USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинянка не віддала банку житло

30 Жовтня 2014 08:44
Банки більше не зможуть забирати нерухомість, яку українці здають в іпотеку за валютними кредитами. А зовсім недавно у таких ситуаціях люди часто лишались безхатченками. Із схожою ситуацією стикнулася волинянка Євгенія Глазкова.

Так, пані Глазкова ще в 2005 році надала в іпотеку свій будинок в Ківерцях під кредитний договір сина. Він взяв в банку півсотні тисяч доларів США для побудови власного бізнесу.

Оскільки кредит належним чином не гасився, банк звернувся до суду з позовом про стягнення на предмет іпотеки – вказаний будинок ківерчанки та земельну ділянку, на якій він розміщений. Такий позов банку задовольнили, і ще в січні 2008 року звернули стягнення на житло Глазкової Є.Г.

Однак Євгенія впевнена, що договір іпотеки недійсний, оскільки вона не була одноосібною власницею майна, яке передали в заставу банку. А з 2007 року жінка не припиняла боротися із установою, звертаючись в усі можливі судові інстанції та правоохоронні органи, однак правового підтвердження своєї позиції в кінцевому результаті так і не знайшла.

І коли, здавалося, вже усі правові інструменти захисту були вичерпані, і банк в будь-який момент міг виселити жінку на вулицю і забрати її житло, Верховна Рада в червні 2014 року прийняла Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» (далі за текстом – Закон).

Вказаним Законом передбачено, що не може бути реалізоване без згоди власника (громадянина України) нерухоме житлове майно, якщо воно виступає забезпеченням зобов’язань за споживчими кредитами, наданими йому в іноземній валюті.

При цьому, для того, щоб його не реалізували, заставодавець повинен в ньому проживати і не мати у власності іншого житла.
Також загальна площа такого нерухомого житлового майна (предмету застави) не повинна перевищувати 140 квадратних метрів для квартири та 250 квадратних метрів для житлового будинку, - коментують ситуацію юристи.

З їх слів, вказаний Закон спрямований на унеможливлення перспективи позичальників коштів в іноземній валюті залишитись безхатченками, і є для них вкрай доречним.

«Важливою нормою Закону є стаття 4, у відповідності до якої протягом його дії інші закони України з питань майнового забезпечення кредитів діють з урахуванням його позицій. Це означає, що вже запущені, але не втілені в «життя» процедури звернення стягнень на іпотечне житло за валютними кредитами (наприклад, як у випадку пані Глазкової) не зможуть буди доведені до кінця, боржники і надалі проживатимуть в своїх домівках.
Позитивом є те, що влада, хоч і не змогла втримати національну валюту від знецінення, проте вжила мінімальних заходів на захист позичальників коштів в іноземній валюті, на відміну від ситуації 2008 року, коли такі позичальники залишились напризволяще один на один із банками», - резюмує ситуацію юрист з Луцька Віктор Бондаренко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
лучани Показати IP 30 Жовтня 2014 08:51
Жінка виховала сина-аферист, через якого багато пенсіонерів не можуть забрати свої мізерні депозити з банків.
Волинянка до лучани Показати IP 30 Жовтня 2014 09:10
А що самий великий і самий ближчий АТ РБ "Аваль" не віддає депозитів?
лучани до Волинянка Показати IP 30 Жовтня 2014 09:14
Необовязково невіддає, а може затримувати або збільшувати відсотки по кредитах через несумлінних позичальників. За одного афериста всі люди платять.
111 Показати IP 30 Жовтня 2014 09:03
А влада цьому сприяє. Ось така потрібна нація.
лучани до 111 Показати IP 30 Жовтня 2014 09:11
Тобі щось не подобається ? Тоді, чемодан-вокзал - фашистська РаССєя.
))) до лучани Показати IP 30 Жовтня 2014 10:56
не актуально. стало модным забирать с собой и чемодан, и вокзал, и все остальное. прикройте рот, говорите по делу. проблема налицо. при чем тут россия?
лучанка до 111 Показати IP 30 Жовтня 2014 09:21
Влада сприяла отриманню валютних кредитів. більше того, банки нав"язували такі позики людям. Що, хтось з них не розумів, що доходи в людей в гривнях? Чому крайні як завжди люди? Рефінансування в десятки мір"ярдів наших з вами гривень вливаються в прірву банків, а люди залишаються винними навіть позбувшись єдиного житла. Аферисти наша з вами влада, і поки за людей думають телевізори - будемо ви рабами. Включайте мізки, панове!!!
Бо нех до лучанка Показати IP 30 Жовтня 2014 14:41
Нав'язувала? Не хоч - не бери І всі такі бідні, шовкові ... "А ми ж не знали. Нам кредит і не треба був. А віддати... Ну не виходить. Ми ж не знали, що треба буде віддавати... Думали - подарунок. Або банку п....ць - і не треба віддавати." Чогось плачуться тільки отакі "бідні", які брали по півмільйона гривень. А людей, які брали на пральну машинку і заплатили вдвічі більше тут нема чогось...
лучанка до Бо нех Показати IP 30 Жовтня 2014 16:22
відповідаю культурно, без хамства і агресії. Я в держави нічого не просила, в черзі на житло не стояла, своїми руками і мозком заробляла собі на житло. Чомусь після девальвації банкам відшкодували їх втрати, видали рефінансування, а людям - НІ. Я не плачу, і дальше в держави нічого не прошу, бо не звикла розраховувати на когось, виключно на власні сили. А кредиту брала не півмільйона а 20 000, при цьому віддала вже 350 000 і ще винна 450000, як така математика? Пропоную людям, які не мають жодного поняття в темі, що коментується, вести себе хоча б толерантніше, бо культура аж пре, навіть через клавіатуру
Бо нех до лучанка Показати IP 30 Жовтня 2014 17:00
Без хамства і агресії (бо це зайве, непотрібне і дурне) відповідаю і я. Особисто Ви потрапили в дійсно погану ситуацію. Я не банк, ніколди відношення до них не мав і їх зовсім не захищаю. Вони не овечки Але давайте про конкретну ситуацію. Подивіться на дати в рішенні суду. Кредит взято 10.06.2005 10.04.2006 судом вже було стягнуто 291,3 тис. грн. За цей час сплачено близько 0,0000000000000000000000 І, вибачте, якщо ви рахуєте, що після цього стягнути квартиру, це ненормально (за майже 10 років несплати), то...
лучанка до Бо нех Показати IP 31 Жовтня 2014 09:47
так ви відповідали на мій пост, і мене паплюжили у своєму коментарі. Я ніколи не засуджую людей, якщо не знаю ситуації. Єдине що можу сказати, не суди і не будеш судимий. Залишити стареньку бабусю без житла на старості це вибачте теж за межами мого розуміння, не залежно від того на що брався той кредит і чи гасився. Син отримає по заслузі, я не сумніваюсь, як і кожен з нас за своє.
123 до лучанка Показати IP 23 Грудня 2014 09:50
20000 доларіввзято а відсотки платиться в гривні правильно чи ні...
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2014 09:19
Правильно,хай банки не дають такі великі кредити під заставу.Вони не раз вгріли людей,забираючи житло-це в них стало нормою.Якщо людина не має грошей,логіка де-чим вона їх віддасть.Це повинна бути довідка з роботи,зякої можна вилетіти за місяць, і зарплата,яку він одержує, а на неї і кредит давати.А то він одержує 1000 грн. а бере кредит 50 тисяч доларів.
АДВОКАТ Показати IP 30 Жовтня 2014 09:44
Бондаренко, поясніт з яких пір Закони мають зворотню дію в часі ?
Віктор до АДВОКАТ Показати IP 30 Жовтня 2014 15:17
В статті не говориться про те, що, Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» має зворотню дію в часі. А лише роз’яснюється в тому чилсі положення ст. 4 Закону, яка передбачає, що протягом його дії інші закони України з питань майнового забезпечення кредитів діють з урахуванням його норм. Це значить, що навіть якщо є рішення суду про звернення стягнення на предмет іпотеки (який підпадає під критерії, визначені в Законі), і воно ще не виконано, існують правові підстави його не виконати. Наприклад, якщо аргументи власника житла щодо неможливості його відчуження, адресовані тому, хто здійснюватиме реалізацію житла (наприклад державному виконавцю) щодо неправомірності робити це без згоди власника, не подіють, завжди можна оскаржити дії такої особи, та зупинити примусове відчуження житла в судовому порядку, аргументуючи це згаданим Законом.
не адвокат Показати IP 30 Жовтня 2014 11:48
запитання до не юриста стосовно юридичних аспектів це справжнісінький тролінг, якщо у вас є своя аргументована позиція - готові вислухати
Це п...ець Показати IP 30 Жовтня 2014 14:35
Взяти кредит, не віддати І банк винен... А думати перед тим?
оооууу до Це п...ець Показати IP 30 Жовтня 2014 15:34
Я вам так скажу, коли держава дозволяла видавати валютні кредити, напевне були спеціалісти, які б могли спрогнозувати можливу девальвацію з 5 до 15? Ні? Чому тоді не експерти, а люди, які не мають відповідної освіти і досвіду у цій сфері повинні відповідати за промахи влади? Доходи людей як тоді так і зараз в гривні! Ось і думають тепер, тільки не спеціалісти, роботу з яких оплачуємо з бюджету а батьки дітей, які недоїдають вітамінів лиш би з власної квартири не виселили.
а думати? до оооууу Показати IP 30 Жовтня 2014 17:25
Так і брали б в гривнях. Чи банки не давали в національній валюті? Люди ж знали, що зарплату отримують не в доларах! Чи може банки мають перевіряти, чи є в людей долари???????????
oooуууу до а думати? Показати IP 31 Жовтня 2014 09:36
А тепер про таке. Для отримання кредиту надавались довідки про дохід в гривнях, і банк, мотивуючи недостатністю доходу відмовляв у видачі кредиту в гривні, оскільки ставка по такому кредиту була вищою. Тому моя відповідь ТАК, в гривні кредити банки не хотіли видавати а видавали в своїй більшості в валютііііііі
* до а думати? Показати IP 31 Жовтня 2014 09:42
банк при видачі кредиту чуть аналіз днк не вимагав, всі документи про склад сім"ї, про доходи, всіх членів сім"ї в тому числі. Тоді питання чому тепер не просять довідки? Доходи ті ж самі, а платежі збільшились у 5 раз.
Мозок Показати IP 30 Жовтня 2014 14:38
Тобто одні працюють а інші понабирали кредитів .... Поставали супер бізнеменами за кредитні кошти а тепер не хочуть повертати. Треба внести зміни в КК і притягувати до відповідальності таких аферистів
думка до Мозок Показати IP 30 Жовтня 2014 15:13
а ті що кредити на придбання житла взяли що не працюють? Вони з 2007 року працюють тільки на кредити щоб ті квартири в них не забрали, бо вже вартість її давно виплатили і ще винні 2 таких. Діти голодні а годую банк!!! А аферистами вважаю державу, яка допустила до таких обставин.
сумно до думка Показати IP 30 Жовтня 2014 17:50
сумно звичайно. але чому математика включається тільки тепер? відсоток був тоді такий самий. і чого тоді зараз кричати? розумію, що виплатити думали швидше, але винуватити банк? думаєте, це правильно?
думка до сумно Показати IP 31 Жовтня 2014 09:39
Я думаю, що відповідальність за це повинні нести троє, банк, держава і позичальники. З себе відповідальності ніхто не знімає, і свій хрест несемо з 2007 року. На сьогодні ж виходить, що люди залишились сам на сам з проблемами. Держава допомагає лише банкам, видає десятки чи навіть сотні мільярдів гривень рефінансування. Постає питання, для чого створена така держава, підтримувати олігархів, яким належать ці банки чи може все таки людям, які цю державу утримують і забезпечують не тільки податками іле й мізками
Gala до думка Показати IP 1 Листопада 2014 13:35
дають рефінансування з кредитів МВФ, а набрались стільки, що ті діти які зараз вітамінів не доїдають і ходять в секонді(бо банки батьки годують), будуть віддавати. Ось така се-ля-ві....
123 Показати IP 23 Грудня 2014 10:03
подібні речі мали місце і в інших краінах світу .це і аргентина парагвай болівія деякі краіни перськоі затоки.зараз ці схеми перенесено на бувші республіки союзу.це робота світового закулісся...
тетяна Показати IP 25 Лютого 2015 13:43
А на сьогоднішній день е закон про віддачу житла за кредити,хто знае?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus