепер я стала стійкішою, адже пройшла багато світових та вітчизняних змагань і вже знаю, що на мене чекає. Тому, до такого рівня змагань ставлюся з більшим розумінням і знаю, як себе налаштувати.

Які темпи підготовки до Олімпіади-2020? Який графік ? Скільки часу проводите на тренуваннях?

Тренування, звісно, інтенсивніші. Цього річ тренувальний сезон тривав на два місяці довше, бо у зв’язку з кліматичним умовами, чемпіонат світу в Катарі переносили із серпня на жовтень. Олімпіада у Токіо триватиме з 24 липня по 9 серпня. Тому, ми вже передивилися календар змагань на 2020 рік та склали приблизний список першостей в яких я братиму участь,щоб напрацювати результат і бути у формі. Є і циклічний графік підготовки, де відрегульовані дні навантажень, відпочинку та відновлення, щоб пік фізичної підготовки припав саме на Олімпійські ігри.

А є моральна підготовка?

Як і від чемпіонату України, світу чи будь-яких інших змагань, від Олімпіади я хочу отримати задоволення. Мабуть, для того, щоб сповна зрозуміти і відчути про що я кажу, треба йти і метати.

По-перше, з’являється відчуття реалізованості. Ти розумієш, що весь пройдений шлях, виконана робота, тренування приносять високі результати. По-друге, моральне задоволення від того, що ти робиш у секторі, від самого кидка, безперечно.

Які секрети підготовки безпосередньо перед виступом?

Я себе налаштовую, що все буде добре, а перша спроба має бути рівною і чіткою. Тільки під час наступних спроб починаю піднімати ставки, накручувати снаряд і ризикувати.

Минулого року представницький турнір у Сталевій Волі завершився здобуттям олімпійського нормативу. Як довго готувалися?

Норматив на Олімпіаду-2016 року був 71 м. Цьогорічний, токійський більший – 72,5 м. Нормативи на Олімпіаду можна здобувати від травня 2019 до липня 2020 року. Хоча, на зимовому Кубку Європи у Шаморіні я вже показувала результат 72,53 м. Були й інші змагання, де результат становив 72, 71,5 м і цього не вистачало. А щодо Сталевої Волі, то це досить сміливий крок. Адже, напередодні я метала в Луцьку, на командному чемпіонаті України. Ризик був у тому, що ми могли просто не встигнути дістатися. Так склалося, що тут я виступала о 10 ранку, а о 12-й вирушила до Польщі. І вже о 16-й год. наступного дня, знов були змагання. Своєрідний експеримент вийшов. Такий інтенсивний графік, дорога все склалося в один пазл і я навіть не очікувала, що дійсно саме тут виконаю норматив.

Розкажіть про чемпіонат світу у Катарі. Що ви відчули, коли дізналися, що увійшли до п’ятірки кращих метальниць світу?

Катар, це одні із найпам’ятніших змагань. Море емоцій, вражень, починаючи ще від кваліфікації. Я уважно слідкувала за тим, який результат закриває 12-ку кращих, щоб потрапити у наступне коло. Кваліфікаційний норматив склав 72 м, тобто саме такий показник гарантував 100% потрапляння у 12-ку кращих. З другої спроби я це зробила. Відчувала полегшення.

Фінал був наступного дня. Я нічого не загадувала. Розуміла,що завдання мінімум вже виконане і тепер треба просто отримати задоволення. На стадіоні було дуже багато української діаспори, група підтримки надзвичайна. Красиве представлення фіналістів. Це все настільки заряджало на результат, що у фіналі я встановила особистий рекорд – 73 м, а у другій спробі ще й підняла показник.

Легше виступати перед вітчизняним чи закордонним глядачем?

Мені набагато легше виступати перед закордонною публікою. І це не залежить від групи підтримки. Звичайно, закордонні виступи відповідальні, адже ти представляєш не лише своє ім’я, а цілу країну, проте, мені важче виступати в Україні. Навіть не зважаючи на всі досягнення та розуміння того, що я найсильніша. Рідні, знайомі приходять на тебе дивитися. Це хвилююче і однозначно, морально важче, бо потрібно тримати марку та підтверджувати статус.

Як випроводите дозвілля?

Сезон надзвичайно насичений, тому відпочинок поняття умовне. Наприклад, це може бути день, коли немає змагань. Цього сезону я зробила 18 стартів, і з них 14 міжнародних. Найвідповідальнішим, звісно, був чемпіонат у Досі (Катар) і ми добре розуміли, що дати слабинку просто не маємо права. Якщо ж випадає нагода зустрітися з друзями, це як правило, кіно, спілкування, прогулянки.

Спілкувалась Наталія Марчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Кабальєро Показати IP 15 Січня 2020 16:55
Іринка, а твоїй мамі зять не треба часом?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus